Новини

21:40
Цитата недели: глава МВД Аваков прокомментировал ракетные угрозы РФ
21:30
Мощнейший ураган разрушил пляжи в российском Сочи
18:42
Как Гройсман анонсировал разработку трактора для побега Пети
18:36
В Генштабе сообщили, как будут освобождать Донбасс
17:37
Представлены десять лучших современных танков мира
16:20
"Квартал 95" искрометно высмеял допрос Януковича
16:12
Китайський смартфон-монстр з рекордно ємною батареєю
14:22
Компромат Онищенко может отправить Порошенко в нокаут
14:15
Тимошенко: "Украинскую нацию умышленно уничтожают"
14:12
Люстрацией в Минюсте будет заведовать скандальный Петухов
12:00
Эфир программы на "Интере" закончился масштабным скандалом
10:34
Кучеренко: в мире нет страны, где 60% населения пошло на cубсидии
10:16
Дипломат рассказал, когда у Украины начнутся настоящие проблемы
10:12
Докатились… Windows круче, чем MacOS
09:20
Жуткое убийство российским подростком приемных родителей в США
08:56
Пора «похоронить» СССР, — Порошенко
08:44
Кошмар Москвы: Украина создала аналог крылатой ракеты «Томагавк»
08:25
Алла Пугачева жалуется на сильные боли
08:19
Сколько украинцы будут платить за отопление по новым правилам
08:02
Дженнифер Лопес удивила фото с синяком под глазом
07:59
Дуда призвал украинцев и поляков признать историческую правду
07:48
58-летняя Шэрон Стоун на пляже с новым возлюбленным
07:44
Ученые шокировали мир: питьевой воды хватит менее, чем на 30 лет
07:40
В Египте лев растерзал дрессировщика во время шоу: пугающие кадры
07:21
Ольга Сумская поделилась постельным снимком
07:18
Украине угрожает декабрьский скачек инфляции
07:07
Журналисты показали, как дончанин вымаливает прощение у российского "освободителя"
07:07
На вечеринке в честь пятилетия дочери Киркоров осыпал гостей золотом
19:19
В Одессе злоумышленники жгут элитные автомобили
18:59
Референдум в Италии и судьба евро
18:40
Ужасы худшей трассы Украины "Кривой Рог-Днепр"
18:30
В Дании задумались о проведении своего Brexit
18:28
Решение о безвизе может быть принято еще до конца 2016
17:20
Хокинг: Наступило самое опасное время для нашей планеты
16:57
Военный корабль РФ совершал опасные маневры возле украинского судна
16:35
Для українців скасували плату за туристичну візу в Таїланд
16:34
В России торгуют украинцами: раскрыта жуткая схема
16:00
Москаль: Вырубленные и проданные за копейки Карпаты станут нашим позором на века
Більше новин

Все про діабет. Поради, рецепти

0

Будь-яка хвороба не береться нізвідки і не виникає несподівано. Вона завжди буває на такій стадії, коли її ще не можна діагностувати, але за деякими ознаками можна здогадатися про схильність організму до неї.

Все про діабет. Поради, рецепти


Стан переддіабету може виявляти себе таким чином:
— надмірна сухість шкіри і слизових оболонок — весь час хочеться пити і змащувати шкіру кремом;
— надмірний потяг до солодкого, що зауважує в себе кожен.
Помітивши в себе такі ознаки, спробуйте пригадати, чи не почалося це після якогось стресу. Це дуже важливо, оскільки ще можна не допустити справжнього діабету, якщо скористатися певними порадами та дієтами. Слід зважити й на таке: не буває двох діабетиків, у яких би однаково розвивалося захворювання. Тому й однотипне медикаментозне лікування не завжди дає бажаний ефект. А під час лікування продуктами харчування та вживання лікарських рослин організм, що влаштований так само мудро, як і все, що створила природа, сам вибирає для себе ті речовини і в такій кількості, які потрібні для відновлення порушених функцій.
Дієта може бути єдиним лікувальним чинником для багатьох хворих у прихованих або початкових стадіях діабету і легкій формі захворювання в дорослих.

Цукровий діабет юнацького типу частіше буває у середньоважкій і важкій формах і характеризується повною недостатністю інсуліну, тому його застосування обов’язкове. Але навіть ті, хто вже тривалий час приймає інсулін, можуть допомогти собі з допомогою дієт і фітопрепаратів поступово знижувати кількість ліків і змушувати підшлункову виробляти більше власного інсуліну.
При недостатньому виробленні організмом гормону інсуліну або при неправильному його функціонуванні в людини розвивається цукровий діабет.
Лікування діабету спрямоване на підтримання рівня цукру в крові у нормальних межах і проводиться тільки під наглядом фахівця.
Причини захворювання: спадкова схильність, переїдання (особливо солодощів), стреси, порушення умов праці й побуту, інфекції та інтоксикації, хвороби внутрішніх органів, вагітність, хвороби ендокринної системи, вакцинації.
Типові симптоми: підвищені спрага та апетит, виділення великої кількості сечі, яка містить цукор, ожиріння або схуднення, загальна слабкість, погіршення зору, свербіння шкіри. Часом розпізнають діабет ще за такою ознакою — запах ацетону з рота.

Дієта для всіх сезонів
1 день. Голубці з овочевим фаршем: моркву, цибулю обсмажити на олії, дрібно порізати 100-200 г капустяних листків, додати пшоно чи гречку, кріп, петрушку, можна додати 200 г будь-якого м’яса.
2 день. Суп овочевий. Капусняк.
3 день. Капустяні котлети або шніцель з капусти. Протушкувати.
4 день. Яблука. Частину спекти, частина — свіжі.
5 день. Каша гречана. 1 ч. крупів — 3 ч. води. В окріп додати 2 ст. ложки олії і одну невелику нарізану цибулину. Можна перемолоти на кавомолці крупи і спекти гречані млинці.
6 день. Салат із свіжої або квашеної капусти, додати моркву, яблука, цибулю, журавлину, калину, олію.
7 день. Овочеве рагу з усіх овочів, що є в цей час: картопля, буряк, морква, цибуля, гарбуз, обсмажити, додати свіжої чи квашеної капусти, можна обидві, зелений горошок, кріп, петрушку, селеру.
8 день. Сир зі сметаною або кислим молоком, кефіром. Сирники або «ліниві» вареники.
9 день. Червоний пісний борщ з квасолею.
10 день. Тушкована капуста (морква, цибуля, чорнослив, яблуко).
11 день. Шарлотка з кислих яблук. Можна спекти яблука. З урахуванням пори року, сезонності продуктів, корисних для лікування діабету, можна замінити або додати дні до пропонованої дієти.
1 день. Салат (помідори, огірки, салат, кріп, петрушка, болгарський перець, кислі яблука) з олією.
2 день. Цвітна капуста: салати, супи. Можна відварити, запекти.
3 день. Будь-які страви з баклажанів: салати, пісний борщ, ікра, биточки, рагу, оладки, фаршировані, солоні або мариновані. Можна насушити на зиму: помити, порізати, нанизати на нитку, підвісити на 12 годин над плитою, а потім досушувати на балконі. Перед приготуванням замочувати, як гриби. Баклажани знижують і нормалізують рівень цукру в крові.
4 день. Страви з моркви: салати, супи, морквяно-яблучні пудинги, котлети, запіканка, оладки, ікра, маринована морква, сирники з морквою.
5 день. Страви з риби: юшка з овочами, котлети, фрикадельки, запечена риба.
6 день. Сир нежирний, найкраще домашній. Різні страви з нього.

За 11-17 днів помітно знижується рівень цукру, поліпшується робота печінки і шлунково-кишкового тракту. Пропоновану монодієту бажано проводити 4 рази на рік, кожного сезону, добираючи продукти, які переважають тієї пори. Після 11-13-денної дієти слід переходити на звичне харчування, але щодня вживати капусту і моркву, бажано в салатах.

Фітотерапія

Лікарські рослини використовуються як допоміжні засоби. Вони проєднуються з дієтою і медикаментозним лікуванням. У народній медицині на початковій стадії діабету і при легкій формі його перебігу рекомендують такі прості препарати з лікарських рослин:

настій бруньок берези, зібраних під час набубнявіння. 2-3 ст. ложки залити 2 склянками окропу, 6 годин настояти і давати дітям по 1 ст. ложці тричі на день до їди;
настій бруньок бузку. 2 ст. ложки залити склянкою окропу, 30 хв. настояти. Вживають так само;
настій стручків квасолі. Готують і вживають, як настій бруньок берези;
настій трави череди трироздільної. 1 ст. ложку залити склянкою окропу, настояти 10 годин. Пити від 1 ст. ложки до 1/3 склянки 3 рази на день.

Доктор медичних наук, гомеопат і фітотерапевт Н. Є. Костинська радить для комплексного лікування легкої форми компенсованого діабету, а також дітям у стадії ремісії рослини, які містять інсуліно— і гормоноподібні речовини:

настій кропиви дводомної (1 ст. ложка на 200 мл окропу) по 1 ст. л. 3 рази на день;
відвар коренів і трави кульбаби лікарської. 1 ст. ложку подрібнити, залити 200 мл окропу, кип’ятити 15 хв., півгодини настояти. Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день.

Так само готують і вживають відвар коренів лопуха, оману високого.
Дуже корисні збори рослин, які мають цукрознижувальні властивості, рослин, котрі регулюють обмін речовин загалом.

Збір 1. Листя чорниці, корінь кульбаби, листя кропиви дводомної — порівну. 1 ст. л. залити 200 мл окропу, 30 хв. настояти. Пити від 1 ст. л. до 1/3 склянки (залежно від віку дитини) 3 рази на день до їди.

Збір 2. Корінь кульбаби, листя кропиви дводомної, листя чорниці, лушпиння квасолі, трава приворотню — порівну. 1 ст. л. залити 200 мл окропу, 10 хв. кип’ятити, 30 хв. настояти. Пити по 1 ст. л. тричі на день.

Збір 3. Трава козлятника лікарського — 2 частини, листя чорниці, лушпиння квасолі — по 1 частині. 2 ст. л. залити 600 мл окропу, 30 хв. кип’ятити, 20 хв. настояти. Пити 6 разів на день від 1 ст. л. до 1/3 склянки за 15 хв. до їди і через 30 хв. після їди.

Збір 4. Трава хвоща польового, трава суниці — по 1 частині, трава споришу — 2 частини. Готують і вживають, як збір 1.

Збір 5. Трава козлятника лікарського, лушпиння квасолі, листя чорниці — по 3 частини, кукурудзяні приймочки, листя м’яти перцевої, корінь кульбаби — по 1 частині. Готують і вживають, як збір 3.
Дягіль звичайний, або лікарськийЗбір 6. Листя брусниці — 2 частини, корінь дягелю, листя рутки запашної — по 1 частині. Готують і вживають, як збір 1.

Збір 7. Трава звіробою, квіти цмину піскового, корінь цикорію звичайного, плоди шипшини коричної, трава м’яти перцевої, кукурудзяні приймочки, квіти глоду колючого, корінь кропиви дводомної — порівну. 3 ст. л. збору залити 400 мл окропу, 10 хв. кип’ятити, 2 години настояти. Пити від 1 ст. л. до 100 мл 3 рази на день до їди. Цей збір можна рекомендувати також хворим на хронічний панкреатит.

Збір 8. Корінь оману, корінь заманихи, трава хвоща польового, трава звіробою — по 1 частині, плоди шипшини — 3 частини, трава череди трироздільної — 2 частини, листя чорниці — 4 частини. 1 чайну ложку залити 200 мл окропу, 4 години настояти. Пити від 1 ст. л. до 1/3 склянки 3 рази на день.

Збір 9. Корінь кульбаби, плоди шипшини коричної, трава меліси, материнки, кукурудзяні приймочки, квіти цмину піскового — по 2 частини, корінь оману — 1 частина. 2 столові л. збору залити 200 мл окропу, 10 хв. кип’ятити, настояти 2 години. Пити від 1 ст. л. до 1/3 склянки 3 рази на день до їди.
Діти, хворі на діабет, потребують постійного диспансерного нагляду. Якщо загальний стан задовільний, фітотерапію можна застосовувати тривалий час під наглядом лікаря для коригування дози інсуліну.

Профілактика.
Хворіють на діабет не лише діти, а й люди похилого віку. Передусім ті, що вживають надмір цукру і ведуть малорухливий спосіб життя. Переїдання солодощів дуже небезпечне для людей похилого віку, в яких нерідко порушується обмін речовин, а також для дітей.
Отже, обмеження вживання цукру (не більше 50—70 г на добу), фізична активність (прогулянки, рухливі ігри, зарядка), дієти, спеціальне харчування. Це особливо необхідно тим, у кого є схильність до діабету (в родині були діабетики, є ознаки порушення вуглеводного обміну — ожиріння, дещо підвищений вміст цукру у крові).

ЦІЛЮЩІ СОКИ
Сік деяких овочів, ягід, рослин справляє цукрознижувальний вплив. Найкорисніші для хворих на цукровий діабет соки з картоплі, зі свіжого листя білокачанної капусти, стручкової квасолі, подорожника, березовий та інші соки. Посилює ферментативну секрецію натуральний сік або розведений 1:1. Спершу п’ють 1/4-1/3 склянки розведеного соку за 30-40 хв. до їди. Поступово доводять до склянки. Доцільно брати сік із свіжих овочів та фруктів. Але можна використовувати й соки, виготовлені промисловим способом.

Картопляний сік. Ретельно помиті та почищені бульби подрібнюють на м’ясорубці (або на тертці), відтискають через марлю (із 100 г картоплі виходить 50 мл соку). Краще брати картоплю рожево-червоного забарвлення, ці бульби багатші на біофлавоноїди. Щоб поліпшити смак, його розводять морквяним або абрикосовим соком. Можна також додавати аскорбінову або лимонну кислоту. Особливо корисний хворим на цукровий діабет із супутніми ураженнями органів травлення і периферичної нервової системи. Дозу соку добирає лікар.

Капустяний сік. Білокачанну капусту подрібнити, потовкти і відтиснути. Зберігати в холодному місці не довше 1—2 днів. Сік капусти посилює газоутворення, тому доцільно змішувати його з морквяним. Особливо корисний діабетикам із супутніми виразковою хворобою шлунка і 12-палої кишки, ентероколітами, пародонтозом.

Сік стручкової квасолі відтискають із зелених або трохи пожовклих стручків. Вживають у суміші з морквяним і капустяним соками по 1 л щодня, одночасно практикуючи очищувальні клізми із содовим розчином.

Сік подорожника. Свіже листя ретельно миють, подрібнюють на м’ясорубці. До маси додають стільки ж кип’яченої води і відтискають сік або використовують її без розведення водою як приправу чи самостійну страву. Дуже корисний за супутньої виразкової хвороби.

Сік кропиви. Молоді пагони і листя (1 кг) пропустити через м’ясорубку, додати 0,5 л холодної кип’яченої води, відтиснути через марлю. Потім ці ж самі вижимки ще раз подрібнити, розвести водою і відтиснути. Змішати з першою порцією. Сік використовують для приготування різних напоїв і приправ. Для тривалішого зберігання розливають у півлітрові банки, пастеризують при 65—70°С 15 хв., закривають капроновими кришками і зберігають у холодному місці.

Березовий сік. Корисніший сік, купажований галеновими препаратами. Так, на 1 л березового соку додають 10 мл настоянки елеутерококу і 30 мл настоянки звіробою. Можна також додати настій шипшини (40 г плодів залити 1 л окропу, кип’ятити 1—2 хв., настоювати 8—10 год., змішати з 1 л березового соку), відвар стручків квасолі (30 г стручків подрібнити, залити 1 л окропу, кип’ятити 10 хв., настояти 8—12 год., процідити, змішати з 1 л березового соку).

Ось інші рецепти:
Елеутерокок — на 1 л березового соку додати 12 мл аптечної настоянки, перемішати, зберігати в холодильнику не довше тижня. Пити по 1 склянці 2 рази на день до їди.
Женьшень — на 1 л додати 7,5 мл аптечної настоянки. Все, як у попередньому рецепті.
Звіробій — на 1 л соку додати 20 мл настоянки, пити по півсклянки 3 рази на день за 20 хв. до їди.
Лимонник китайський — 20 мл аптечної настоянки на 1 л соку, пити по 1 склянці 2 рази на день перед їдою.
Заманиха висока — 25 мл аптечної настоянки на 1 л соку, пити по склянці два рази на день перед їдою.
Золототисячник — 15 мл настоянки на 1 л соку, пити по 1/2 склянки перед їдою два рази на день.
Настій листя чорниці — до соку додати настій у співвідношенні 2:1, пити по 1 склянці 3 рази на день перед їдою.
Настій листя брусниці — змішати із соком у співвідношенні 2:1, пити так само.
Настій листя і кореня цикорію — до соку додати у співвідношенні 2:1, пити по півсклянки 2 рази на день.
Настій кропиви дводомної — змішати із соком 2:1, пити по склянці 3 рази на день перед їдою.
Відвар кореня оману — змішати із соком у співвідношенні 3:1 або 4:1, пити по півсклянки 3 рази на день перед їдою.
Для приготування суміші беруть 1 л натурального березового соку. Зберігають у холодильнику не довше 7 днів (з добавками настоянки) і не довше 3—4 днів (з добавками настоїв і відварів). Тримати в щільно закритому посуді.

На поміч:
І золотий вус...
Золотий вусПорадившись із лікарем, можна спробувати полегшити свій стан за допомогою препаратів із золотого вуса. Ця рослина містить хром, який підсилює дію інсуліну.

Уже під час першого курсу лікування в усіх хворих спостерігається значне поліпшення загального самопочуття, підвищення працездатності, зникає або зменшується спрага і сухість у роті.

Для лікування цукрового діабету використовують настій, приготований з 1 листка золотого вуса. Листок подрібнюють, заливають 1 л окропу і настоюють 24 год.

Препарат приймають по 1 ст. л. 3—4 рази на день за 40 хв. до їди протягом 28 днів. Після тижневої перерви курс лікування повторюють.
До цього настою рекомендується додавати відвар квіток конюшини лугової: 1 ч. л. сухої сировини заливають 1 скл. холодної води, кип’ятять протягом 10 хв. на слабкому вогні, а потім настоюють 30 хв. і проціджують.

При діабеті добре допомагає суміш настоїв подорожника і золотого вуса: 1 листок золотого вуса і 2 листки подорожника сушать, подрібнюють, заливають 2 скл. окропу і настоюють протягом 30 хв. Приймають настій по 1 ст. л. 3 рази на день за 1 год. до їди.
Разом із вживанням настоїв і відварів лікарських рослин при цукровому діабеті рекомендується приймати ванни з додаванням декількох крапель олії золотого вуса.

Доведено, що впоратися з цією хворобою допомагають організму вітаміни А, В і Е, а також флавоноїди. Як відомо, останні у великій кількості містяться в каллізії.

...І горіхи з цибулею
1. У травні-липні щодня вживати по 50—100 г салату. В ньому є сірка, яка входить до складу інсуліну.
2. Гречані крупи (5 частин) і горіхи волоські очищені, сухі (1 частина) змолоти на борошно. Змішати. Звечора 1,5 столової ложки залити кефіром, вранці з’їсти, потім одразу одне терте яблуко. Протягом дня за півгодини до їди вживати 1 столову ложку борошна-суміші. Курс — 5 місяців. Суміш: 1 кг крупів — 200 г горіхів; 2 кг крупів — 400 г горіхів.
3. Перетинки горіха. 40 г варити в 0,5 л окропу протягом години на водяній бані. Пити по 15 г (1 ст. л.) 3 рази на день. На Івана Купала нарвати горіхового листя (саме в цей день воно має властивості, корисні для підшлункової залози). Брати 1 чайну ложку листя на 2/3 склянки окропу, пити по 3 рази на день. Такий чай стимулює клітини підшлункової залози, які відповідають за вироблення інсуліну.
4. Знижує рівень цукру настій лаврових листків — 2 листочки на склянку окропу, або 10 — на літр. Зазвичай готують 2—3 л, доводять до кипіння, потім 15 днів настоюють у холодному місці. Перед уживанням кип’ятити 5 хв., пити до їди по півсклянки, курс 2—3 місяці. Уже через 2—3 тижні рівень цукру знижується.
5. Один раз на рік: настій свіжої цибулі. 4—5 середніх цибулин дрібно порізати, покласти до 2-літрової банки, залити холодною кип’яченою водою і пити по третині склянки тричі на день за 20 хвилин до їди 17 днів підряд. Щовечора доливати в банку 1 склянку води. Зберігати за кімнатної температури, але не на світлі. Цей рецепт дуже дієвий, але тримати його, як кажуть, треба на чорний день: коли вже зовсім важко.

...І капуста
свіжа,
запечена,
варена,
квашена

Французький дієтолог Жан Вальє радить вживати не лише салати, а й сік з капусти — свіжої і квашеної. Він вважає, що капустяний сік допомагає від 75 основних і 30 супутніх захворювань. На одне з перших місць ставить лікування від діабету.
КапустаКожен може підібрати собі улюблену страву з капусти: салати, капусняки, шніцель, оладки, котлети, голубці «ліниві», голубці з пшоном, гречкою, м’ясом або овочеві, вареники. Можна запікати: розрізати, покласти на деко, посипати сухариками, залити сметаною. Квашена капуста посилює секрецію жовчі, стимулює роботу підшлункової залози, тому корисна від діабету. Сік квашеної капусти корисніший за саму капусту. Квасити капусту найкраще під час молодого Місяця або на 5-6 день після його настання. Якщо квасити під повен Місяць, вона буде несмачна.
Якщо діабет супроводжується закрепами або гемороєм, корисно до і після їди пити по склянці-півтори розсолу квашеної капусти. До речі, недоварена капуста послаблює, а переварена — кріпить. Не слід солити фарш із капусти для вареників, пирогів — він не проварюється. Взагалі страви з капусти не варто солити, краще посолити воду, в якій її варять. Так повніше проявляються її лікувальні властивості. Сік капусти краще пити вранці,
Раїса КОВАЛЬОВА, Оксана ОСТАПКЕВИЧ.
«Вільне життя плюс»

Загрузка...