Новини

13:18
В Украине снова хотят повысить налоги: сколько каждый украинец платит в казну
13:04
Украина: долги населения увеличиваются
13:01
Набережная в оккупированном Крыму насмешила сеть
12:57
Найем: я депутат и я устал жить в съемных квартирах с бабушкиными ремонтами и коврами на стенах
12:53
Итальянский банк UniCredit атаковали хакеры
12:51
Суд разрешил Генпрокуратуре задержать Леонида Черновецкого
10:51
В Китае 400 пенсионерок приняли участие в конкурсе бикини
10:04
Коломойский хочет запретить полеты с Ryanair через суд
09:59
В Украине снизят скорость движения автомобилей в населенных пунктах до 50 км/ч
09:57
Для Кличко и Джошуа забронировали арену на ноябрь
09:55
В США белка оставила город без света
09:48
"Бред русского мира": Ходорковский с Быковым разозлили адептов Путина
09:44
«Лаборатория Касперского» запустила бесплатный антивирус
09:38
Как новый Трудовой кодекс изменит жизнь украинцев: сокращенные выходные, продленные отпуска и новые правила
09:14
На полигоне под Черниговом прошли испытания новейшего украинского оружия
08:50
Украина избавляется от 2148 госпредприятий
08:38
Пленение россиянина Агеева: РФ обратилась к Украине
08:37
Огромная грудь Рианны повеселила поклонников
08:31
"Будет жестко". Рада променяла каникулы на жаркую подготовку к выборам
08:28
Савченко 11 раз за 20 секунд использовала в телеэфире мат, говоря о политике
08:25
Соцмережі потішаються: Медведєв показав Шварценеггеру фейкового Путіна
08:21
В Польшу поездом "Ковель-Холм" ездят в 4 раза больше пассажиров, чем обратно
08:19
Сколько платят украинцы за содержание Верховной Рады
08:17
Дожди и ветры обесточили 147 населенных пунктов Украины
08:09
Журналист поделился забавным фото двух загорающих женщин на пляже в Одессе
08:07
Дженнифер Лопес на свой день рождения надела прозрачное платье
07:30
Украинский суд обязал выплатить 2,1 млн гривень предприятию в ЛНР
07:24
Могерини: Турция остается кандидатом в члены ЕС
07:21
Надежда Мейхер сильно изменилась
07:16
Ученым удалось раскрыть тайну Тибетского плато‍
07:14
Loboda показала, как выглядит без макияжа
07:12
"Съедет – напьюсь до полусмерти": экс-регионал рассказал о соседстве с Яценюком
07:08
Сеть насмешила женщина со странно нарисованными бровями на выступлении Трампа
07:04
Гречка скоро подорожает
07:01
Один из участников "Квартала 95" стал священником
06:52
Палата представителей Конгресса США приняла новые санкции против России
22:17
Ученые узнали когда Солнце уничтожит всё живое на Земле
22:09
Microsoft пообещала не убирать графический редактор Paint
Більше новин

Аптечні вітаміни. Корисно чи шкідливо?

0

Гонитва за вітамінами стала частиною нинішньої моди на здоровий образ життя. У красивих упаковках – калейдоскоп полівітамінних комплексів: і «для підтримки здоров’я», і «для профілактики та лікування захворювань» у будь-якому віці тощо. Тож вірити чи ні красивим обіцянкам?

Аптечні вітаміни. Корисно чи шкідливо?

АРГУМЕНТИ «ЗА»
Те, що при дефіциті вітамінів порушується здоров’я, – факт загальновідомий. Тут і сперечатися нема про що. Адже саме раптові спалахи масових захворювань примушували вчених шукати причину і… знаходити її в харчуванні. Захворювали в першу чергу ті, у кого з раціону зникали якісь дуже важливі речовини. В результаті ми маємо таку картину: з відкритих на сьогодні 40 вітамінів у харчуванні найбільш важливими є 12.

У середині 1980-х років Всесвітня організація охорони здоров’я провела масштабне дослідження, встановивши, що жителі Середземномор’я страждають і вмирають від серцево-судинних захворювань істотно менше, ніж населення Європи в цілому. Причина? Передусім – різні раціони харчування. Середземноморці з’їдають значно більше свіжих овочів і фруктів.

Цей факт – зниження захворюваності серця і судин в регіонах, багатих фруктами і овочами, – породив полівітамінний бум. Умить знайшлися дослідники, які мало не прирівняли вітаміни С і Е, а також провітамін А до числа ліків від серцевих хвороб. Дуже актуальна заява для світу, в якому кожен другий помирає від серцево-судинних захворювань! Фармацевтична промисловість негайно удесятерила потужності, а народ – витрати на купівлю чудо-препаратів. Благо, на них навіть рецептів в аптеках не треба.

Щорічні опитування показують, що люди приймають вітаміни в пігулках і пов’язують з цим явне поліпшення свого самопочуття. Суб’єктивне відчуття? Навіть якщо так, то самонавіювання теж – на користь.

АРГУМЕНТИ «ПРОТИ»
Тим часом, медики вітамінну терапію приймати «на ура» не поспішали. Чекали результатів багаторічних клінічних досліджень. І ось вони врешті з’явилися. Американські пацієнти, впродовж шести років приймаючи терапевтичні дози вітаміну С (по 120 міліграм аскорбінової кислоти щодоби), хворіли на серцеві хвороби і вмирали від них з такою ж частотою, як і не розпещені вітамінними добавками люди.

Те ж саме – з вітаміном Е. Повна відсутність ефекту. Люди з ішемічною хворобою серця приймали його тривалий час – від трьох до шести років. Але це ніяк не впливало на перебіг їх хвороби.

І ще. Впродовж 7-14 років здоровим людям щодня давалися дози бета-каротину. І що ж? Поки велися спостереження, медики не виявили зменшення частоти смертності від серцево-судинних хвороб. Понад те, прийом бета-каротину позначив тенденцію до зростання смертей від хвороб серця. Висновок: захисний ефект бета-каротину, а також вітамінів С і Е наукового підтвердження не знайшов. До таких же висновків привело недавнє гучне дослідження, виконане Оксфордською науковою групою.

У свою чергу, Незалежне британське агентство харчових стандартів (FSA) провело чотирилітнє дослідження впливу вітамінно-мінеральних комплексів на організм. Висновок ще сумніший: загальноприйняті щоденні дози, рекомендовані до вживання, можуть викликати погіршення здоров’я.

Особливо вітамін С, який в пігулках вітамінних комплексів присутній в кількості 3000 міліграма, тоді як міжнародна медична норма допускає всього 60 міліграм (американський учений Лайнус Полінг рекомендує 1000 міліграм, та й то винятково в природній формі, тобто у складі овочів і фруктів).

Дослідження викликало бурхливий протест у виробників вітамінних комплексів. Вони звинуватили FSA у відставанні від передової наукової думки і у відлякуванні людей (в Англії вітамінні пігулки щодня приймають 30% чоловіків і 40% жінок).

ПИТАННЯ ЗАЛИШАЮТЬСЯ
Крапку в двадцятирічних дискусіях про лікарський ефект вітамінних добавок так до цих пір і не поставлено. Клінічних досліджень, що є на сьогодні, недостатньо для того, щоб записати вітамінні препарати в «пустушки». Чи зацікавлена в подібних дослідженнях світова фармакологічна промисловість – окреме питання.

Більшість прихильників вітамінних добавок говорять про Хому, а їх опоненти – про Ярему. І лише небагато учених услід за американцем Лайнусом Полінгом наважуються сьогодні говорити про біологічну придатність вітамінів. Все залежить від того, в якому вигляді вітамін надходить в організм – як синтезований хімічним шляхом або як природний, у складі натуральної їжі.

Так, вітаміни захищають від хвороби. Але тільки «живі» вітаміни, не «мертві». Той же бета-каротин, що осоромився в клінічних випробуваннях, пацієнти приймали у вигляді препарату, отриманого промисловим шляхом. Але в рослинах і тваринних продуктах існує двісті форм каротину, необхідних організму. Тому потрібно всі форми, а не один-єдиний бета-каротин з лабораторії!

А вітамін С? Аскорбінка, синтезована хімічним шляхом на заводі, і природний вітамін С зі свіжого апельсина – дві великі різниці, не зважаючи на однакову хімічну формулу. Навколо живого фруктового вітаміну неодмінно групуються вітаміни Е, РР, інші біологічно активні речовини і мікроелементи. Тому й не варто дивуватися, що «промислова» аскорбінка в дослідженнях не проявила ніякого захисного ефекту.

Те саме стосується й вітаміну Е. Більшість його препаратів, що продаються на ринку, є штучними хімічними сполуками, отриманими з нафти. І лише небагато виготовляються з натуральної рослинної сировини.

Але поза тим – поки це все залишається теорією. Перевірити, як поведуться проти хвороб вітаміни з природних джерел, учені сьогодні не готові. І потім, незрозумілі результати. А раптом вони поховають виробництво вітамінних препаратів?

ДО РЕЧІ
Найпростіший і вірніший спосіб збагатити свій організм вітамінами — здебільшого відмовитися від сигарет і алкоголю. Учені довели, що люди, що палять і п’ють, відчувають дефіцит вітамінів на 30-40 відсотків більше, ніж ті, хто веде здоровий спосіб життя.

ПРОДУКТИ, НАЙБІЛЬШ БАГАТІ ВІТАМІНОМ С:

Шипшина, чорна смородина, апельсини, грейпфрути, перець болгарський, щавель, зелена цибуля.

ПРОДУКТИ, НАЙБІЛЬШ БАГАТІ ВІТАМІНОМ Е:

Будь-яка нерафінована рослинна олія (особливо оливкова), боби, горіхи, злаки, зелені листові овочі.

ПРОДУКТИ, НАЙБІЛЬШ БАГАТІ КАРОТИНАМИ:

Жовті і зелені овочі, сири, молоко, яйця, печінка, риба.

П’ЯТЬ НАЙЗДОРОВІШИХ ПРОДУКТІВ

1. Оселедець
У стограмовій скибочці цієї солоної риби міститься півтори норми добової потреби організму у вітаміні Д. Взимку ми отримуємо цей найважливіший для кісток, судин і нирок вітамін виключно за рахунок надходження його з їжею (влітку під сонцем організм синтезує його сам). Крім того, в оселедці містяться поліненасичені омега-3 жирні кислоти, що знижують ризик інфарктів і інсультів.

2. Квасоля
П’ять ложок відвареної білої квасолі забезпечують добову потребу організму у фолаті, що рятує від анемії. А ще квасоля щедро поставляє природний антиоксидант вітамін Е і є природним проносним, оскільки багата клітковиною.

3. Буряк
Його легко недооцінити, чим переоцінити. Багатюще джерело органічних кислот, лугів та інших біологічно активних речовин. Сприяє виведенню важких металів, від надлишку яких страждають городяни, дихаючі вихлопами автотранспорту. Регулює жировий обмін, сприяє кровотворенню.

4. Соняшник
Соняшникова олія — головний постачальник в організм поліненасичених жирних кислот. Дві ложки в день — запорука здорового серця, мозку, судин. Але ще благотворніше — насіння. У ньому зберігаються «живі» компоненти, які виганяють з соняшника на олійницях гарячим віджиманням і очищенням. Це фосфоліпіди, стероли, жиророзчинні вітаміни.

5. Квашена капуста
Парадокс: квашена капуста – корисніша, ніж свіжа. А все через те, що молочно-кислі бактерії, які власне і квасять капусту, синтезують нові речовини. У результаті виходить збагачений продукт вітамінами В1, В2, В3,В6 і В9. А ще квашення перетворює капусту на багате джерело молочно-кислих бактерій. Тих самих, за участю яких в кишечнику синтезуються деякі вітаміни. І ще. Всього триста грамів квашеної капусти задовольняють добову потребу у вітаміні С, який збереже нас від нежиті та інших зимових хвороб.


Загрузка...