Новини

21:23
К Земле надвигаются мощнейшие магнитные бури
20:54
Ученые выяснили, кто меньше всех боится смерти
20:50
Эксперт: в Украине появились новые способы обмана покупателей
20:45
СМИ узнали, кого Гонтарева предложила на свое место
19:54
Отделения "Сбербанка" разблокируют, чтобы вкладчики забрали свои деньги
19:43
"Если скажут выйти на Майдан - выйдем": в сети ажиотаж вокруг новой песни "95 Квартала"
19:30
Пайфер о ближайших планах России по Донбассу
19:28
Ученые обнаружили на древних иконах изображения НЛО
18:58
Уникальные тренировки украинских танкистов в горах – эффектное видео
18:30
Освобождение похищенного чиновника "Укрзализныци" из тайного бункера
17:47
Найман: Курс гривны ждет крутое пике осенью
17:20
Кто угрожал Гонтаревой физической расправой? Названо имя известного бизнесмена
17:09
Какие страны ЕС стали меньше отказывать в визах украинцам
15:13
Microsoft зaпaтeнтoвaлa пepвый в миpe гнущийcя нoутбук
14:27
Учeныe вce жe дoкaзaли, чтo яйцo пoявилocь пoзжe куpицы
14:00
Аргентинский футболист не смог забить гол в пустые ворота
13:56
Еврозона может подвергнуться кризису
13:34
Трамп вручил Меркель счет на 375 миллиардов долларов – СМИ
13:32
"95 квартал" рассмешил сеть челленджем от имени Ляшко
13:15
"Он легитимный, но предатель": в "ДНР" решили запретить въезд Януковичу
11:59
Гонтарева призналась, что опасается за свою жизнь
11:50
BMW готовит самый массовый запуск новых машин в истории марки
11:43
Топ-5 самых популярных индукционных плит по версии «Алло»
11:32
В Турции изобрели новый автомат МРТ-55
11:21
Такого нет ни в одной стране мира: 450 «народных» депутата охраняет армия 3000 телохранителей
11:17
Многокилометровые тоннели на Луне могут стать убежищем для землян
11:06
Парубий подписал скандальные изменения в е-декларирование
10:53
Ученые: Миллионы европейцев скоро лишатся жилья из-за глобального потепления
10:50
Рева убеждает: выгоднее платить налоги, а не штрафы
10:39
Савченко: "Ничего не имею против евреев. Я не люблю жидов"
10:32
Гройсман хочет повысить пенсии уже в этом году
10:01
Стало известно, зачем Кремль раздувает антиукраинскую истерию
09:52
Турция ввела пошлины на российские товары
09:40
Соболєв: З Росії досі постачається 85% палива для наших атомних електростанцій
09:39
Украина представила новый автобус "Тюльпан"
09:20
Акции против коррупции в Москве: задержанных больше тысячи
09:18
Аброськін висміяв чергове «звання» ватажка ДНР Захарченка
08:53
Эхо блокады. Какие города Украины первыми останутся без света
Більше новин

Як святкують польське Різдво

0

Як святкують польське Різдво Різдво, поряд з Великоднем, святкується в Польщі особливо урочисто. Це традиційне свято - камерне, сімейне, відзначається переважно в колі рідних - бере свій початок у далекому язичницькому минулому слов'ян.

Вечеря в святвечір - це, мабуть, єдина в польській кухні урочиста трапеза, чітко зберегла сліди обрядів дохристиянських часів. У польському Різдві ці два початки, язичницьке і християнське, злилися в єдине барвисте і поетичне ціле. Сідали За стіл з настанням сутінків, коли на небі з'являлася перша зірка, яку діти видивлялися з таким нетерпінням. Всі присутні ділилися тоді облатками і бажали один одному всього найкращого. Це найбільша хвилююча хвилина у році; вона викликає в пам'яті картини дитинства і юності, пройнята сумом про тих, хто назавжди пішов з життя, і разом з тим осяяна вічно живою надією в людських серцях на щастя.

Для дітей це, мабуть, самий прекрасний вечір у році, коли казка стає дійсністю. Святково сяє вогнями ялинка, під яку чиїсь люблячі руки поклали для всіх присутніх подарунки, і навіть самий скромний сувенір набуває в цей вечір виняткового значення, символізуючи почуття любові і дружби, зв'язуючі людей.

Різдво, як і Пасха - це кульмінація польського кулінарного року. Але перш ніж ми займемося кулінарною стороною свята, згадаємо деякі звичаї, найбільш характерні для польського Різдва.

Багато з них беруть свій початок у слов'янських обрядах і живуть донині. А наскільки глибоко вони закарбувалися в серцях наших предків, переконливо свідчить те, що і наше покоління вважає їх близькою собі традицією, яка донесла до нас релікти слов'янської обрядовості, що збереглися і в селі і в місті.

Треба сказати, що в XX столітті революційних суспільних змін і технічних відкриттів, з'являється підвищений інтерес до реліктів сивої давнини, і ми культивуємо звичаї давно минулих часів, так як у них жевріє іскра вічно живої краси і вічно живої мрії про щастя на світі.

Найбільше тих давніх звичаїв, пов'язаних з Різдвом, збереглося в селі, хоча багато уціліло і в місті.
В сільській хаті у всі чотири кути або тільки в червоний кут кімнати, де проходить святвечір, ставляться необмолочені снопи хліба. У деяких місцях зберігся звичай давати в святвечір домашнім тваринам по шматочку облатки, щоб худоба була здоровою і дала гарний приплід. Було поширено повір'я, що опівночі тварини розмовляють людським голосом, але підслухати таку розмову не до добра. У тих місцях, де водилися вовки, за огорожу виставлялися залишки різдвяної вечері, бо люди вірили, що після такого частування хижаки не завдаватимуть шкоди їх господарству.

Досить поширений звичай, також і в містах, класти в святвечір сіно під скатертину, якою накритий стіл. Дівчата ворожили у святвечір "на сіні", бажаючи дізнатися, що їх чекає. Якщо витягне з-під скатертини зелену стеблинку, значить чекає її любов і швидке весілля, якщо зчорнiлу соломинку - невдача і розлад матримоніальні плани, а то і зовсім сидіти в дівках. Звичайно, всі ці ворожіння не приймалися серйозно, а влаштовувалися швидше заради сміху і веселощів.

Але самий хвилюючий момент наступав, коли ділилися облаткою. У цю урочисту хвилину присутні прощали один одному всі образи і гріхи, закріплюючи мир і злагоду поцілунком.

Не забували в той день і про поминання покійних. Для них, що пішли назавжди, на столі ставився особливий прилад, на який клали трохи кожної страви і шматочок облатки.

Старопольські облатки були різнокольорові і дуже декоративні. Сьогодні печуться білі облатки з тисненням візерунком.

Але, мабуть, самим прекрасним з старопольських різдвяних звичаїв є запрошення на вечерю в святвечір самотніх людей. Адже в цей вечір ніхто не повинен відчувати себе самотнім і забутим.

Про польські різдвяні звичаї можна було б довго розповідати, але ми вибрали лише кілька.

Колядування - це спів особливих різдвяних пісень, коляд (слово "коляда" відомо в різних формах у всіх слов'янських мовах, польскі "коленда"). Польські коляди, нерідко дуже старі, відносяться до перлин польської народної та релігійної пісні. Серед них зустрічаються танцювальні мелодії в ритмі мазурки, оберка, краковяка і полонезу, а в словах чимало гумористичних і сатиричних, а іноді і злободенних акцентів. Для багатьох поляків, розкиданих по всьому світу, коляди були і залишаються хвилюючим символом батьківщини. Фрідерик Шопен висловив свою тугу за Польщою, вплітаючи в трагічне звучання Скерцо сі мінор повну ніжності і любові колискову з популярної польської коляди.

Краківські "шопки" (вертеп, тобто особливий двоярусний ящик, який представляє собою сцену лялькового театру) часто були справжніми шедеврами народного мистецтва. Щорічно на краківській площі Ринок перед Різдвом проводиться конкурс "шопок", а найкрасивіші потім переходять в приватні колекції і державні збори народного мистецтва. "Шопки", що влаштовуються в костьолах, теж мають старі традиції. Уваги заслуговує механізована і осучаснена "шопка" в костелі капуцинів, що користується величезною популярністю серед жителів Варшави. Крім осла, бика та верблюдів, на яких прибули три волхви, можна побачити і трамвай, і залізницю, і автобус, і навіть літак!
На жаль, зникає прекрасний звичай ходіння колядників (виконавців коляд) від будинку до будинку з великою різнокольоровою блискучою зіркою, прикріпленою до кінця палиці. А це дуже старий звичай, відомий вже в XVII в. Тоді славу кращих колядників придбали краківські студенти (жа-ки), які перемежовували коляди гумористичними куплетами.

А тепер заглянемо в старопольську кухню напередодні різдвяного свята.
У ній панує небувале пожвавлення. Пахощі можна порівняти з симфонією, що складається з різних запахів. І навіть сьогодні, в тісних сучасних кухнях, коли господиня будинку від втоми буквально валиться з ніг, а допомагають їй - нерідко сяк-так - чоловік чи підростаючі діти, передріздвяні дні можна сміливо назвати часом натхненної кулінарної творчості. І хоча деякі традиційні різдвяні ласощі сьогодні можна купити в магазині, вони не йдуть ні в яке порівняння з тими, які у багатьох сім'ях готуються за рецептами, що передаються з покоління в покоління.

Головним пунктом кулінарної програми польського Різдва був і залишається святвечір, тобто напередодні самого свята. У наступні дні їли і їдять багато і скоромне, але страви в цілому не відрізняються від страв, що подаються в інші святкові дні або за інших урочистих випадків.

Солодкі вироби з тіста на Різдво не настільки різноманітні, як великодні. Перше місце займають "перники" і "маковці" - пряники й рулет з маком. Були і старопольські "баби".

Святкова вечеря була пісною. Всі страви готувалася на рослинному маслі, але можна було і на вершковому. Наші богобоязливі предки, суворо дотримувалися пости, коли в принципі заборонялося є лише м'ясо і сало, вміли звернути це обмеження на свою користь і вправлялися у приготуванні вишуканих страв. І тому немає нічого дивного в тому, що польські пости славилися далеко за межами Речі Посполитої.
Вечеря в святвечір полягав у більш заможних шляхетських і міщанських будинках, так само як і в багатих монастирях, з дванадцяти змін (за кількістю апостолів).
Переважали рибні страви, приготовані самим різним способом, і, звичайно, з обов'язковим коропом або щукою під сірим соусом. Іноді рибних страв було куди більше традиційних дванадцяти, але і цю незадачу гурмани вирішили на свою користь: всі рибні страви вважалися одним стравою.
Починався вечеря одним із традиційних супів: червоний борщ з вушками, грибний, рідше - мигдалевий суп. Найпопулярнішим був борщ - класичний суп старопольської кухні.
Різдво

Крім рибних страв подавався традиційний старопольський горох з капустою, страви з сушених грибів, компоти із сушених фруктів, головним чином з чорносливу, а в східних районах Польщі - знаменита кутя і святкові пироги.

Так ось постили поляки в старовину. У наш час такі рясні вечері назавжди відійшли в минуле. Та й апетити у нас не ті, що в наших предків, проедавших цілі стану.

Але вечері в святвечір влаштовуються як і раніше, бо вони сповнені не тільки поезією традиції, але й атмосферою сімейного тепла. А в смаку традиційних страв і в самому церемоніалі святвечора є щось таке, що навіває спогади про минуле і пробуджує мрії про майбутнє.


Загрузка...