Новини

14:30
Как Кличко не добил Джошуа: Все нокдауны (видео)
14:30
Перепись населения в Украине: названа "цена вопроса"
13:17
Право на правду. Почему янтарный бизнес до сих пор процветает
13:05
Учеными опровергнута главная теория происхождения человека
12:20
Крымское предательство: в соцсети поразились цифрам
12:14
Андрей Шевченко выдал перл после поражения Кличко
12:08
"ВКонтакте" ввела платную подписку на музыку
11:25
ООН оценила потери России в результате войны с Украиной минимум в 52 млрд долларов
11:17
Найдено новое объяснение молчания инопланетян
11:01
Пополнил счёт – лишился денег: украинцам указали на опасные мошеннические сайты
10:57
Многие пункты меморандума с МВФ противоречат Конституции, — Бессмертный
09:45
Ученые NASA: Наше Солнце рождает новые планеты
09:39
Джамала поделилась снимками с медового месяца
09:29
Минобороны показало мощь украинских танков
09:20
Французский режиссер Люк Бессон призвал голосовать против Ле Пен
09:19
К 9 Мая готовы: крымские оккупанты торгуют останками солдат
08:48
"Нас сейчас ненавидит весь мир только из-за этого упыря": 82-летняя россиянка
08:33
Украинскую певицу устыдили за эротический клип
08:32
Молчать и терпеть: в РФ рассказали, чем украинцы отличаются от россиян
08:29
Компания Vivos Group из Калифорнии строит новейшие бункеры на случай Конца света
08:28
Алла Пугачева исполнила мечту Кристины Орбакайте
08:19
В Славянске мастера изготовили прототип "Ждуна" в образе Юлии Тимошенко
08:10
Обещания, которые Трамп выполнил за 100 дней пребывания у власти
08:08
Ученые назвали главную угрозу для планеты в 2017 году
08:07
Просто цирк: В России в храме устроили шоу с акробатикой
07:55
В 2020 году ученый Канаверо пересадит человеку голову
07:52
Проигрыш Кличко Джошуа: Последние секунды боя (видео)
07:51
Маша Кончаловская пошла на поправку после трех лет комы
07:47
Сети поражены: ведущая полностью разделась на кулинарном шоу
07:46
Microsoft просит пользователей не спешить устанавливать Windows 10 Creators Update
07:39
Трамп не исключил военного удара по Северной Корее
07:23
Первые кадры ядерной мощи США у берегов КНДР
07:15
Скрипка рассказал, какие выводы сделал из скандала вокруг его фразы про гетто
07:11
Ани Лорак в красном платье похвалилась соблазнительной фигурой
21:02
Крушение военного корабля РФ: новые подробности
20:58
Крим не був наш, Донбас – чужина: Василь Шкляр
18:49
Астронавты МКС сняли разноцветный сферический НЛО
18:42
Ученые: Люди умеют предчувствовать собственную смерть
Більше новин

Фреші: лікувальні властивості свіжих соків

0

Приємно в літню спеку випити склянку свіжого соку, розбавленого мінеральною водою. Але чи корисні такі напої, чи можуть вони втамувати спрагу і поповнити скарбничку нашого здоров'я?

Фреші: лікувальні властивості свіжих соків

Що таке фреші?

Фрешами (від англійського слова frеsh) називають свіжовичавлені соки овочів, фруктів, ягід або садової зелені, лікарських рослин і трав, які вживаються для утамування спраги або в лікувально-профілактичних цілях.

Сік - це вода з плодів у поєднанні з органічними та неорганічними сполуками, вітамінами і пектинами (якщо додається м'якоть плодів). В принципі, сучасними соковыжималками можна отримати соки з будь-яких плодів, навіть бананів, які особливої соковитістю не відрізняються.

Користь натуральних соків безсумнівна - це концентрат вітамінів і мінеральних речовин, а якщо сік з м'якоттю - ще й джерело пектинів і клітковини, що регулюють травлення.

Але соки необхідно споживати помірно і правильно. Свіжовичавлені соки не люблять повітря, вітаміни в них окислюються і швидко руйнуються, тому не варто зберігати сік більше півгодини, його поживна цінність знижується.
Особливості споживання соків

Однак соки - це особливий продукт, і пити їх, скільки вам заманеться, не можна. Справа в тому, що сік - це концентрат органічних кислот з плодів, особливо фруктів і ягід, і ці кислоти активно і агресивно впливають на систему травлення, надаючи дратівливий, жовчогінний і сокогонный ефекти.

Саме тому соки не дозволяється давати дітям до року. Також вживання соків варто уникати людям з гастритами (запалення шлунка) і ентеритами (запалення кишечника), а всім іншим їх варто наполовину розбавляти водою.

Крім того, соки багатьох плодів містять досить багато цукру і впливають на апетит, тому їх прийом має узгоджуватися з харчуванням. Якщо хочеться схуднути, споживайте їх за півгодини до їжі, вони приглушат апетит; якщо хочеться поправитися або не псувати апетит - через півтора-два години після їжі.

Не рекомендується приймати соки з їжею: цукор соків починає розщеплюватися мікрофлорою кишечнику і бродити, викликаючи дискомфорт. В ідеалі соки необхідно пити через годину-півтора після того, як ви поїли, або між прийомами їжі, пити сік за сніданком, обідом неправильно з точки зору дієтології.
Лікувальні ефекти соків

За рахунок фруктових кислот і мінералів, вмісту вітамінів і деяких особливих речовин, соки можна використовувати в якості допоміжної терапії при деяких захворюваннях. Вони дають бадьорість і підвищують життєвий тонус, смачні і втамовують спрагу. Лікуватися смачно подобається всім, особливо дітям.

Соки яблучні

Сік може бути з м'якоттю і без неї, вичавлюваний із цілих або очищених від шкірки яблук. Найбільш корисний свіжовичавлений сік зі свіжих плодів, але якщо ви купуєте плоди в найближчому магазині і не в сезон, шкірку з них краще знімати - на ній містяться шкідливі речовини.

Всупереч поширеній думці, яблучний сік - не помічник при анемії: заліза в ньому трохи, і засвоюється воно не більш ніж на 1%, але в якості рідини для того, щоб запастися залізом, він відмінно підійде. Аскорбінова кислота із соку сприяє повноцінному засвоєнню й всмоктуванню заліза.

Яблучний сік допомагає при хворобах печінки як жовчогінний засіб, він ефективний при нападах сечокам'яної хвороби або порушенні травлення, сік з м'якоттю бореться із запорами. Дуже корисний яблучний фреш після фізичних навантажень, в період відновлення після інфекцій або пневмонії.

Яблуко відмінно поєднується з овочами і фруктами - оптимально робити мікси з гарбузом та морквою, грушею, персиком і вишнею.

Морквяний сік

Це дуже корисний овочевий фреш з антиоксидантною дією, а якщо до нього додати ложку оливкової олії і трохи зелені - він стане справді цілющим засобом для зору, серця, шкіри і волосся. Морква багата каротином, а сік концентрує цю речовину, в поєднанні з жирами, він переходить в активну форму вітаміну А і засвоюється більш повноцінно.

Крім того, морквяний сік активізує роботу печінки і всієї жовчної системи, включаючи жовчний міхур, володіє антисептичним ефектом і підсилює апетит. Його корисно приймати в період сильних навантажень - фізичних і емоційних, перед змаганнями або іспитами, а також під час менструації.

Але не переборщіть з ним - при великому обсязі соку може розвинутися каротинова жовтяниця. Вона небезпечна, профарбує стопи, долоні і кінчик носа в жовтий колір. Найбільш корисно пити по півсклянки морквяного соку через день протягом кількох тижнів.

Гарбузовий сік

Подібним ефектом для травлення і організму має гарбузовий сік, але за рахунок більшої кількості клітковини він має більш вираженим проносний ефект, ніж морквяний. Сік малокалорієн, але добре насичує, що активно використовують у дієтології. Однак у ньому також багато каротину і налягати на нього не варто через все той же ризик розвитку каротинової жовтяниці.

Але найважливіший ефект гарбузового соку - це боротьба з паразитами: він особливо корисний як глистогінний засіб в комплексі лікування, особливо у дітей і літніх людей. Крім того, третина склянки гарбузового соку, випитого вранці в перші тижні вагітності, допомагає впоратися з токсикозу.

Селеровий сік

Цей овоч незаслужено мало поширений, адже він - один з найбільш корисних і недорогих!

Сік селери - це відмінний жироспалюючий препарат, він виводить зайву рідину, звільняє кишечник від газів і скупчення вмісту. Тільки за рахунок цього можна прибрати кілька сантиметрів на талії і скинути кілька кілограмів.

Сік селери має ранозагоювальну, протизапальну дію, і його корисно вживати при простудних і запальних захворюваннях. Він знімає нервову збудливість і покращує сон: третина склянки соку селери на ніч з ложкою меду - чудовий коктейль для здорового сну і бадьорості вранці.

Грушевий сік

Якщо ви напружені і схильні до депресії, часто хворієте - сік з солодких груш для вас. Він корисний і тим, хто стоїть у пробках і ковтає вихлопні гази: сік груші здатний зв'язувати токсини і важкі метали, виводячи їх з організму.

Крім того, він багатий природним цукром і клітковиною, відмінно насичує і підходить для плавного схуднення, якщо ним замінити вечерю. Грушевий сік застосовують при лікуванні циститу та застуди, він надає протизапальний і жарознижувальний ефекти.

Краще віджимати сік з груш зі шкіркою, але якщо походження груші сумнівно - тоді використовуйте тільки м'якоть. Так само, як і гарбузовий, сік з груш допомагає боротися з токсикозами вагітних.

Звичайно, корисні властивості є у кожного з овочів і фруктів, перерахувати всі неможливо, тому орієнтуйтеся у виборі фрешу на свій смак, поєднуйте фрукти і овочі, пробуйте та відкривайте для себе нові смаки.

Який у вас улюблений фреш?


Загрузка...