Новини

21:34
Сын Зидана забил роскошный голасо ударом через себя (видео)
21:08
Стало известно сколько украинцев призовут в армию весной
20:30
Пожар в Балаклее засняли с дрона: первое видео
19:26
Три теракта в один день. Почему именно сейчас?
19:25
Появились кадры передвижения крупной военной техники в Ростове
18:07
В соцсетях смеются, как "Киевавтодор" ремонтирует дороги на "рОйоне"
17:58
Печати больше не обязательны: ВР приняла важный закон для бизнеса
16:26
Ученые: Человечество в 2045 году станет бессмертным
16:14
Чуть не потеряли киллера: прохожие подсказывали копам что им делать
16:05
Минобороны: Пожар в Балаклее охватил новые площади
16:03
Рада обязала представителей общественных объединений подавать е-декларации
15:49
Запрет двойного гражданства в Украине: самые страшные последствия
14:48
Парубий торопит нардепов с запретом двойного гражданства
13:07
Ученые рассказали о самых страшных катаклизмах этого года
13:04
У Балаклії загорілися газові перекачні станції
12:41
Порошенко подписал изменения в Налоговый кодекс
12:39
Массовый обман: стали известны масштабы фальсификаций товаров в Украине
12:36
Не Кличко: Усик и Ломаченко назвали лучшего боксера мира - опубликовано видео
12:28
Microsoft Office исправит стилистику текста с помощью искусственного интеллекта
12:19
Чистый политик: после скандала с Насировым Третьяков по-настоящему доигрался
11:52
Небо над Харьковом закрыли, 15 тысяч человек остались без света и газа
11:50
Ученые: гробница Христа может обрушиться в любой момент
11:43
Минфин не видит возможности уволить Насирова
11:09
Полторак: Боеприпасы продолжают взрываться на складе
10:54
Водяное вновь охвачено мощным огнем 122-мм артиллерии и РСЗО "Град-П"
09:35
Укрэнерго о грядущих отключениях: Отключения света могут начаться в мае
08:55
Порошенко утвердил Госпрограмму развития ВСУ до 2020 года
08:52
"Это вам не Госдума": Парубий жестко отчитал нардепов
08:42
Надя Дорофеева оголила грудь ради селфи
08:39
Морпех в рукопашном бою уничтожил трех боевиков:стали известны подробности
08:39
На ICTV познущалися з української мови
08:19
59-летняя Шэрон Стоун поразила фанатов откровенным образом
08:13
В соцсетях смеются над "наркобароном" - мэром Глухова
08:10
Нужно бороться против "еврейской власти" - Савченко снова шокировала общество своими высказываниями
08:06
Панеттьери выложила трогательное фото с дочерью от Кличко
07:59
В Украине «закодируют» всех копов и нацгвардейцев
07:55
Садовый предлагает вывозить львовский мусор в Чернобыль
07:53
Китаянка арендовала 900 такси, чтобы сделать предложение возлюбленному
Більше новин

Як навчитися не зловживати їжею

0

Чому ж так часто ми встаємо із-за столу (особливо святкового) з переповненим шлунком і почуттям глибокого невдоволення собою?

Як навчитися не зловживати їжею

«У житті не буду більше так об‘їдатися!» - Щиро обіцяємо ми собі вранці і … дуже рідко тримаємо слово. А шкода. Бути помірним в їжі неможливо, не відновивши нормальний контакт з відчуттями власного тіла, не розуміючи їх. Це означає, що ми повинні відрізняти фізіологічний голод від психологічного.

Перший відбиває біологічну потребу організму в енергії та поживних речовинах. Другий — бажання за допомогою їжі впоратися з власними емоціями — неважливо якими, негативними або позитивними.

Задовольняючи фізіологічний голод, ми чекаємо насичення, психологічний - заспокоєння. Поки ми не відчуємо різницю між цими двома типами відчуттів, ми не зможемо харчуватися правильно - без надмірностей і непосильних обмежень. А зрозумівши, що випробовуваний нами голод дійсно чисто фізіологічний, потрібно лише визначити поріг насичення і знайти той стан рівноваги, в якому і потреби організму будуть задоволені, і самі ми отримаємо позитивні емоції від трапези. На перший погляд все це дуже просто. Але будемо чесні:на практиці щоденне дотримання цих розумних принципів зажадає від нас певних зусиль і терпіння.

Відчуйте голод

Не їжте нічого протягом 3 годин. Це зовсім не складно, і нічого трагічного за цей час з вами не станеться. Не виключено, що ви навіть не встигнете зголодніти. Чому?Може бути, ви просто поїли про запас, тобто просто переїли, щоб придушити страх утримання від їжі.

А можливо, причина в тому, що ви повністю втратили контакт з власними харчовими відчуттями. Якщо бажання поїсти не залишає вас ні на хвилину, це може означати, що ви не відрізняєте психологічний голод від фізіологічного. У різних людей фізіологічний голод проявляється по-різному. Але найбільш поширені симптоми — це слабкість (занепад сил, легкий головний біль) і поганий настрій (дратівливість).

Порада: постарайтеся розібратися в своїх відносинах з їжею. На цей час відкладіть «гарячі» справи, щоб без перешкод сконцентруватися на власних відчуттях і не пропустити сигнали, що подаються вам вашим тілом.

Виробіть навик

Обов’язково снідайте щоранку. Через 10 днів ви помітите, що голод дає про себе знати, прокидаючись перед самою їжею. За столом вам будете легше вловлювати момент насичення.

Порада: уникайте нових смакових відчуттів. Звичні страви дозволяють з більшою точністю встановлювати свій поріг насичення.

Оцініть смак

Саме з першими ковтками і шматочках ми оцінюємо їжу. Яка вона - солона, занадто солодка, гіркувата, тане в роті? Смачна чи так собі? «Перша проба» формує наше уявлення проте що стоїть перед нами на блюді. Кому з нас не траплялося з‘їдати до останньої крихти шматок абсолютно пересічного шоколадного торта тільки тому, що самі ж ми заздалегідь наділили його уявними і явно перебільшеними смаковими якостями?

Нас підвела уява, яка, на відміну від смаку, працює постійно, не знаючи втоми. Якщо ж не орієнтуватися на уяву, а чуйно прислухатися до внутрішніх відчуттів, то неодмінно настане момент, коли ви помітите, що апетит пішов на спад, одержуване від їжі задоволення слабшає, і ви можете вчасно зупинитися.

Порада: відкушуйте потроху. Використовуйте всі наявні у вашому розпорядженні «інструменти» (зуби, неб, язик), щоб оцінити смак страви. Поки жуєте, кладіть прилади на стіл.

Не поспішайте

Щоб «переварити» інформацію про насичення, організму звичайно потрібно від 15 до 30 хвилин. Затримка викликана тим, що ензими (білки, які беруть участь у передачі сигналу про настання ситості із шлунка у мозок) виробляються не моментально, а лише через деякий час після початку їди. Тому якщо ви їсте занадто швидко, то ризикуєте переїсти.

Порада: розтягніть трапезу хоча б на півгодини. Якими б не були страви — смачними або не дуже, поставтеся до них як до творів гастрономічного мистецтва, які вимагають неспішної та вдумливої ??дегустації.

Зробіть паузу

Прислухайтеся до своїх відчуттів. Чи залишилося відчуття голоду таким же сильним, як на початку, або почав слабшати?А може, ви вже майже наїлися? Для підстраховки використовуйте шкалу насичення. Зрозумівши, що ситі, зупиніться. Навіть якщо в шлунку залишилося місце для шоколадного тістечка. Скажіть собі, що його можна з’їсти і вдруге (адже не в пустелі живемо, завжди можна зайти вмагазин!). Якщо ж почуття голоду, як і раніше сильно відчувається, продовжуйте тобто з чистою совістю.

Порада: перш ніж оцінювати стан свого апетиту, відкладіть вилку з ножем і проковтнути залишки їжі. Краще всього орієнтуватися по інтенсивності одержуваного вами задоволення. Як тільки це почуття починає слабшати, значить, пора закруглятися.

Всьому свій час

«Є так вже є!» — Так можна перефразувати одне з правил дзен, східного вчення, з особливою дбайливістю відноситься до кожного справжнього моменту людського життя. Для нас, в безперервному цейтноті прагнуть зробити все і відразу, це особливо актуально. Ми сидимо за столом, перед нами тарілка … а все інше — зайве! Не читайте, не дивіться телевізор, не з‘ясовуйте відносин. Займайтеся своєю справою: грунтовно і зі смаком — їжте.

Порада:за довгим діловим обідом або дружнім столом час від часу робіть перерви, щоб поспілкуватися з співтрапезниками. Поговоривши, знову приступайте до їди. Поступово таке чергування стане для вас цілком природним.

Прагніть до поміркованості

Існують три простих способи, які допомагають вести себе за столом розумно й помірковано. Їжте як завжди, але намагайтеся робити це повільніше, концентруючись на смаку їжі, не доїдаючи через силу все, що лежить у тарілці. Зменшіть розмір порцій; під час їжі прислухайтеся: не наступив момент насичення?

Порада:робіть перерви між змінами страв.

Аналізуйте свої бажання

Рука тягнеться до пакету з печивом, ще мить — і вас уже ніщо не утримає … Стоп. Запитайте себе: що мною рухає — почуття голоду або щось інше? Якщо це голод, їжте на здоров’я. А ось в мотивах харчового капризу не заважає розібратися. Може, справа в поганому настрої? Ви нервуєте? Розгнівані? Потребуєте розради? Адже часто імпульсивні бажання (поїсти, наприклад) виникають через емоційні переживання: ми їмо, щоб перешкодити емоціям повністю заволодіти нами.

Зрозумівши, в чому справа, випийте склянку води, походіть по будинку, зателефонуйте по телефону. Тобто спробуйте відволіктися від їжі. Якщо бажання з‘їсти саме це печиво пройшло перевірку на міцність і не вщухло, їжте без жодних докорів сумління, собі на втіху. До речі, дуже може бути, що тільки що пророблена робота з аналізу власних емоцій дозволить вам на цей раз не перейти меж розумного.

Порада:всякий раз, коли вам доводиться мати справу з подібною спокусою, намагайтеся чесно фіксувати в спеціальному блокноті почуття, які виникають щоразу при бажанні «що-небудь пожувати». Швидше за все, з часом ви помітите, що мова йде про одні і ті постійно повертаючі емоції.

Не наїдайтеся про запас

Страх і невпевненість у завтрашньому дні змушують деяких людей їсти про запас, запасаючись «про всяк випадок». Ця боязнь властива натурам з тривожним характером і часто буває наслідком дотримання жорстких дієт. Вони травмують психіку і організм, який переїданням намагається забезпечити себе, накопичити поживні речовини про запас.

Порада: живіть сьогоденням, а завтра буде інший день. Їжте, орієнтуючись виключно на почуття голоду, яке відчуваєте тут і зараз. І пам’ятайте:дефіциту тістечок і булочок давно немає, їх можна купити де і коли завгодно.

Розберіться у своїх істинних потребах

Доїдати, щоб принести задоволення кому-то; просити добавки, щоб не образити господиню; в незручній ситуації, не піднімаючи очей, без зупинки ковтати вміст своєї тарілки … Оточуючі часто провокують нас на подібні вчинки. Ось чому так важливо не втрачати зв'язок зі своїми реальними потребами. Намагайтеся не піддаватися чужому впливу. Прислухайтеся до власних відчуттів, припиняючи або продовжуючи їсти незалежно від того, що роблять інші. Що б не трапилося, найважливішими повинні залишатися ваші, а не чужі відчуття.

Порада: якщо раптом вам нестримно захотілося наїстися досхочу за рясним святковим столом … дозвольте собі це! Це ваш вибір.

Джерело Вкурсе


Загрузка...