Новини

22:16
Ольга Сумская показала фото, как выглядела в 20 лет
21:20
СМИ рассказали, кто станет президентом США после убийства Трампа
20:54
Фото дня: Крещенское купание в Киеве с высоты птичьего полета
20:50
Как украинских водителей обманывают на заправках
20:23
В Киеве судья-взяточник сбежал от журналистов
20:04
НБУ признал неплатежеспособным еще один банк
19:53
В Бразилии трагически погибла всемирно известная певица
17:06
Инаугурация Трампа в цифрах: сколько заплатят украинские депутаты за визит
15:29
Порошенко позвал иностранцев приватизировать украинские компании
15:24
5 типов Android-приложений, которые нужно удалить немедленно
15:20
Nokia 6 был распродан менее чем за одну минуту
15:12
Ученые назвали главную угрозу для планеты в 2017 году
13:46
Жуткие кадры: В Иране упал небоскреб, пострадало более 70 человек
13:42
Столичные маршрутки продолжат дорожать
13:36
Во Французских Альпах молния сбила НЛО
13:12
Под гимн Украины во Львовском горсовете устроили массовую драку
11:37
Савченко связала свое исключение из Комитета по нацбезопасности с Пашинским
11:20
Кабмин сообщил о росте стипендий и зарплат в Украине
10:50
Порошенко ожидает запуска безвиза с ЕС «через несколько недель»
10:45
Шутка Жванецкого о продаже Курил разозлила россиян
10:39
"Дорога в ад выложена компромиссами, мародерством и постоянным враньем своему народу", - журналистка
10:25
В Украине увеличилось количество ликвидированных ФЛП
10:10
СМИ: Вернувшись из АТО, боец "Азова" прикупил себе две квартиры в Киеве, самолет и ручку за 120 тысяч грн
10:07
Катастрофическая эко-ситуация во Львове. Заявление Садового
09:04
В Украине набирает популярности новый вид авторазвода
08:58
Новый контракт с МВФ: катастрофа неизбежна?
08:50
Эксперт: Большинство украинцев смогут претендовать на 30% от минимальной пенсии
08:47
В Молдове мужчина решил спилить верхушку сосны, сидя на дереве
08:44
Китай и Европа переходят на электромобили
08:24
Катя Осадчая и Юрий Горбунов: все-таки они вместе
08:23
Кадры громкой перепалки Савченко с Тетеруком в Раде
08:03
Мир в опасности: Северная Корея создала межконтинентальные баллистические ракеты
08:01
Бывшая жена обвинила Армена Джигарханяна в многолетних изменах
07:42
В Одессе замерз весь военный флот Украины
07:39
Ани Лорак ошеломила фанатов фигурой в купальнике
07:29
Савченко: Те, кто кричит «мы вернем Крым», сольют вас в «котлы»
07:20
Повышение зарплаты не повлияло на курс гривны - Гройсман
07:16
Популярная украинская певица похвасталась выступлением в России
Більше новин

Як навчитися не зловживати їжею

0

Чому ж так часто ми встаємо із-за столу (особливо святкового) з переповненим шлунком і почуттям глибокого невдоволення собою?

Як навчитися не зловживати їжею

«У житті не буду більше так об‘їдатися!» - Щиро обіцяємо ми собі вранці і … дуже рідко тримаємо слово. А шкода. Бути помірним в їжі неможливо, не відновивши нормальний контакт з відчуттями власного тіла, не розуміючи їх. Це означає, що ми повинні відрізняти фізіологічний голод від психологічного.

Перший відбиває біологічну потребу організму в енергії та поживних речовинах. Другий — бажання за допомогою їжі впоратися з власними емоціями — неважливо якими, негативними або позитивними.

Задовольняючи фізіологічний голод, ми чекаємо насичення, психологічний - заспокоєння. Поки ми не відчуємо різницю між цими двома типами відчуттів, ми не зможемо харчуватися правильно - без надмірностей і непосильних обмежень. А зрозумівши, що випробовуваний нами голод дійсно чисто фізіологічний, потрібно лише визначити поріг насичення і знайти той стан рівноваги, в якому і потреби організму будуть задоволені, і самі ми отримаємо позитивні емоції від трапези. На перший погляд все це дуже просто. Але будемо чесні:на практиці щоденне дотримання цих розумних принципів зажадає від нас певних зусиль і терпіння.

Відчуйте голод

Не їжте нічого протягом 3 годин. Це зовсім не складно, і нічого трагічного за цей час з вами не станеться. Не виключено, що ви навіть не встигнете зголодніти. Чому?Може бути, ви просто поїли про запас, тобто просто переїли, щоб придушити страх утримання від їжі.

А можливо, причина в тому, що ви повністю втратили контакт з власними харчовими відчуттями. Якщо бажання поїсти не залишає вас ні на хвилину, це може означати, що ви не відрізняєте психологічний голод від фізіологічного. У різних людей фізіологічний голод проявляється по-різному. Але найбільш поширені симптоми — це слабкість (занепад сил, легкий головний біль) і поганий настрій (дратівливість).

Порада: постарайтеся розібратися в своїх відносинах з їжею. На цей час відкладіть «гарячі» справи, щоб без перешкод сконцентруватися на власних відчуттях і не пропустити сигнали, що подаються вам вашим тілом.

Виробіть навик

Обов’язково снідайте щоранку. Через 10 днів ви помітите, що голод дає про себе знати, прокидаючись перед самою їжею. За столом вам будете легше вловлювати момент насичення.

Порада: уникайте нових смакових відчуттів. Звичні страви дозволяють з більшою точністю встановлювати свій поріг насичення.

Оцініть смак

Саме з першими ковтками і шматочках ми оцінюємо їжу. Яка вона - солона, занадто солодка, гіркувата, тане в роті? Смачна чи так собі? «Перша проба» формує наше уявлення проте що стоїть перед нами на блюді. Кому з нас не траплялося з‘їдати до останньої крихти шматок абсолютно пересічного шоколадного торта тільки тому, що самі ж ми заздалегідь наділили його уявними і явно перебільшеними смаковими якостями?

Нас підвела уява, яка, на відміну від смаку, працює постійно, не знаючи втоми. Якщо ж не орієнтуватися на уяву, а чуйно прислухатися до внутрішніх відчуттів, то неодмінно настане момент, коли ви помітите, що апетит пішов на спад, одержуване від їжі задоволення слабшає, і ви можете вчасно зупинитися.

Порада: відкушуйте потроху. Використовуйте всі наявні у вашому розпорядженні «інструменти» (зуби, неб, язик), щоб оцінити смак страви. Поки жуєте, кладіть прилади на стіл.

Не поспішайте

Щоб «переварити» інформацію про насичення, організму звичайно потрібно від 15 до 30 хвилин. Затримка викликана тим, що ензими (білки, які беруть участь у передачі сигналу про настання ситості із шлунка у мозок) виробляються не моментально, а лише через деякий час після початку їди. Тому якщо ви їсте занадто швидко, то ризикуєте переїсти.

Порада: розтягніть трапезу хоча б на півгодини. Якими б не були страви — смачними або не дуже, поставтеся до них як до творів гастрономічного мистецтва, які вимагають неспішної та вдумливої ??дегустації.

Зробіть паузу

Прислухайтеся до своїх відчуттів. Чи залишилося відчуття голоду таким же сильним, як на початку, або почав слабшати?А може, ви вже майже наїлися? Для підстраховки використовуйте шкалу насичення. Зрозумівши, що ситі, зупиніться. Навіть якщо в шлунку залишилося місце для шоколадного тістечка. Скажіть собі, що його можна з’їсти і вдруге (адже не в пустелі живемо, завжди можна зайти вмагазин!). Якщо ж почуття голоду, як і раніше сильно відчувається, продовжуйте тобто з чистою совістю.

Порада: перш ніж оцінювати стан свого апетиту, відкладіть вилку з ножем і проковтнути залишки їжі. Краще всього орієнтуватися по інтенсивності одержуваного вами задоволення. Як тільки це почуття починає слабшати, значить, пора закруглятися.

Всьому свій час

«Є так вже є!» — Так можна перефразувати одне з правил дзен, східного вчення, з особливою дбайливістю відноситься до кожного справжнього моменту людського життя. Для нас, в безперервному цейтноті прагнуть зробити все і відразу, це особливо актуально. Ми сидимо за столом, перед нами тарілка … а все інше — зайве! Не читайте, не дивіться телевізор, не з‘ясовуйте відносин. Займайтеся своєю справою: грунтовно і зі смаком — їжте.

Порада:за довгим діловим обідом або дружнім столом час від часу робіть перерви, щоб поспілкуватися з співтрапезниками. Поговоривши, знову приступайте до їди. Поступово таке чергування стане для вас цілком природним.

Прагніть до поміркованості

Існують три простих способи, які допомагають вести себе за столом розумно й помірковано. Їжте як завжди, але намагайтеся робити це повільніше, концентруючись на смаку їжі, не доїдаючи через силу все, що лежить у тарілці. Зменшіть розмір порцій; під час їжі прислухайтеся: не наступив момент насичення?

Порада:робіть перерви між змінами страв.

Аналізуйте свої бажання

Рука тягнеться до пакету з печивом, ще мить — і вас уже ніщо не утримає … Стоп. Запитайте себе: що мною рухає — почуття голоду або щось інше? Якщо це голод, їжте на здоров’я. А ось в мотивах харчового капризу не заважає розібратися. Може, справа в поганому настрої? Ви нервуєте? Розгнівані? Потребуєте розради? Адже часто імпульсивні бажання (поїсти, наприклад) виникають через емоційні переживання: ми їмо, щоб перешкодити емоціям повністю заволодіти нами.

Зрозумівши, в чому справа, випийте склянку води, походіть по будинку, зателефонуйте по телефону. Тобто спробуйте відволіктися від їжі. Якщо бажання з‘їсти саме це печиво пройшло перевірку на міцність і не вщухло, їжте без жодних докорів сумління, собі на втіху. До речі, дуже може бути, що тільки що пророблена робота з аналізу власних емоцій дозволить вам на цей раз не перейти меж розумного.

Порада:всякий раз, коли вам доводиться мати справу з подібною спокусою, намагайтеся чесно фіксувати в спеціальному блокноті почуття, які виникають щоразу при бажанні «що-небудь пожувати». Швидше за все, з часом ви помітите, що мова йде про одні і ті постійно повертаючі емоції.

Не наїдайтеся про запас

Страх і невпевненість у завтрашньому дні змушують деяких людей їсти про запас, запасаючись «про всяк випадок». Ця боязнь властива натурам з тривожним характером і часто буває наслідком дотримання жорстких дієт. Вони травмують психіку і організм, який переїданням намагається забезпечити себе, накопичити поживні речовини про запас.

Порада: живіть сьогоденням, а завтра буде інший день. Їжте, орієнтуючись виключно на почуття голоду, яке відчуваєте тут і зараз. І пам’ятайте:дефіциту тістечок і булочок давно немає, їх можна купити де і коли завгодно.

Розберіться у своїх істинних потребах

Доїдати, щоб принести задоволення кому-то; просити добавки, щоб не образити господиню; в незручній ситуації, не піднімаючи очей, без зупинки ковтати вміст своєї тарілки … Оточуючі часто провокують нас на подібні вчинки. Ось чому так важливо не втрачати зв'язок зі своїми реальними потребами. Намагайтеся не піддаватися чужому впливу. Прислухайтеся до власних відчуттів, припиняючи або продовжуючи їсти незалежно від того, що роблять інші. Що б не трапилося, найважливішими повинні залишатися ваші, а не чужі відчуття.

Порада: якщо раптом вам нестримно захотілося наїстися досхочу за рясним святковим столом … дозвольте собі це! Це ваш вибір.

Джерело Вкурсе

Загрузка...