Новини

17:56
С начала года киевские патрульные разбили больше сотни «Toyota Prius»
17:55
Что сделал Саакашвили в Одессе всего за 18 месяцев
17:49
На Житомирщине Фирташу выделили еще 80 га под карьер
17:20
Саакашвили намерен инициировать процедуру импичмента
17:19
Сенат США поддержал увеличение бюджета на оборону до $700 млрд
16:58
Реальные закупки угля происходят по ценам выше Роттердам+
16:55
МВД стягивает новые подразделения Нацгвардии в Одесскую область
16:52
Сергей Лямец: «Мы стоим на пороге грандиозного распила»
16:32
На жилье молодым семьям в бюджете-2018 Кабмин предусмотрел всего 47 кредитов
16:28
Осторожно, голый Путин: В сети показали то, о чем все давно догадывались
16:21
Жертва стрельбы Пашинского подал на Украину жалобу в Европейский суд
16:08
Катя Бужинская поделилась нескромным снимком
16:04
Российский музыкант назвал Путина диктатором, мразью и палачом, развязавшим войну в Украине
15:30
Какие зарплаты хотят получать украинцы
15:26
Соцсети высмеяли обстрел зрителей на учениях "Запад-2017"
15:18
В Киеве массово облили кислотой машины
15:14
Во Вьетнаме открыли кафе с варанами и питонами
14:50
Стоит ли украинцам ждать повышения тарифов на отопление?
14:49
Совсем скоро люди станут жить вечно, — ученый
14:46
Сервіс Likarni підтримав дитячі велоперегони "Дивогонка"
14:34
100 дней безвиза с ЕС. Украинцам отказали 61 раз
14:31
Украинские зернотрейдеры «отмыли» миллионы долларов через швейцарского адвоката
14:30
На Донбассе боевики бегут с передовой, – разведка
14:20
Саакашвили: В Администрации Порошенко целый склад с деньгами
14:17
Какие болезни передаются через расческу
13:48
Регина Тодоренко удивила поклонников сменой имиджа
13:42
Пользователи Сети высмеяли познания россиян в геометрии
13:35
Россия и Китай возненавидят новый американский супертанк
13:19
Мамина гордость: Ирина Билык поделилась фото старшего сына
13:15
Миротворцы на Донбассе — идеальная западня
13:07
Три миллиарда вместо двух: долг каждого украинца вырастет на 800 грн
13:05
Саакашвили отстранил пресс-секретаря из-за поста о Порошенко
13:01
Голкипер российского клуба жутко оконфузился при выходе из ворот, пропустив нелепый гол
13:00
Рабинович: Тысячи митингующих под Нацбанком пойдут домой к Гонтаревой, если ее не уберут из НБУ
12:56
Доказана опасность холодной еды
11:48
На учениях Запад-2017 российский вертолет дал залп по журналистам, есть раненные
11:45
35-летняя Надежда Мейхер показала свое естественное лицо
11:36
Крупнейший торрент-трекер тайно добывает криптовалюту в браузерах пользователей
Більше новин

Як навчитися не зловживати їжею

0

Чому ж так часто ми встаємо із-за столу (особливо святкового) з переповненим шлунком і почуттям глибокого невдоволення собою?

Як навчитися не зловживати їжею

«У житті не буду більше так об‘їдатися!» - Щиро обіцяємо ми собі вранці і … дуже рідко тримаємо слово. А шкода. Бути помірним в їжі неможливо, не відновивши нормальний контакт з відчуттями власного тіла, не розуміючи їх. Це означає, що ми повинні відрізняти фізіологічний голод від психологічного.

Перший відбиває біологічну потребу організму в енергії та поживних речовинах. Другий — бажання за допомогою їжі впоратися з власними емоціями — неважливо якими, негативними або позитивними.

Задовольняючи фізіологічний голод, ми чекаємо насичення, психологічний - заспокоєння. Поки ми не відчуємо різницю між цими двома типами відчуттів, ми не зможемо харчуватися правильно - без надмірностей і непосильних обмежень. А зрозумівши, що випробовуваний нами голод дійсно чисто фізіологічний, потрібно лише визначити поріг насичення і знайти той стан рівноваги, в якому і потреби організму будуть задоволені, і самі ми отримаємо позитивні емоції від трапези. На перший погляд все це дуже просто. Але будемо чесні:на практиці щоденне дотримання цих розумних принципів зажадає від нас певних зусиль і терпіння.

Відчуйте голод

Не їжте нічого протягом 3 годин. Це зовсім не складно, і нічого трагічного за цей час з вами не станеться. Не виключено, що ви навіть не встигнете зголодніти. Чому?Може бути, ви просто поїли про запас, тобто просто переїли, щоб придушити страх утримання від їжі.

А можливо, причина в тому, що ви повністю втратили контакт з власними харчовими відчуттями. Якщо бажання поїсти не залишає вас ні на хвилину, це може означати, що ви не відрізняєте психологічний голод від фізіологічного. У різних людей фізіологічний голод проявляється по-різному. Але найбільш поширені симптоми — це слабкість (занепад сил, легкий головний біль) і поганий настрій (дратівливість).

Порада: постарайтеся розібратися в своїх відносинах з їжею. На цей час відкладіть «гарячі» справи, щоб без перешкод сконцентруватися на власних відчуттях і не пропустити сигнали, що подаються вам вашим тілом.

Виробіть навик

Обов’язково снідайте щоранку. Через 10 днів ви помітите, що голод дає про себе знати, прокидаючись перед самою їжею. За столом вам будете легше вловлювати момент насичення.

Порада: уникайте нових смакових відчуттів. Звичні страви дозволяють з більшою точністю встановлювати свій поріг насичення.

Оцініть смак

Саме з першими ковтками і шматочках ми оцінюємо їжу. Яка вона - солона, занадто солодка, гіркувата, тане в роті? Смачна чи так собі? «Перша проба» формує наше уявлення проте що стоїть перед нами на блюді. Кому з нас не траплялося з‘їдати до останньої крихти шматок абсолютно пересічного шоколадного торта тільки тому, що самі ж ми заздалегідь наділили його уявними і явно перебільшеними смаковими якостями?

Нас підвела уява, яка, на відміну від смаку, працює постійно, не знаючи втоми. Якщо ж не орієнтуватися на уяву, а чуйно прислухатися до внутрішніх відчуттів, то неодмінно настане момент, коли ви помітите, що апетит пішов на спад, одержуване від їжі задоволення слабшає, і ви можете вчасно зупинитися.

Порада: відкушуйте потроху. Використовуйте всі наявні у вашому розпорядженні «інструменти» (зуби, неб, язик), щоб оцінити смак страви. Поки жуєте, кладіть прилади на стіл.

Не поспішайте

Щоб «переварити» інформацію про насичення, організму звичайно потрібно від 15 до 30 хвилин. Затримка викликана тим, що ензими (білки, які беруть участь у передачі сигналу про настання ситості із шлунка у мозок) виробляються не моментально, а лише через деякий час після початку їди. Тому якщо ви їсте занадто швидко, то ризикуєте переїсти.

Порада: розтягніть трапезу хоча б на півгодини. Якими б не були страви — смачними або не дуже, поставтеся до них як до творів гастрономічного мистецтва, які вимагають неспішної та вдумливої ??дегустації.

Зробіть паузу

Прислухайтеся до своїх відчуттів. Чи залишилося відчуття голоду таким же сильним, як на початку, або почав слабшати?А може, ви вже майже наїлися? Для підстраховки використовуйте шкалу насичення. Зрозумівши, що ситі, зупиніться. Навіть якщо в шлунку залишилося місце для шоколадного тістечка. Скажіть собі, що його можна з’їсти і вдруге (адже не в пустелі живемо, завжди можна зайти вмагазин!). Якщо ж почуття голоду, як і раніше сильно відчувається, продовжуйте тобто з чистою совістю.

Порада: перш ніж оцінювати стан свого апетиту, відкладіть вилку з ножем і проковтнути залишки їжі. Краще всього орієнтуватися по інтенсивності одержуваного вами задоволення. Як тільки це почуття починає слабшати, значить, пора закруглятися.

Всьому свій час

«Є так вже є!» — Так можна перефразувати одне з правил дзен, східного вчення, з особливою дбайливістю відноситься до кожного справжнього моменту людського життя. Для нас, в безперервному цейтноті прагнуть зробити все і відразу, це особливо актуально. Ми сидимо за столом, перед нами тарілка … а все інше — зайве! Не читайте, не дивіться телевізор, не з‘ясовуйте відносин. Займайтеся своєю справою: грунтовно і зі смаком — їжте.

Порада:за довгим діловим обідом або дружнім столом час від часу робіть перерви, щоб поспілкуватися з співтрапезниками. Поговоривши, знову приступайте до їди. Поступово таке чергування стане для вас цілком природним.

Прагніть до поміркованості

Існують три простих способи, які допомагають вести себе за столом розумно й помірковано. Їжте як завжди, але намагайтеся робити це повільніше, концентруючись на смаку їжі, не доїдаючи через силу все, що лежить у тарілці. Зменшіть розмір порцій; під час їжі прислухайтеся: не наступив момент насичення?

Порада:робіть перерви між змінами страв.

Аналізуйте свої бажання

Рука тягнеться до пакету з печивом, ще мить — і вас уже ніщо не утримає … Стоп. Запитайте себе: що мною рухає — почуття голоду або щось інше? Якщо це голод, їжте на здоров’я. А ось в мотивах харчового капризу не заважає розібратися. Може, справа в поганому настрої? Ви нервуєте? Розгнівані? Потребуєте розради? Адже часто імпульсивні бажання (поїсти, наприклад) виникають через емоційні переживання: ми їмо, щоб перешкодити емоціям повністю заволодіти нами.

Зрозумівши, в чому справа, випийте склянку води, походіть по будинку, зателефонуйте по телефону. Тобто спробуйте відволіктися від їжі. Якщо бажання з‘їсти саме це печиво пройшло перевірку на міцність і не вщухло, їжте без жодних докорів сумління, собі на втіху. До речі, дуже може бути, що тільки що пророблена робота з аналізу власних емоцій дозволить вам на цей раз не перейти меж розумного.

Порада:всякий раз, коли вам доводиться мати справу з подібною спокусою, намагайтеся чесно фіксувати в спеціальному блокноті почуття, які виникають щоразу при бажанні «що-небудь пожувати». Швидше за все, з часом ви помітите, що мова йде про одні і ті постійно повертаючі емоції.

Не наїдайтеся про запас

Страх і невпевненість у завтрашньому дні змушують деяких людей їсти про запас, запасаючись «про всяк випадок». Ця боязнь властива натурам з тривожним характером і часто буває наслідком дотримання жорстких дієт. Вони травмують психіку і організм, який переїданням намагається забезпечити себе, накопичити поживні речовини про запас.

Порада: живіть сьогоденням, а завтра буде інший день. Їжте, орієнтуючись виключно на почуття голоду, яке відчуваєте тут і зараз. І пам’ятайте:дефіциту тістечок і булочок давно немає, їх можна купити де і коли завгодно.

Розберіться у своїх істинних потребах

Доїдати, щоб принести задоволення кому-то; просити добавки, щоб не образити господиню; в незручній ситуації, не піднімаючи очей, без зупинки ковтати вміст своєї тарілки … Оточуючі часто провокують нас на подібні вчинки. Ось чому так важливо не втрачати зв'язок зі своїми реальними потребами. Намагайтеся не піддаватися чужому впливу. Прислухайтеся до власних відчуттів, припиняючи або продовжуючи їсти незалежно від того, що роблять інші. Що б не трапилося, найважливішими повинні залишатися ваші, а не чужі відчуття.

Порада: якщо раптом вам нестримно захотілося наїстися досхочу за рясним святковим столом … дозвольте собі це! Це ваш вибір.

Джерело Вкурсе


Загрузка...