Картопля – один з найпопулярніших продуктів на нашому столі, тому що доступний, бюджетний і смачний. Але для того, щоб овоч приносив максимальну користь здоров’ю, його потрібно правильно готувати. В якому вигляді картопля є найбільш корисною і навпаки?
У складі картоплі міститься достатня кількість корисних речовин, зокрема, магній, калій, білки і кальцій. Однак слід пам’ятати і про вуглеводи, які входять до складу популярного овоча.
На думку дієтологів, страви з картоплі можна вживати регулярно, але в такому випадку важливо не наїдатися на ніч і стежити за тим, щоб протягом дня калорії спалювалися.
Фахівці вважають, що найкориснішою є варена або запечена картопля. Фахівці нагадують, що картопля є джерелом кальцію, магнію, білків і калію. Якщо готувати цей продукт правильно, то він ніяк не вплине на фігуру. Важливо пам’ятати, що картоплю можна вживати хоч кожного дня але від неї потрібно відмовитися у вечірній час. Найкориснішою вважається запечена або варена картопля, причому в шкірці. Прийнято вважати, що картоплю потрібно довго вимочувати в холодній воді, щоб вийшов крохмаль, але це помилкова думка. Разом з крохмалем з продукту зникнуть корисні речовини. При такій термічній обробці продукт втрачає всі вітаміни і мінерали, крім того, він вбирає величезну кількість олії. Як додали експерти, якщо з якихось причин ви все-таки відмовляєтеся вживати картоплю, її можна замінити іншими продуктами, схожими по набору мінералів і вітамінів. Зокрема, ідеальною альтернативою картоплі може стати батат. Також схожим складом володіють морква і гарбуз.
А ось найбільш шкідливими стравами вважається картопля, смажена у фритюрі, і по-селянськи . За словами експертів, при термічній обробці зникають практично всі корисні мінерали і вітаміни. Крім того, блюдо саме по собі жирне і “важке” для нашого організму.