U-News » Про все » Чому молоко не скисає, а стає гірким і що на це може впливати
Всі новини

Чому молоко не скисає, а стає гірким і що на це може впливати

Більш натуральним вважається пастеризоване молоко, яке менше піддається термообробці, а отже, швидко скисає.

Але трапляються випадки, коли воно не скисає, а починає гірчити, і цьому є своє пояснення, повідомляє Rsute.ru.

Чому молоко починає гірчити при скисанні: причини

У молоці міститься багато бактерій: маслянокислих, молочних, дріжджів та інших мікроорганізмів. Всі вони починають активно розмножуватися за сприятливих умов і можуть пригнічувати один одного. Протягом 3-5 днів у ньому ще містяться молочні бактерії. Вони є найсильнішими і можуть витісняти інші види, в результаті чого виходить кисле молоко. Але так трапляється не завжди.

Є кілька причин, які можуть вплинути на смак молока при його скисанні:

  • антибіотики - найчастіша причина. Молоко, у складі якого є антибіотики, не скисає, а це говорить про те, що з нього не вдасться зробити сир та інші продукти;
  • консерванти. Поява гіркого смаку свідчить, що з виробництві до складу додали консерванти, щоб придушити молочну мікрофлору;
  • рослинні жири;
  • антисанітарія на виробництві - гнильні організми можуть псувати смак продукту.

Гіркий смак може виникнути від добавок до корму, від здоров'я самої корови та активності ферментів у молоці.

За смаком визначити, що спричинило появу гіркого смаку, нереально, тому не варто його зовсім пити. Вживання такого продукту може призвести до діареї та серйозного отруєння. Пити молоко, яке скисло раніше, ніж закінчився його термін придатності, також не рекомендується, бо незрозуміло, які організми сприяли його скисанню.

Не слід пити продукт, який розшарувався - угорі утворився великий потік, а внизу - рідина. Це свідчить про те, що у продукті є підвищений вміст дріжджів та шкідливих бактерій.

Як потрібно зберігати молоко, щоб воно не гірчило

Необхідно дотримуватись кількох рекомендацій щодо його зберігання:

  • довгий час не можна зберігати молоко у холодному місці. Необхідно іноді його діставати і на деякий час залишити за кімнатної температури. Можна в холодильнику виставити температуру вище на 7-8 градусів, але тоді збільшується ризик псування інших продуктів;
  • періодично молоко треба збовтувати - це дозволить запобігти появі в ньому осаду, а бактерії, що знаходяться, будуть рівномірно розподілятися;
  • після розтину пастеризованого молока варто додати до нього ложку сметани. Цей спосіб називається перезакваскою, яка сприятиме зростанню нормальної флори.

Вдалим способом, що дозволяє надовго зберегти свіжість молока, є кип'ятіння, але після цього в ньому зменшиться кількість корисних вітамінів та кальцію. Кип'ятити його необов'язково, можна нагріти до 70-80 градусів - це дозволить придушити поширення патогенної мікрофлори.

У холодильнику тримати молоко можна не більше 5 днів, поки воно ще зберігатиме корисні якості.

Читай U-News в Google News
Читають Коментують
103-летняя бабушка сбежала из дома престарелых ради тату в виде лягушки
16 681
Перемога України на «Євробаченні»: соцмережі відреагували мемами
16 498
Фото Бориса Джонсона с коллегой в лодке посреди озера стало вирусным
15 049
Арестович заявил со шваброй в руках: Меня выгнали из Офиса президента
14 999
Ведет россию вслед за кораблем: песков насмешил людей словами о путине
14 385
Зірка "95 кварталу" висміяв Лаврова під сміх павичів
13 634
Роспропаганда перегнула с образом нового "героя" и вызвала насмешки в соцсетях (видео)
12 701
Данилко высмеял генеральскую одежду Шойгу: ощущение, что берут в аренду театральные костюмы
10 414
Дядя Жора показав Лукашенку "откуда на Беларусь готовилось нападение"
9 450
"Спецоперація іде по плану, хоча і не по нашому", - пародія Юрія Великого на зведення Міноборони рф
9 256
Скандал на Евровидение 2022: украинцы не понимают, что произошло с жюри
7 906
Що кухарі додають у воду, щоб покращити смак вареної картоплі
6 920
Кардиолог рассказал, как влияет секс на организм пожилого человека
6 546
Астрологи назвали три пари заклятих ворогів за знаком Зодіаку

Встановити контакт, налагодити відносини можна з будь-ким, ...

Лікар розповіла, які овочі шкідливі для здоров’я жінок

Лікар-дієтолог Олена Соломатіна пояснила, які продукти є ...

Злагода та любов: шість ідеальних пар за знаком Зодіаку

Якщо у вас не ладнаються стосунки з другою половинкою, ...