Ми поділимося порадами, які можливо не чули навіть ваші бабусі.
Сьогодні поговоримо про найпростішу страву – пельмені. Втім, ми переконані, що ви готуєте їх неправильно. Ви звикли діставати заморожені пельмені та просто кидати їх в окріп? А шеф-кухарі не радять так чинити. Запам’ятайте декілька правил і дивуйте смачно гостей!
- Каструля має бути невисокою та широкою, щоб їм було не тісно.
- Вода повинна заповнювати її на три чверті або дві третини.
- Солять воду після закипання, але до того, як опускати в неї пельмені.
- Щоб пельмені не приклеїлися на дно каструлі, потрібно провести по дну каструлі шумівкою, особливо прилипливі пельмені відскочать від дна.
- Пельмені варять 8-12 хвилин (залежно від розмірів пельменів)
- Після того, як вони спливуть, вогонь зменшують, щоб вода не вирувала, це може призвести до того, що пельмені розпадуться. І варять ще 3-5 хвилин.
- Перед подачею на стіл, необхідно виловити пельмені з води шумівкою і покласти в каструльку, щоб вода з них стекла і потім, викладати на тарілки. Можна поставити каструльку на маленький вогонь, щоб вода випарувалася. Це для того, аби тісто трохи підсохло та краще вбирало соус, з яким їх поїдають.
- Не можна кидати заморожені пельмені в холодну воду – вони злипнуться.
- Не чекайте, поки закипить вода – нагрійте в чайнику та перелийте в каструлю.
- Додайте олію, аби пельмені точно не злиплись.
- Хочете яскравіший смак – варіть їх у курячому бульйоні.
- Їсти пельмені необхідно відразу після варіння.
Додамо ще декілька цікавих фактів про пельмені:
- Назва страви має фіно-угорське коріння, перекладається буквально як "хлібне вухо". З двох слів - пель (вухо) і нянь (хліб) - виходить пельнянь, яке перетворилося на пельмень.
- У 2011 році в китайському ресторані приготували пельмень вагою 79 кг, він мав довжину 1,2 м та ширину 0,86 м.
- Китайці мають веселу традицію, пов'язану з цією стравою. Людина, яка з'їла 2 пельмені, чекає подвійна радість, 3, 6, 9 пельменів – щастя, 4, 5 пельменя – багатий і врожайний рік, а ті, хто подужають з'їсти 10 пельменів, – везіння у всьому.
Джерело: МЕТА