Витратити небагато часу, але приготувати смачну страву, яка замінить собою і основну страву і гарнір? Це все про гречаники — традиційну страву української кухні.
Гречаники роблять у формі котлет, додаючи до гречки фарш (переважно, курячий або індичий, але можна використовувати і будь-який інший на свій смак).
Проте спочатку гречаники були стравою без м’яса, її готували із гречки з додаванням яєць, а іноді навіть хлібної закваски. Є й пісний варіант страви, де до гречки додають тільки тушковані овочі. Гречаники спочатку обсмажують до золотистої скоринки, а потім запікають.
Основні
- М’ясний фарш 500 г
- Гречана крупа 500 г
- Цибуля 2 шт.
- Яйця курячі 2 шт.
- Панірувальні сухарі 100 г
- Олія соняшникова 60 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Крок 1/9
Підготуйте та зберіть інгредієнти. Вистеліть деко пергаментним папером, розігрійте духовку до 180 градусів.
Крок 2/9
Гречку можна відварити заздалегідь. Гречку варять у воді у пропорції 1:2 (на один об’єм крупи два об’єму води). Підсоліть за смаком та варіть на середньому вогні приблизно 15 хвилин. Зверніть увагу на інструкції на упаковці, у різних виробників вони можуть відрізнятися. У рецепті використовується 500 г уже готової гречки. Фарш приготуйте самостійно у м’ясорубці або купіть готовий.
Крок 3/9
Нагрійте на сковороді олію. Обсмажте дрібно нарізану цибулю до напівпрозорості.
Крок 4/9
У великій мисці змішайте фарш, гречку та підсмажену цибулю. Додайте яйця та спеції, добре вимішайте. За консистенцією це має бути як звичайний фарш для котлет.
Крок 5/9
Сформуйте гречаники — надайте їм форму, як у котлет. Щоб вони були однакові за розміром, набирайте фарш, наприклад, столовою ложкою.
Крок 6/9
Обваляйте гречаники у панірувальних сухарях.
Крок 7/9
Нагрійте олію на сковороді і на помірному вогні обсмажте гречаники до рум’яної скоринки з обох боків — на це піде по 2-3 хвилини. Не викладайте гречаники дуже щільно один до одного на сковороді, не перевертайте їх дуже швидко, інакше не утвориться скоринка.
Крок 8/9
Викладайте підсмажені гречаники на підготовлене деко. Запікайте їх у духовці 15 хвилин.
Крок 9/9
Гречаники не потребують гарніру. До них пасує салат зі свіжих овочів, а також сметанний, томатний чи грибний соус. Смачного!