Зараз в Україні через напад Росії складні часи. Люди в паніці скуповують все у магазинах. Найголовнішими продуктами стають хліб та крупи.
В деяких магазинах полиці з хлібом порожні уже протягом кількох днів. Тож ми розповімо, як приготувати хліб вдома, а також додамо швидкий рецепт лавашу.
Інгредієнти:
- 500 мл теплої води;
- 50 г дріжджів;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 2 ст. л. олії;
- 800 г борошна.
Приготування
- У теплій воді розчиняємо дріжджі, сіль, цукор. Поступово додаємо добре просіяне борошно та олію. Вимішуємо тісто руками 8-15 хвилин. Тісто має вільно відставати від рук.
- Вимішане тісто накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 30 хв.
- Потім розподіляю його у форми, змащені жиром і посипані борошном, знову ставлю в тепле місце на 20-40 хвилин.
- Випікаємо хліб 15 хв при 230°C. Потім зменшуємо температуру до 200°C і печу ще 25 хвилин, хліб повинен добре зарум’янитися.
Гарячий хліб одразу не нарізаємо, а даємо відпочити мінімум годину.
А ось легкий і дуже швидкий рецепт лавашу, який може за необхідності замінити хліб.
Інгредієнти
- Борошно цільнозернове 200 г
- Вода гаряча 100 г
- Сіль 0,5 ч. л.
- Масло рослинне 20 г
Як приготувати Домашній лаваш з цільнозернового борошна
- Влийте гарячу воду (температура води приблизно 80 градусів) у глибоку миску, у воду додайте сіль та олію. Перемішайте.
- Туди ж просійте цільнозернове борошно і замісіть тісто.
- Готове тісто заберіть під харчову плівку, залиште відпочивати на 30 хвилин.
- Розріжте тісто на 4 частини. Поки розкотитимете одну частину, решту приберіть під плівку, щоб тісто не підсихало. Робочу поверхню присипте борошном і розкотіть якомога тонше.
- Випікайте на сухій добре розігрітій сковороді на вогні вище середнього приблизно 1 хвилину до появи бульбашок на поверхні.
- Переверніть лаваш на інший бік і за допомогою звичайного розпилювача збризкайте його водою 2-3 рази, щоб він не підсихав на сковороді. Випікайте ще півхвилини.
- Готові коржики загорніть у досить вологий рушник, залиште до повного остигання.
- Домашній лаваш із цільнозернового борошна зберігайте в пакеті в холодильнику. Термін зберігання такий самий, як і покупного.