U-News » Події » Коли війна: поради, як правильно зберігати та їсти продукти
Всі новини

Коли війна: поради, як правильно зберігати та їсти продукти

Війна застала багатьох з нас зненацька. Чим запасатися, як зберігати продукти, що їсти — питань більше, ніж відповідей. Ми зібрали для вас прості поради, які допоможуть у будь-яких надзвичайних ситуаціях.

Щоб вижити, треба: 1) не панікувати; 2) включати критичне мислення; 3) дослухатися до порад тих, хто розбирається у темі.

Вивчили методичку Федерального агентства з управління у надзвичайних ситуаціях (FEMA) та Американського Червоного Хреста і пропонуємо вам підбірку лайфхаків з неї.

Якими продуктами запасатися

1. Запасаючи продукти, враховуйте унікальні потреби вашої родини та смаки кожного члена. Їжа, яка дійсно подобається, піднімає моральний дух і дає відчуття безпеки під час стресу.

2. Обирайте не тільки продукти, які подобаються, а й висококалорійні, поживні та з тривалим строком зберігання.

3. Харчові продукти, які не потребують охолодження, води, спеціальної підготовки або приготування, — це кращий вибір.

4. Люди, які дотримуються спеціальної дієти, алергіки, а також немовлята, малюки та люди похилого віку потребують особливої уваги у доборі продуктів.

5. Матерям, якщо вони не можуть годувати грудьми, може знадобитися рідка суміш для малюків.

6. Хворим або літнім людям краще давати консервовані дієтичні страви, соки та супи.

7. Переконайтеся, що у вас є ручна відкривачка для консервів і одноразовий посуд.

Як зберігати продукти

1. Зберігайте їжу в сухому прохолодному місці — якщо можливо, темному.

2. Обережно відкривайте коробки та контейнери з продуктами/стравами. Вам потрібно щільно закривати їх після кожного використання.

3. Загортайте продукти, що швидко псуються, наприклад, печиво, у поліетиленові пакети та зберігайте їх у герметичних контейнерах.

4. Пересипте цукор, сухофрукти, горіхи у банки з кришками, які закручуються, або герметичні контейнери для захисту від шкідників.

5. Перед використанням перевірте всі харчові продукти на наявність ознак псування.

6. Викиньте консерви, які здулися, пом’яті або мають сліди корозії.

7. Використовуйте продукти, поки вони не зіпсувалися, і не забувайте маркером відмічати строк придатності продуктів.

Який строк вживання продуктів

1. Використовувати протягом шести місяців:

  • сухе молоко;
  • сухофрукти;
  • сухі хрусткі крекери;
  • картопля.

2. Використовувати протягом одного року або до дати, зазначеної на етикетці:

  • консервовані згущені м’ясні та овочеві супи;
  • консервовані фрукти, фруктові соки та овочі;
  • готові до вживання каші та сирі каші швидкого приготування;
  • арахісова паста;
  • желе;
  • цукерки.

3. Можна зберігати необмежений час (у відповідних контейнерах та умовах):

  • пшениця;
  • олії;
  • сушена кукурудза;
  • розпушувач;
  • соєві боби;
  • розчинна кава, чай і какао;
  • сіль;
  • негазовані безалкогольні напої;
  • білий рис;
  • макаронні вироби.

Що їсти першим

Спочатку:

Використовуйте швидкопсувні продукти із холодильника, комори, саду тощо.

Потім:

У разі відключення електроенергії використовуйте продукти з морозильної камери. Щоб обмежити кількість разів, коли ви відкриваєте дверцята, напишіть список всього, що міститься у морозильнику.

У добре ізольованій морозильній камері продукти зберігаються принаймні два дні. А все завдяки тому, що всередині них під час заморозки утворюються кристали льоду. Це означає, що продукти безпечні для вживання.

Переконайтеся, що ущільнювач на дверцятах морозильної камери знаходиться в доброму стані.

Наприкінці:

Почніть вживати продукти, що не швидко псуються, і основні харчові продукти.

Якщо запаси їжі невеликі

1. Якщо активність знижується, здорові люди можуть вживати половину своєї звичної норми протягом тривалого періоду і знаходитися без їжі багато днів. У середньому людина може витримати від 8 до 21 дня без їжі та до двох місяців, якщо є доступ до достатньої кількості води.

2. Кількість їжі, на відміну від води, можна безпечно урізати. Виняток становлять діти та вагітні жінки.

3. Якщо запас води обмежений, не вживайте солону їжу, оскільки вона викликає спрагу. Замість цього їжте сухарі без солі, цільнозернові крупи та консерви з високим вмістом рідини.

Шуба

Читай U-News в Google News
Читають Коментують
103-летняя бабушка сбежала из дома престарелых ради тату в виде лягушки
16 681
Перемога України на «Євробаченні»: соцмережі відреагували мемами
16 498
Фото Бориса Джонсона с коллегой в лодке посреди озера стало вирусным
15 049
Арестович заявил со шваброй в руках: Меня выгнали из Офиса президента
14 999
Ведет россию вслед за кораблем: песков насмешил людей словами о путине
14 385
Зірка "95 кварталу" висміяв Лаврова під сміх павичів
13 634
Роспропаганда перегнула с образом нового "героя" и вызвала насмешки в соцсетях (видео)
12 701
Данилко высмеял генеральскую одежду Шойгу: ощущение, что берут в аренду театральные костюмы
10 414
Дядя Жора показав Лукашенку "откуда на Беларусь готовилось нападение"
9 450
"Спецоперація іде по плану, хоча і не по нашому", - пародія Юрія Великого на зведення Міноборони рф
9 256
Скандал на Евровидение 2022: украинцы не понимают, что произошло с жюри
7 906
Що кухарі додають у воду, щоб покращити смак вареної картоплі
6 920
Кардиолог рассказал, как влияет секс на организм пожилого человека
6 546
Астрологи назвали три пари заклятих ворогів за знаком Зодіаку

Встановити контакт, налагодити відносини можна з будь-ким, ...

Лікар розповіла, які овочі шкідливі для здоров’я жінок

Лікар-дієтолог Олена Соломатіна пояснила, які продукти є ...

Злагода та любов: шість ідеальних пар за знаком Зодіаку

Якщо у вас не ладнаються стосунки з другою половинкою, ...