Лазанья — це ще одна улюблена страва багатьох людей у світі. Популярнішими за неї є, мабуть, тільки піца та паста.
Смачну і поживну страву можна приготувати і за оригінальним рецептом, а можна і обрати «лінивий» варіант на той випадок, коли часу обмаль, а голодні члени родини хочуть на обід щось смачненьке та неординарне.
Лазанья вважається традиційною італійською стравою, проте деякі історики вважають, що «бабусею» лазаньї є плаский корж, виготовлений із пшеничного борошна. Його греки називали «лаганон». Э також інша версія — страва могла отримати свою назву від грецького ж слова «ласа», що перекладається, як «гарячі пластини». Це слово також було запозичене римлянами, і в них воно означало котел, в якому готувалася вся їжа. А вже згодом італійці додали це слово до словника, і воно стало означати готову страву з м’яса та листів тіста.
Як приготувати лазанью без випічки
Інгредієнти на п'ять порцій:
- Тонкий лаваш - 1 шт.
- М’ясний фарш - 500 г
- Сир твердий - 250 г
- Цибуля - 1 шт.
- Томати - 1 шт.
- Часник, зубчики - 1 шт.
- Молоко - 125 г
- Борошно пшеничне - 30 г
- Олія соняшникова - 30 г
- Кріп за смаком
- Суміш трав за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Приготування
- Підготуйте всі необхідні продукти. Фарш обсмажте на олії 4-5 хвилин. Розминайте його лопаткою, розбиваючи грудочки, посоліть та поперчіть.
- Поки обсмажується фарш, наріжте цибулю.
- Перекладіть фарш в тарілку.
- Цибулю обсмажте на тій же сковороді в рідині, яка виділилася від фаршу.
- Помідор наріжте кубиком і викладіть до цибулі на сковороду, обсмажте до м’якості.
- Кріп і зубчик часнику дрібно порубайте.
- До обсмаженої цибулі та помідора викладіть часник з кріпом, обсмажте протягом хвилини.
- Тепер готуємо соус «а-ля бешамель» — змішуємо молоко з борошном.
- Перелийте суміш в сотейник і доведіть до кипіння. Потім вимкніть — соус загусне.
- Сир натріть на крупній тертці. На дно змащеної форми викладіть частину лаваша за розміром форми, зверху — половину смаженого фаршу.
- Посипте половиною тертого сиру. Накриваємо ще однією частиною лаваша, зверху — половину обсмажених овочів. Далі — тертим сиром.
- Ще раз чергуємо шари в тому ж порядку. Кількість шарів залежить від розміру форми — у вас може вийде їх більше або менше, нічого страшного, головне рівномірно розподілити начинку.
- Останній шар накрийте лавашем, змастіть соусом, посипте сиром. Відправте у розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин до зарум’янювання.
- Лазанья готова! Тепер їй потрібно охолонути протягом 10 хвилин, тоді її буде легше нарізати.