Холодник або холодний борщ — національна страва декількох східноєвропейських народів. Його готують у Литві, Україні, Польщі та інших.
Для нашої національної кухні притаманний трохи відмінний рецепт: традиційно вариться тільки буряк, а ось інші інгредієнти додаються до борщу в сирому вигляді. Також український холодник може бути як з буряками, так і без, зате з огірками, пише Шуба.
Як ви вже могли здогадатися, назва холодного борщу походить від слова «холод». І через те, що при приготуванні не завжди використовується теплова обробка, і через те, що страву подають зазвичай влітку та в охолодженому вигляді.
Якщо ви хочете до кінця дотримуватись традицій, тоді спробуйте їсти холодник не з хлібом, а з вареною картоплею. У такий спосіб їдять ще один український національний суп — капусняк.
Інгредієнти на 2 порцї:
- Буряк - 1 шт.
- Огірок - 2 шт.
- Яйця курячі - 2 шт.
- Сметана - 80 г
- Зелена цибуля - за смаком
- Вода - 600 г
- Зелень - за смаком
- Лимон, сік - 1/2 шт.
- Сіль - за смаком
Приготування:
- Відваріть буряк і охолодіть, потім почистьте і наріжте кубиками.
- Зваріть яйця в круту, також охолодіть і почистьте. Натріть на середню терку.
- Огірки помийте і поріжте кубиками.
- Зелену цибулю і зелень помийте і поріжте.
- У мисці змішайте буряк, яйця, огірок, зелену цибулю і зелень. Посоліть і залийте кип’яченою охолодженою водою.
- Воду можна взяти мінеральну, тоді холодник буде схожий на ще один смачний холодний суп — окрошку.
- Подавайте до столу зі сметаною.