U-News » Про все » Як правильно готувати рибу: 16 цінних порад
Всі новини

Як правильно готувати рибу: 16 цінних порад

Риба є важливою для здорового, збалансованого харчування, адже вона містить білки, вітаміни та мінерали. Для підтримки здоров’я варто їсти рибу мінімум двічі на тиждень — одна з них обов'язково має бути жирною (лосось або скумбрія). 

Кілька порад, які допоможуть вам готувати рибу смачно і вдало, пропонує SHUBA.

Не лякайтеся

Приготування риби багатьох виводить із зони комфорту на кухні. Та не варто переживати. Риба готується швидко, тому уважно прочитайте рецепт, зважте і підготуйте всі інгредієнти. Почніть з простого, надійного рецепту, як-от риба з лимонним маслом.

Завжди нюхайте рибу

Свіжа риба повинна пахнути морем або річкою. Копчена риба повинна мати приємний димний запах, без всіляких домішок. Якщо ви відчуваєте запах аміаку, купувати такий продукт точно не варто.

Купуйте у перевірених людей

Рибні магазини з чудовою репутацією, котрі багато років на ринку — найкращі місця для покупок риби. Ціла свіжа рибина повинна бути жорсткою, а не м’якою, тушка замороженої риби чи філе теж повинні бути твердими на дотик. Різкий, рибний запах говорить про те, що риба лежить надто довго. Якщо ви купуєте цілу рибу, зверніть увагу на очі — вони мають бути чисті, не мутні, а зябра — яскраво-червоними.

Купуйте заморожену рибу

Заморожену рибу можна використовувати, якщо ви не маєте змоги купити свіжу, її добре зберігати в морозильній камері про всяк випадок. Ви можете приготувати рибу одразу після того, як виймете з морозилки, але краще все ж попередньо розморозити в холодильнику. Якщо ж ви купуєте заморожену рибу, то зверніть увагу на упаковку — вона повинна бути ціла. Також варто перевірити, чи немає «опіку від морозилки» — уникайте риби з яскраво вираженими білими плямами. Радимо приготувати рибу-заєць з овочами в духовці, щоб пересвідчитися — цей продукт чудово смакує навіть після розморожування.

Не викидайте шкіру

Для смаження на сковороді або грилі залиште шкірку на рибі. Якщо її добре засмажити, вона виходить хрустка і смачна. А якщо ви не любите шкірку, то зручніше видалити її вже після того, як риба приготується.

Не ускладнюйте

Найкращі рибні страви не дуже складні в приготуванні. Філе тріски або лосося дуже смачно просто запікати в розігрітій духовці близько 15 хвилин, додавши наприкінці лимон і свіжу зелень. Наш швидкий і простий запечений лосось з овочами — ідеальна вечеря після насиченого дня. На приготування страви у вас піде максимум 20 хвилин.

Додавайте спеції

Тунцю або рибі-меч, наприклад, можна надати цілого калейдоскопу смаків, додавши соєвий соус, трохи лайма та чилі. Це зробить вашу страву гідною ресторанного рівня. Також риба добре поєднується з набором середземноморських спецій.

Зробіть рибу соковитою

Кулінарний термін en papillote означає «в посилці». Філе риби загортають у паперовий пакет для запікання з різноманітними травами. Це дуже швидкий і простий метод, який дозволяє приготувати дуже соковиту страву, бо сік залишається в папері.

Перевірте наявність кісток

Часто, коли ви купуєте ціле філе риби, особливо лосося або тріски, в рибі залишаються кістки. Їх легко видалити пінцетом або невеликими плоскогубцями. Просто проведіть пальцями вгору-вниз по філе, щоб знайти їх, а потім витягніть у тому ж напрямку, в якому повернуті кістки.

Готуйте на грилі

Свіжа сардина чи скумбрія найкраще смакує приготованою на грилі. На це піде лише кілька хвилин, а підготувати рибу можна, просто добре посоливши її та збризнувши лимонним соком. Ось простий рецепт скумбрії на мангалі від SHUBA.

Готуйте стейки

Так само, як і стейк, рибне філе (тунець або лосось) можна обсмажити зовні, але залишити сирим всередині. Зверніть увагу, що для приготування цим способом треба брати тільки дуже свіжу рибу. Також варто додати до вашого рибного стейка гострий соус — так смакуватиме найкраще.

Маринуйте

Принадність маринування риби в тому, що потрібно мало часу, щоб смаки увібралися. Близько 30 хвилин зазвичай достатньо. Використайте маринади з будь-яким кислим інгредієнтом (наприклад, лимонний сік або оцет).

Запікайте в солі

Немає нічого кращого за запеченого в солі морського окуня! Краще за все готувати влітку, в сезон. Рибу потрібно потрошити, але ви можете не видаляти луску — соляна скоринка зробить це за вас. Змішайте крупну морську сіль зі збитим яєчним білком, потім покрийте рибу цією сумішшю. Випікайте в дуже розігрітій духовці близько 30 хвилин, потім зламайте тверду скоринку. Риба не буде солоною, але збереже свою соковитість.

Запікайте цілу рибу

Запікати цілу рибу не так складно, як ви думаєте, і це чудова страва на компанію. Почистіть рибу, очистіть її від луски та випотрошіть, а потім просто заповніть порожнину скибочками лимона й зеленню та загорніть у фольгу для запікання. 

Як зрозуміти, що риба готова?

Є кілька способів перевірити, чи приготована риба. Під кінець готування обережно натисніть на неї — м’якоть має бути твердою, але трохи пружинитись. Можна також нарізати найтовстішу частину риби і дістати м’якоть — якщо вона непрозора і слоїться, то готова.

Приготуйте рибний пиріг

Давайте будемо чесними — чудовий рибний пиріг важко недооцінити. Ви можете використовувати будь-яку рибу, і її навіть не треба попередньо готувати — м’ясо запечеться безпосередньо у тісті. 

Читай U-News в Google News
Читають Коментують
Таюне та Олег Винник: у Мережі показали архівні фото з юності подружжя – ідеальна закохана пара
34 551
Андрій Данилко відгуляв гучне весілля і показав наречену
24 508
Генерал Марченко розповів, коли в Україні можуть завершитися активні бойові дії
21 506
У мережі показали кілька людей, які гірко пошкодували, що зробили тату
18 223
37-річна Тіна Кароль вперше показала своє фото на паспорт: без фотошопу виглядає так, що не впізнати
14 339
Французький вчений видав фотографію шматка ковбаси за чіткий знімок зірки
12 840
Українські військові приголомшили американців новим способом застосування HIMARS: яким саме
12 811
Вирішальні тижні для ЗСУ. Сценарії війни від NYT
11 817
19-річна донька Ольги Сумської вразила природною красою
11 156
У чому секрет фірмової зачіски Бориса Джонсона. Шість основних версій
11 105
Знайдено щоденник Людмили Путіної, який вона вела під вигаданим ім'ям
10 599
В росії провели урочистий концерт на честь відкриття контейнера для збору сміття
10 021
Що потрібно зробити з пшоном, щоб каша не гірчила
9 724
Помідори з олією й цибулею без стерилізації: смачно й бюджетно
0
"Серпень буде жорстким": астролог назвала найважливіші події кінця літа 2022
0
Жінки, горілка, Ленін та ікра: європейці сміються з відео, що запрошує емігрувати до Росії
0
Як виростити багато кропу в серпні: кілька хитрих порад
0
Які овочі допомагають підтримувати рівень цукру в крові
0
Баклажани більше не потрібно смажити: простий рецепт без проблем та шкідливих продуктів
0
Чим замінити молоко при приготуванні картопляного пюре
0
6 ознак того, що в організмі накопичилося багато токсинів
0
Перераховано п’ять найгірших повсякденних звичок, які нищать здоров’я
0
Як «врятувати» огірки в банці, що стали м’якими
0
Затримано помічника нардепа, який мітив у «гауляйтери» Черкащини
0
Чинник, що сигналізує про наближення деменції, виявили вчені
0
Гороскоп на 2 серпня: Овнам варто уникати негативних думок, а Левам – спокус
0
Як легко відбілити ванну до ідеального стану: 3 перевірені способи

Якщо не підтримувати чистоту ванни, згодом вона може ...

Мінімальний набір кухонного приладдя для молодої сім'ї

Згодом на кожній кухні формується оптимальний набір ...

Секс для них – справа другорядна: найгірші коханці за знаком Зодіаку

Астрологи назвали знаки зодіакального кола, представники ...