U-News » Про все » Як правильно готувати рибу: 16 цінних порад
Всі новини

Як правильно готувати рибу: 16 цінних порад

Риба є важливою для здорового, збалансованого харчування, адже вона містить білки, вітаміни та мінерали. Для підтримки здоров’я варто їсти рибу мінімум двічі на тиждень — одна з них обов'язково має бути жирною (лосось або скумбрія). 

Кілька порад, які допоможуть вам готувати рибу смачно і вдало, пропонує SHUBA.

Не лякайтеся

Приготування риби багатьох виводить із зони комфорту на кухні. Та не варто переживати. Риба готується швидко, тому уважно прочитайте рецепт, зважте і підготуйте всі інгредієнти. Почніть з простого, надійного рецепту, як-от риба з лимонним маслом.

Завжди нюхайте рибу

Свіжа риба повинна пахнути морем або річкою. Копчена риба повинна мати приємний димний запах, без всіляких домішок. Якщо ви відчуваєте запах аміаку, купувати такий продукт точно не варто.

Купуйте у перевірених людей

Рибні магазини з чудовою репутацією, котрі багато років на ринку — найкращі місця для покупок риби. Ціла свіжа рибина повинна бути жорсткою, а не м’якою, тушка замороженої риби чи філе теж повинні бути твердими на дотик. Різкий, рибний запах говорить про те, що риба лежить надто довго. Якщо ви купуєте цілу рибу, зверніть увагу на очі — вони мають бути чисті, не мутні, а зябра — яскраво-червоними.

Купуйте заморожену рибу

Заморожену рибу можна використовувати, якщо ви не маєте змоги купити свіжу, її добре зберігати в морозильній камері про всяк випадок. Ви можете приготувати рибу одразу після того, як виймете з морозилки, але краще все ж попередньо розморозити в холодильнику. Якщо ж ви купуєте заморожену рибу, то зверніть увагу на упаковку — вона повинна бути ціла. Також варто перевірити, чи немає «опіку від морозилки» — уникайте риби з яскраво вираженими білими плямами. Радимо приготувати рибу-заєць з овочами в духовці, щоб пересвідчитися — цей продукт чудово смакує навіть після розморожування.

Не викидайте шкіру

Для смаження на сковороді або грилі залиште шкірку на рибі. Якщо її добре засмажити, вона виходить хрустка і смачна. А якщо ви не любите шкірку, то зручніше видалити її вже після того, як риба приготується.

Не ускладнюйте

Найкращі рибні страви не дуже складні в приготуванні. Філе тріски або лосося дуже смачно просто запікати в розігрітій духовці близько 15 хвилин, додавши наприкінці лимон і свіжу зелень. Наш швидкий і простий запечений лосось з овочами — ідеальна вечеря після насиченого дня. На приготування страви у вас піде максимум 20 хвилин.

Додавайте спеції

Тунцю або рибі-меч, наприклад, можна надати цілого калейдоскопу смаків, додавши соєвий соус, трохи лайма та чилі. Це зробить вашу страву гідною ресторанного рівня. Також риба добре поєднується з набором середземноморських спецій.

Зробіть рибу соковитою

Кулінарний термін en papillote означає «в посилці». Філе риби загортають у паперовий пакет для запікання з різноманітними травами. Це дуже швидкий і простий метод, який дозволяє приготувати дуже соковиту страву, бо сік залишається в папері.

Перевірте наявність кісток

Часто, коли ви купуєте ціле філе риби, особливо лосося або тріски, в рибі залишаються кістки. Їх легко видалити пінцетом або невеликими плоскогубцями. Просто проведіть пальцями вгору-вниз по філе, щоб знайти їх, а потім витягніть у тому ж напрямку, в якому повернуті кістки.

Готуйте на грилі

Свіжа сардина чи скумбрія найкраще смакує приготованою на грилі. На це піде лише кілька хвилин, а підготувати рибу можна, просто добре посоливши її та збризнувши лимонним соком. Ось простий рецепт скумбрії на мангалі від SHUBA.

Готуйте стейки

Так само, як і стейк, рибне філе (тунець або лосось) можна обсмажити зовні, але залишити сирим всередині. Зверніть увагу, що для приготування цим способом треба брати тільки дуже свіжу рибу. Також варто додати до вашого рибного стейка гострий соус — так смакуватиме найкраще.

Маринуйте

Принадність маринування риби в тому, що потрібно мало часу, щоб смаки увібралися. Близько 30 хвилин зазвичай достатньо. Використайте маринади з будь-яким кислим інгредієнтом (наприклад, лимонний сік або оцет).

Запікайте в солі

Немає нічого кращого за запеченого в солі морського окуня! Краще за все готувати влітку, в сезон. Рибу потрібно потрошити, але ви можете не видаляти луску — соляна скоринка зробить це за вас. Змішайте крупну морську сіль зі збитим яєчним білком, потім покрийте рибу цією сумішшю. Випікайте в дуже розігрітій духовці близько 30 хвилин, потім зламайте тверду скоринку. Риба не буде солоною, але збереже свою соковитість.

Запікайте цілу рибу

Запікати цілу рибу не так складно, як ви думаєте, і це чудова страва на компанію. Почистіть рибу, очистіть її від луски та випотрошіть, а потім просто заповніть порожнину скибочками лимона й зеленню та загорніть у фольгу для запікання. 

Як зрозуміти, що риба готова?

Є кілька способів перевірити, чи приготована риба. Під кінець готування обережно натисніть на неї — м’якоть має бути твердою, але трохи пружинитись. Можна також нарізати найтовстішу частину риби і дістати м’якоть — якщо вона непрозора і слоїться, то готова.

Приготуйте рибний пиріг

Давайте будемо чесними — чудовий рибний пиріг важко недооцінити. Ви можете використовувати будь-яку рибу, і її навіть не треба попередньо готувати — м’ясо запечеться безпосередньо у тісті. 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Підвищений холестерин. Декілька натуральних способів очистити судини
28 306
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
27 548
Модель пролетіла 1852 км заради зустрічі з хлопцем, який не прийшов на побачення (фото)
17 346
Потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне
14 466
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
11 834
Чому цей розкішний будинок продають всього за 10 доларів: причина вас вразить
10 940
Які авто майже нереально продати в Україні: дорога тільки на металобрухт
9 878
Трамп найняв помічницю, яка ходить за ним із принтером, щоб на ходу друкувати добрі новини
9 217
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
9 176
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
8 933
Каша на сніданок: з чим не можна поєднувати гречку, попередила лікарка
8 629
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
8 578
Названа спеція, яка захищає від хвороб серця і раку
7 880
Експерти назвали ТОП-10 найнадійніших автомобілів за всю історію BMW
0
У ДТЕК заявили, що в Києві можуть впровадити погодинні графіки вимкнення світла
0
Туристка, вирішила влаштувати фотосесію з ведмедем, але звір показав дівчині, що з ним краще не жартувати
0
З безмозких створінь — у дослідники океану: вчені мають намір створити водних кіборгів (відео)
0
49-річний Василь Вірастюк, який зрадив свою дружину з молодшою коханою, став батьком вчетверте
0
Експерти перерахували вітаміни, які корисні для здоров’я очей
0
Двох киян судитимуть за ухилення від проходження програми для кривдників
0
Раритети на 3 мільйони євро: на аукціон виставили вражаючу колекцію спортивних авто (ФОТО)
0
Соліст “Без Обмежень” Танчинець зізнався, чи виділяє гроші на дітей після розлучення з ексдружиною
0
Хлопець та дівчина одночасно освідчилися один одному: відео несподіваної пропозиції
0
61-річний чоловік "зламав" процес старіння: 30 лікарів допомагають йому дожити до 110 років
0
Кардашян насмішила підписників фото, де вона пірнає
0
Медики пояснили, як розпізнати безсимптомну пневмонію
0
8 важливих запитань, які батьки повинні поставити своїм дітям

Усі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Щоб ...

Кардіолог назвала стан у жінок, коли потрібно частіше обстежувати серце

Ризик серцевих захворювань зростає у всіх із віком, але у ...

5 найгірших фінансових помилок подружніх пар та як їх уникнути

Робити фінансові помилки – звична справа і багато в чому ...