Коли стиглих помідорів з грядки або з фермерського ринку більше, ніж ви можете з’їсти, продовжте життя цих овочів, висушивши їх у духовці. Міцні помідори-сливки особливо добре підходять для в’яління.
Запікання при низькій температурі посилює смак томатів і зберігає їх для подальшого використання. Подавайте в’ялені помідори як самостійну закуску, посипавши сіллю, у стравах з макаронами або з чим завгодно, у рецептах, де потрібні в’ялені помідори пише Шуба.
Інгредієнти на 4 порції:
- Томати - 1 кг
- Оливкова олія - 12 мл
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Часниковий порошок - за смаком
- Базилік сушений - за смаком
- Орегано сушене - за смаком
- Перець червоний мелений - за смаком
- Спеції - за смаком
Приготування
- Розігрійте духовку до 90 С.
- Промийте помідори прохолодною водою і ретельно висушіть їх чистим кухонним рушником або складеними у кілька шарів паперовими рушниками.
- Видаліть серцевину кожного помідора. Невеликі помідори розріжте на четвертинки, а більші томати — на шматочки розміром з укус. За допомогою чайної ложки або кінчика столового ножа видаліть насіння та сік з помідорів.
- Покладіть шматочки помідорів у велику миску і збризніть їх оливковою олією. Акуратно перемішайте для рівномірного розподілу.
- Додайте трохи солі та меленого перцю, сушений базилік або орегано, часниковий порошок, червоний перець або будь-яку спецію, яка вам подобається.
- Поставте решітку на велике деко. Викладіть нарізані помідори на решітку, , залишивши принаймні 2-3 см вільного простору навколо кожного шматочка.
- Поставте деко в духовку на середній рівень; перевіряйте помідори кожні півгодини і дістаньте їх, коли вони зменшаться в розмірі приблизно на третину, приблизно через 2-3 години, залежно від вологості навколишнього середовища та соковитості помідорів.
- Залиште томати остигати або поставте їх назад в духовку ще на 3 або 4 години, якщо ви хочете отримати сухі в’ялені помідори.
Корисні поради
- Не соромтеся в’ялити в духовці більше помідорів, ніж вимагає рецепт; просто розкладіть їх на додаткових листах — процес сушіння працює найкраще, коли гаряче повітря може вільно циркулювати навколо кожного шматочка помідора.
- Ви можете сушити помідори прямо на листі, без решітки, але обов’язково переверніть їх кілька разів, щоб вони приготувалися рівномірно. Кілька разів проколіть шкірку більших шматочків кінчиком гострого ножа, що також допоможе томатам в’ялитися більш рівномірно.
- Спробуйте висушити помідори черрі, щоб потім додавати їх до салатів.
- Зберігайте в’ялені помідори в герметичному контейнері в холодильнику протягом декількох днів або в морозильній камері до шести місяців. Ви можете додатково покрити їх оливковою олією, щоб продовжити їх термін зберігання і зробити ароматизовану олію, яку можна використовувати в заправках для салатів.