«Бенедикт!» — «Арнольд!». «Ні-ні, я люблю яйця Бенедикт і ненавиджу в усіх інших видах!».
Героїня Джулії Робертс нарешті з’ясувала, у якому вигляді вона полюбляє їсти яйця та пішла на примиреня з чоловіком, якого дійсно кохала.
Чудовий фільм «Наречена-втікачка», але яйця Бенедикт — ще краще!
Існує декілька версій виникнення страви яйця Бенедикт.
За однією з легенд, яйця Бенедикт вигадав шеф-кухар ресторану Delmonico’s у Нью-Йорку для містера та місіс Бенедикт, частих відвідувачів.
Таким чином він їх здивував новою стравою з банальних продуктів.
За іншою версією цю страву вигадав американський брокер після... похмілля!
Так чи інакше багато хто вважає цю страву французькою, можливо, через назву, а може тому, що її подають чи не в усіх паризьких ресторанах! Так чи інакше яйце на сніданок, ще й таке — ідеальний варіант! І так, не теба плутати яйце пашот і яйце Бенедикт. Бо перше — є частиною (складовою) другого!
Інгредієнти
Яйця 4 шт.
Бекон, скибки 4 шт.
Оцет 2 ст. л.
Сіль за смаком
Хліб тостовий 4 шт.
Для соусу
Жовтки курячі 1 шт.
Вино біле сухе 2 ст. л.
Масло вершкове 50 г
Лимон, сік 1 ч. л.
Сіль за смаком
Крок 1/11
Приготуйте голландський соус. Розм’якшене масло наріжте кубиками.
Крок 2/11
У невеликій каструлі змішайте яєчний жовток, біле вино та сіль. Поставте каструлю на водяну баню так, щоб дно ледь торкалося води, сама вода не повинна сильно кипіти.
Крок 3/11
Додайте нарізане вершкове масло. Перемішуйте все доти, доки масло не розтопиться і маса не стане однорідною. Соус постійно перемішуйте. Він має загуснути. Періодично піднімайте каструлю з водяної бані, щоб соус не перегрівся. Щойно соус загусне, зніміть його з водяної бані та дайте вистигнути.
Крок 4/11
Як тільки соус трохи охолоне, додайте лимонний сік і все добре перемішайте.
Крок 5/11
Тепер приготуйте основну страву. Зі скибочок хліба кухлем або банкою виржіть круглі хлібні тости. Можна цього й не робити, а залишити скибочки квадратними.
Крок 6/11
На розігрітій сковороді без олії (!) злегка обсмажте хлібні тости з обох боків. Якщо у вас є тостер — можете підсмажити їх там але на мінімальній температурі.
Крок 7/11
Потім на цій же сковорідці обсмажте скибочки бекону з обох боків.
Крок 8/11
Яйця відваріть без шкаралупи методом яйця-пашот. Важливо не діставати яйця з холодильника заздалегідь, чим холоднішими вони будуть, тим акуратніша форма яйця у вас вийде.
Крок 9/11
Кожне яйце вибийте в окрему піалу так, щоб жовток залишився цілим. Поставте каструлю з водою на вогонь, посоліть та додайте 1 столову ложку оцту. Коли вода почне закипати та з дна почнуть підійматися бульбашки, акуратно вилийте по 1 яйцю з мисочки у воду, опускаючи миску якомога нижче.
Крок 10/11
Підправте ложкою білок ближче до жовтка. Стежте, щоб вода не сильно кипіла. Проваріть яйця 2-5 хвилин. Потім дістаньте їх з води шумівкою.
Крок 11/11
На тарілку покладіть обсмажені тости, зверху на них — шматочки бекону, а вже на них — яйця. Полийте сніданок соусом Голандез. Подавайте із зеленню. Смачного.