Чи знаєте ви, що можна перевірити свіжість яєць, навіть не розбиваючи їх?
В умовах війни та продовольчої кризи українці намагаються запастися продуктами, хоча це й ризик, адже вони можуть зіпсуватися. І якщо у крупах або пшеничному борошні є видимі ознаки непридатності, наприклад жучки та інші шкідники, то свіжість яєць "на око" визначити проблематично. Звичайно, можна розбити яйце і дізнатися, чи воно протухло, але є й інші способи. Деякими з них можна скористатися при виборі яєць у магазині або на ринку.
Опустіть у воду
Візьміть глибоку ємність, можна склянку, налийте холодну воду та опустіть у неї яйце. Якщо воно залишилося лежати на дні у горизонтальному положенні, значить – свіже. Якщо яйце злегка піднялося тупим кутом до верху, - вже не першої свіжості і його потрібно якнайшвидше використати, але тільки в приготуванні гарячих страв або тіста. Яйце, яке повністю піднялося на поверхню, їсти не можна - воно зіпсоване.
Потрусіть яйце
Цей спосіб перевірки свіжості яєць підійде також під час покупки в магазині. Візьміть у руку яйце, прикладіть до вуха і потрусіть. Якщо ви не почуєте сторонніх звуків, то можете сміливо класти його в кошик. Якщо ж при струшуванні буде чути хлюпання, то таке яйце вже не придатне для вживання.
Перевірте білок та жовток
Перевірити свіжість яєць у домашніх умовах можна розглянувши стан білка та жовтка. Для цього обережно розбийте яйце на плоску тарілку і подивіться на нього. Якщо жовток опуклий і щільний, а білок в'язкий і пружний - яйце свіже. Але, якщо жовток плоский, а білок рідкий - це ознака зіпсованості. Такі яйця їсти не можна.
Перегляньте дату упакування
Впевнені, що ви завжди так робите, але краще ми вам нагадаємо. На упаковці яєць виробник завжди вказує інформацію про термін придатності. Він гарантує, що при правильному дотриманні умов зберігання продукт залишатиметься свіжим протягом зазначеного часу. Яйця зазвичай придатні для вживання протягом 30 днів з моменту упакування.