Українцям розповіли про шкоду найпопулярнішого продукту, який є практично у кожному холодильнику.
Багато українців не можуть уявити своє життя без сала, яке, за твердженням дієтологів, є дуже корисним. Проте деяке сало, навпаки, шкідливе здоров'ю.
Як зазначається, сало буває різних видів: сире солоне, копчене, варене та смажене. При цьому серед усіх перерахованих видів корисним є лише сире солоне сало. Це пов'язано з тим, що після посолу воно практично не втрачає своїх корисних властивостей.
Зокрема, при варінні з сала просто "йдуть" корисні речовини. А ось найшкідливішим вважається копчене сало та смажене сало. При такій обробцы у продукті утворюються шкідливі для здоров'я канцерогени, а, зловживаючи ним, можна "заробити" панкреатит, холецистит, каміння у жовчному міхурі та високий рівень холестерину в крові. У зв'язку з цим лікарі радять відмовитися від смаженого та копченого сала або, у крайньому випадку, не захоплюватись ним.
Однак небезпечним може бути і сире сало. Так, лікарі не рекомендують вживати його:
при захворюваннях печінки;
із захворюваннями нирок;
при жовчнокам'яній хворобі;
при панкреатиті;
при холецистах;
при порушенні обміну холестерину;
людям із зайвою вагою – можна лише після індивідуальної консультації лікаря-дієтолога.
Крім того, лікарі попереджають, що не можна їсти старе жовте сало, тому що в ньому можуть бути шкідливі для організму канцерогени і токсини.
Отже, найкориснішим є несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але в межах розумного – 20-25 г, це 1-2 шматочки.