Літо значно збагачує наш раціон. Кількість соковитих, смачних та солодких смаколиків природи перевищує попит. Звісно, нам хочеться закрити авітаміноз та з’їсти наперед, щоб вистачило користі до зими.
Далі розберемось, які ягоди та скільки можна вживати на день. Ягоди дуже універсальні. Їх можна їсти свіжими, додавати в смузі, начинку, а також робити з них соуси для пікантності страв. Як обирати, зберігати та скільки їсти, розповідає нутріціологиня Наталя Дубовик, пише ТиКиїв.
Як обирати ягоди?
У магазині або на ринку зверни увагу на контейнери, в яких лежать ягоди.
Вони мають бути сухими, без плісняви та вологи. Важливо, щоб ягоди мали стиглий вигляд та аромат.
Уважно передивись їх у контейнері, щоб не було запліснявілих ягід. Якщо таку побачиш, то контейнер купувати не слід.
Купуючи, наприклад, заморожені ягоди, струси пакет. Наявність грудки – ознака порушення температурного режиму.
Як зберігати ягоди?
Повернувшись додому, перевір наявність пошкоджених ягід і відразу утилізуй їх, щоб вони не зіпсували інші. Полуниця, чорниця та малина зберігаються довше, якщо поставити в найхолодніший куточок вашого холодильника, де менш циркулює повітря.
Ожину, наприклад, краще тримати відкритою.
Для зберігання овочів ідеально підходять нижні ящики у холодильнику.
Ягоди зберігаються від 2 до 5 днів.
Тож якщо ти розумієш, що все з’їсти просто не в змозі, то краще їх заморозити.
Як заморожувати ягоди?
Для того, щоб під час заморозки ягоди мали свіжий та презентабельний вид, виклади їх на деко та постав у морозильну камеру на кілька годин. А після цього переклади у контейнер для зберігання.
Як підготувати ягоди до вживання?
Промий ягоди холодною водою декілька разів. Якщо ти бачиш ознаки ґрунту, краще замочити ягоду на 20 хв, а потім промити.
Маленьким дітям ягоди краще нарізати або розім’яти виделкою для безпеки малечі. Дітям старшого віку можна додавати ягоди в кашу, смузі, йогурт або просто на десерт.
Ягоди, на відміну від фруктів, мають низький глікемічний індекс. Це вимір, за яким можна дізнатися, як швидко їжа викликає підвищення цукру в крові.
Низький глікемічний індекс коливається від 1 – 55, середній — 56 – 69, високий — від 70.
Ці знання допоможуть вам свідомо обирати ягоди та фрукти й контролювати споживання цукру. Особливо це актуально тим, хто має діабет та худне.