Хоча процес приготування кави не займає багато часу, вранці важко викроїти хвилину, щоб її зварити. У підсумку деякі вважають за краще пити” вчорашню” каву, а інші готують велику порцію напою, яку розтягують на весь день. Однак мало хто знає, як довго можна зберігати готову каву.
Для тих, хто хоче насолоджуватися ароматом і смаком напою, краще не тримати його довше 20 хвилин після приготування. Вся справа в тому, що при впливі кисню кава дуже швидко втрачає свою свіжість і через окислення стає більш гіркою.
Проте напій також можна вживати протягом 24 годин після варіння, якщо він зберігається при кімнатній температурі, і протягом 3-4 днів, якщо він зберігається в холодильнику. Звичайно, в цьому випадку мови про свіжість не йде, але кава не буде небезпечною для здоров’я.
Однак після закінчення цього терміну в ньому можуть з’явитися бактерії, здатні викликати серйозне отруєння. Якщо в каву додано молоко, то напій зіпсується набагато швидше. Фахівці рекомендують випивати таку каву протягом максимум 48 годин, за умови, що вона стоїть в холодильнику.
Важливу роль також відіграє посудина, в якому зберігається готова кава. Кращим матеріалом вважається фарфор і скло, оскільки вони не псують смак напою. Деякі вважають за краще тримати каву в чашках з нержавіючої сталі, але вона підходить для її зберігання тільки протягом години-двох: через контакт з матеріалом кава може отримати металевий присмак.