Перезріла морква втратить смакові якості.
Кінець літа - традиційна пора збору урожаю, тож городники починають задумуватися, як зрозуміти, що городина дозріла і її можна викопувати. Від того, коли буде зібрано урожай цибулі, часнику, моркви, буряків, залежатиме, як буде зберігатися ваш урожай, інформує Апостроф.
Про те, як зрозуміти, що морква вже повністю дозріла і готова до викопування, розповів автор Youtube-каналу "Корисне TV".
За його словами, є головна ознака дозрівання моркви.
"Це дуже просто: треба уважно оглянути рослини й знайти наступну ознаку. Якщо ми бачимо, що на моркві ще росте зелене та товсте листя, а біля самого коренеплоду декілька листів вже пожовтіли, це і є головною ознакою, що морква вже визріла і її потрібно збирати", - розповів городник.
Важлива умова - не можна допускати, щоб усе листя на моркві пожовтіло, бо тоді викопана морква буде дуже стара, тверда, несмачна і може потріскатись.
"Я моркву вибрав своєчасно - вона рівненька, тверда, соковита і смачна. Тож обов'язково запам'ятайте це правило: як тільки декілька крайніх листів на моркві пожовтіли, її потрібно вибирати", - наголосив автор відео.
Також треба знати правила підготовки моркви для зберігання і де її краще зберігати.
"Коли ви тільки вибрали моркву, вона у вас суха і чиста, то зразу потрібно відірвати від неї бадилля - його можна просто відламати. Саму моркву складаємо в ящики, щоб вона провітрювалась – в жодному разі не можна класти моркву на сонці, бо тоді вона дуже швидко почне втрачати вологу і стане м'яка", - пояснив автор відео.
Коли урожай готовий до зберігання, усі ці ящики потрібно спустити у погріб, де завжди темно та прохолодно.
"Якщо ваша морква вже трохи зів'яла, можна у ці ящики покласти плівку, насипати на дно вологого піску і на дві третини встромити туди моркву. Так вона потягне вологу і знову стане твердою.
Взагалі у такий спосіб можна зберігати моркву тим, у кого у погребі не дуже прохолодно", - радить городник.