Коли справа доходить до приготування їжі з олією, не всі сорти підходять однаково.
Деякі олії повністю ароматизовані, як трав’яниста пляшка оливкової олії першого віджиму, а деякі майже не мають смаку. Коли рецепт передбачає використання нейтральної олії, це означає, що ви повинні використовувати олію з невеликим відтінком смаку або без нього, щоб вона не вплинула на кінцевий смак страви. Але коли ви купуєте олію в продуктовому магазині, вона не позначається як «нейтральна» і є багато різних сортів на вибір. Ось чому ми розбираємо найкращі нейтральні олії для приготування їжі, випікання, гриля тощо, передає НВ.
Що таке нейтральна олія?
Це те, що не має сильного смаку — вона забезпечує зволоження та змащування, не змінюючи готової страви. Завдяки своєму нейтральному профілю ці олії набувають смаку будь-якого продукту, з яким готуються, не надаючи власного. Кілька чудових прикладів — олія авокадо, каноли та рослинна.
Коли використовувати нейтральні олії
Тоді, коли вам потрібен жир-носій, який не має смаку, що міг би вплинути на смак страви, у якій ви її використовуєте. Нижче наведено деякі типові способи використання нейтральних олій:
- Хлібобулочні вироби: для додання вологи, але не смаку випічці, як-от булочкам.
- Для змащування посуду: коли вам потрібна олія для підготування сковороди, наприклад, з нержавіючої сталі, без додавання будь-яких додаткових ароматизаторів.
- Смаження у фритюрі: нейтральні олії особливо корисні для смаження у фритюрі, де потрібна достатня кількість. Вони забезпечують нейтральну основу, яка не вплине на смак готової страви. Нейтральні олії мають вищу температуру димлення, що означає, що їх можна нагрівати до вищої температури, не впливаючи на сполуки. Перегрівання олії може спричинити гіркоту та виділення шкідливих сполук.
- Гриль: Подібно до смаження у фритюрі, нейтральні олії є чудовим варіантом для гриля на високій температурі через їхню вищу точку димлення.
Температура (точка) димлення олії — це температура, при якій олія горить, втрачає смак і утворює шкідливі сполуки. Корисні поживні речовини в олії також розпадуться при цій температурі.
Найкращі нейтральні олії для домашніх кухарів
Деякі з найбільш поширених нейтральних олій для домашніх кухарів — це ріпакова, рослинна, олія авокадо, виноградних кісточок і сафлорова. Найкращий вибір для вас буде залежати від особистих уподобань і дієтичних потреб. Наприклад, арахісова олія є фантастичним нейтральним варіантом, але вона небезпечна для тих, хто має алергію на арахіс. Можна використовувати соняшникову олію за її легку в’язкість і абсолютно нейтральний смак. Їжа, смажена на соняшниковій олії, стає легшою, хрусткішою та не має такого мокрого, насиченого олією смаку. Якщо ви шукаєте нерафіновану олію з найвищою точкою димлення, олія авокадо — чудовий вибір. Її температура димлення є найвищою серед усіх рослинних нерафінованих олій.