Режим харчування пов’язаний з ризиком розвитку запального захворювання кишечника (ЗЗК), з підвищеним ризиком хвороби Крона (ХК) у зв’язку із західним режимом харчування і підвищеним ризиком виразкового коліту (ВК).
Віра Петерс з Університету Гронінгена в Нідерландах, і її колеги, проаналізували 125 445 учасників, з яких у 224 і 97 розвинувся ВК і ХК, відповідно, протягом максимального періоду спостереження 14 років. Апостеріорні дієтичні моделі були отримані з використанням аналізу основних компонентів (PCA), а також були розраховані апріорні дієтичні бали.
Дослідники визначили п’ять моделей живлення за допомогою PCA. Більш висока ймовірність розвитку БК спостерігалася у зв’язку з патерном, що характеризується високим споживанням закусок, готових страв, безалкогольних напоїв і соусів і низьким споживанням овочів і фруктів (відношення шансів 1,16).