Незабаром почнеться сезон викопування моркви, але далеко не всі знають, коли саме це потрібно робити і як в подальшому зберігати цей овоч.
В кінці літа городники вже починають збирати врожай моркви, але мало хто знає, коли ж все-таки найсприятливіший час для цього і як правильно зберігати овоч потім. Ранні сорти дозрівають за 2 місяці після появи сходів, середньостиглі сорти визрівають через 100 днів. І варто зазначити, що саме пізні сорти найкраще зберігаються, тож часто дачники вдаються до їх вирощування.
Збір пізньої моркви необхідно проводити до настання заморозків, приблизно вересні. Якщо ж температура знижується до +5 градусів, тоді ріст коренеплодів зупиняється. Пошкоджена морква швидко почне псуватися під час зберігання, тому важливо вчасно її викопати.
Першим кроком необхідно звернути увагу на стан бадилля, якщо ж нижні листки вже починають жовтіти – це знак, що рослина готова до збору. Також слід звернути увагу на розмір коренеплодів, який повинен відповідати стандартам обраного вами сорту. Білі корінці на моркві сигналізують про її переростання. Під час збирання врожаю ґрунт повинен бути злегка підсохлим. У піщаних ґрунтах моркву витягують вручну, а у глинистих знадобиться лопата або вила.
Після того як ви зібрали моркву ,необхідно залишити її на землі на кілька годин (до чотирьох), щоб підсушитися. Коренеплоди потрібно очистити від ґрунту вручну, обов’язково вдягнувши рукавички. Також коренеплоди необхідно одразу очистити від бадилля.
Що стосується зберігання моркви, то найбезпечнішим та ефективним способом є пакети, в яких потрібно зробити отвори для вентиляції. Щоб морква краще зберігалась, до пакетів можна додати торф, який буде зберігати необхідну вологість.
Температура повинна бути в межах від 0 до +2 градусів, а вологість на рівні 92%. Якщо ви будете дотримуватись таких умов, тоді коренеплоди будуть залишатися свіжими й стійкими до псування якомога довше.