Овочі родини капустяних є одними з найкорисніших для здоров'я. Дієтологи розповіли, що краще обрати: броколі чи брюссельську капусту, яку користь здоров'ю принесе кожен з них та чому їх варто включити в свій раціон.
Характеристика та користь брюссельської капусти
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), 100 грамів (г) брюссельської капусти, або приблизно одна чашка, містять:
- 59 калорій;
- 4 г білка;
- 0,4 г жиру;
- 10 г вуглеводів;
- 5 г клітковини
"Це один з моїх улюблених овочів — він дуже універсальний", — каже дієтолог Джеймі Бахам.
Він зазначив, що в брюссельській капусті міститься вітамін К і глюкозинолати, які можуть бути корисними для зниження ризику розвитку онкології. Клітковина в брюссельській капусті, згідно з даними Американського інституту досліджень раку, може підвищити відчуття ситості, що допоможе вам підтримувати здорову вагу.
Крім того, за даними Міністерства сільського господарства США (USDA), брюссельська капуста багата калієм, який відіграє важливу роль у підтримці водного балансу в організмі та здоров'я серцево-судинної системи, а також вітаміном С, важливим для імунітету.
Недоліки брюссельської капусти
Бахам зазначив, що брюссельська капуста містить багато клітковини, яка надає відчуття ситості.
Проте, за словами дієтолога, у деяких людей це може викликати здуття живота або гази, особливо якщо брюссельську капусту вживати сирою або у великих кількостях.
Характеристика та переваги броколі
За даними Міністерства сільського господарства США, 100 г броколі, або приблизно одна чашка, містять:
- 39 калорій;
- 3 г білка;
- 0 г жиру;
- 6 г вуглеводів;
- 2 г клітковини.
"Броколі містить вітамін С, вітамін К, фолати та клітковину, що сприяє здоров'ю кишечника та імунній функції", — зазначила дієтолог Джордан Хілл.
Вона зазначила, що броколі містить трохи більше вітаміну С, ніж брюссельська капуста, і трохи менше вітаміну К та клітковини. Однак, це все одно достатньо, щоб принести користь.
Також за даними клініки Клівленда, в броколі вдвічі більше фолатів (відомих також як вітамін В9), які важливі для формування еритроцитів і ДНК та мають вирішальне значення для вагітних жінок, оскільки сприяють здоровому розвитку плода.
Хілл додала, що броколі також містить глюкозинолати, зокрема сульфорафан.
"Він відіграє важливу роль у детоксикації організму", - відзначила дієтолог.
Згідно з оглядом, опублікованим у 2024 році в журналі Antioxidants, сульфорафан може поліпшити толерантність до глюкози, зменшити накопичення жиру і, можливо, захистити від нейродегенеративних захворювань.
Дослідження показали, що чим більше ви готуєте хрестоцвіті овочі, тим більше ви зменшуєте концентрацію цих корисних сполук, тому уникайте варіння і дотримуйтесь приготування на пару, смаження або легкого запікання.
Недоліки броколі
Броколі може викликати здуття живота або гази, якщо вживати її сирою або у великих кількостях. бливо це стосується людей із синдромом подразненого кишечника (СПК), тому якщо у вас є проблеми зі шлунком, проконсультуйтеся з дієтологом, перш ніж вживати ці продукти.
Брюссельска капуста чи броколі: що обрати
"Обидва ці зелені овочі мають схожі поживні речовини та корисні властивості для здоров'я. Броколі містить більше вітаміну С, а брюссельська капуста — більше клітковини та вітаміну К", — підсумувала Хілл.
За її словами, корисно вживати як брюссельську капусту, так і броколі. Тим більше, коли існує чимало способів приготування цих овочів.
