Поговоримо про хліб. Чи шкодить він здоров’ю та як впливає на вагу, пропонує розібратися дієтолог Світлана Фус.
Адже хліб і хлібобулочні вироби часто складають значну частину нашого раціону. Для багатьох це один з головних продуктів харчування. Його вважають універсальною, швидкою і зручною їжею. І, до речі, хліб належить до тих небагатьох продуктів, що не приїдаються. Нам навіть може здаватися, що «ми його майже не їмо». А насправді…
Вживання продуктів з високим глікемічним індексом насправді може посилити відчуття голоду і викликати переїдання, що погано і для травлення, і для фігури. Якщо з'їсти кошик скибочок смачного білого багету, рівень цукру в крові точно підвищиться. Тому важливо розуміти, що часте вживання білого хліба та інших виробів з пшеничного борошна з часом може призвести до інсулінової резистентності та збільшити ризики розвитку діабету 2 типу.
Ще одна властивість хліба — він розбухає в шлунку і створює відчуття ситості. Є люди, у яких постійна звичка їсти все з хлібом. За його відсутності в їжі їм здається, що вони не наїлися. Це теж призводить до переїдання і набору зайвої ваги. Їхня талія розпливається, з’являється підшкірний жир, якого важко позбутися.
Але з усього різноманіття є і корисний хліб. Це хліб з борошна грубого помелу, цільнозерновий або хліб з пророслих зерен. Саме такий хліб містить більше вітамінів групи В (В1, В2, В9), Е, РР, мінеральних речовин (заліза, калію, марганцю, фосфору) та амінокислоту триптофан. У ньому також досить велика кількість клітковини.
Але навіть якщо пшеничний хліб названий «цільнозерновим» це не означає, що в його складі виключно цільні зерна. У більшості випадків такий хліб все одно на 60−80% звичайне біле хлібопекарське борошно, в яке додано деяку кількість перемеленої оболонки зерна і насіння. Тому читайте етикетки, на яких обов’язково повинен бути вказаний склад хліба.
Незважаючи на те, що хліб містить досить велику кількість рослинного білка — до 6−8 г на 100 г, істотна частина його — 30−50% — припадає на глютен, або клейковину. Глютен — важкотравний білок. Якщо він надходить у великих кількостях, він подразнює і пошкоджує слизову кишечника. Постійний надлишок глютену в раціоні може провокувати системні запальні захворювання, надмірну вагу, діабет, викликати болі в животі і запори, метеоризм після його прийому, сприяти розвитку аутоімунних захворювань. Непереносимість глютену проявляється таким захворюванням, як целіакія.
Але, як ви розумієте, вирішальне значення має кількість.