Для першого прийому їжі часто вибирають саме кашу. Як правило, перевага віддається, наприклад, манній крупі або вівсянці. Однак є ще одна проста, але корисна каша, яка здатна комплексно зміцнити організм, пише LadyHealth.
Йдеться про лляну кашу. Льон – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Але він не засвоюється організмом в природній формі, з цієї причини насіння подрібнюють і вживають у вигляді кашки. Коли і для чого корисний такий сніданок?
Проти раку
Журнал Frontiers in Nutrition опублікував в 2018 році дослідження, яке вказує на те, що лляне насіння, ймовірно, може допомогти знизити ризик розвитку раку молочної залози, а також зменшити розмір пухлини. Тим не менш, подальші клінічні випробування все ще необхідні для перевірки переваг лляного насіння проти раку молочної залози.
Лляне насіння також позитивно пов’язане зі зниженням ризику розвитку раку передміхурової залози. Дослідження показали, що мелений льон дуже корисний для чоловіків, які борються з раком передміхурової залози, так як він багатий лігнанами.
Інше дослідження відділу профілактики раку та популяційних наук Техаського університету продемонструвало, що лляне насіння допомагає знизити ризик раку простати. Речовина, що відповідає за це, – дієтичний лігнан, який в достатку міститься в лляних насінні.
Від хвороб серця, тромбів і гіпертонії
Лляне насіння є хорошим джерелом флавонових с-глікозидів, пише Organic Facts. Ці поліфенольні сполуки інгібують перекисне окислення ліпідів (що відбувається, як правило, під дією вільних радикалів – ред), агрегацію тромбоцитів, проникність і крихкість капілярів, що призводить до зниження частоти серцево-судинних захворювань.
Згідно з дослідженнями, включення лляного насіння в раціон рекомендується людям, що страждають високим кров’яним тиском. Омега – 3 і клітковина в цій їжі можуть знизити кров’яний тиск і тим самим запобігти ризику інсульту, гіпертонії, а також інших серцевих хвороб.