U-News » press release » Спортивний фандрайзинг: чому залучати благодійні кошти «на бігу» так круто
Всі новини

Спортивний фандрайзинг: чому залучати благодійні кошти «на бігу» так круто

 

Страх відлякує робити добро

У благодійній допомозі онкохворим дітям, яка для залучення коштів використовує страждання та жалість, немає майбутнього. Бо вони вбивають надію, жагу до життя, підсилюють страх. Запитайте тих, кому потрібна допомога, чи хочуть вони саме такої підтримки. Наших підопічних вона точно не тішить.

Фонд «Запорука» вважає зрадою показувати дітей, що хворіють на рак, у відчайдушному стані. І не тільки через те, що у більшості випадків дитячий рак виліковний, а ще й через небажання жахати суспільство, яке й досі боїться говорити про рак. Навіщо їх лякати ще дужче? Адже ми навпаки хочемо змінити це ставлення. Страх – поганий мотиватор робити добро. На відміну від здорової впевненості, що допомога не буде марною.

Родинам з онкохворими дітьми потрібна дієва підтримка, активне співчуття, в яких є життєва сила. Щоб допомога була в радість. Врешті-решт, щоб вона була веселою. Чому ні, якщо від цього тромбоцити підскакують в гору?! Ми в цьому за 12 років існування нашого фонду допомоги онкохворим дітям сотні разів переконувались. Тому ми так любимо бігати, і робимо це вже протягом шести років.

В бігу є виклик, мета та перемога - все те, що й в боротьбі з раком

А ще в бігу є драйв, пристрасть та наснага. Помічали, що коли хтось стрімко пробігає поряд, вас ніби підштовхує якась сила бігти услід. Він так діє й на тих, хто лікується. Коли вони знають, що хтось біжить заради них, бажання одужувати примножується в рази. І це ще одна причина, чому ми вважаємо спортивний фандрайзинг потужним ресурсом сучасної благодійності, який в нашій країні тільки-но набирає обертів.

Все почалося у 1969 році, коли у США Всесвітня церковна служба влаштувала благодійний марш «CROP Hunger Walk» з метою боротьби проти голоду в країні.

Фонд «Запорука» почав збирати команди добрих бігунів (як зараз їх починають називати) для участі у фандрайзингових марафонах ще у 2016 році, завдяки компанії RunUkraine та платформі dobro.ua. Цей захід об’єднує благодійні фонди різних напрямків, але з однаково доброю репутацією. У кожного з них є своя конкретна мета. До її здійснення залучаються будь-які команди або навіть бігуни-одинаки. Головна умова – їм потрібно голосно, яскраво про себе заявляти, аби вболівальники активніше підтримували їх своїми внесками. Тобто, для нас як для благодійного фонду для онкохворих дітей це ще й резонанс нашої теми з різних боків. Бо усі учасники протягом усієї події на сторінках своїх соцмереж голосно, вільно та щиро говорять про неї. І це ще один великий плюс спортивного фандрайзингу.

Завдяки таким публічним забігам багато людей, які ніколи навіть не чули про дитячий рак, дізнаються, наприклад, про ендопротези, які рятують дітей з раком кісток від ампутації уражених кінцівок.

Кісткові і суглобові ендопротези у дорослих можуть служити 15-20 років. З дітьми ситуація інша: дитячий організм росте, тому ендопротез треба регулярно змінювати, або збільшувати його довжину, інакше виникне асиметрія.

Саме на такий ендопротез ми якось збирали кошти, аби наші підопічні, зовсім юні, Віка та Севіль, не втратили свої ніжки. У марафоні, присвяченому Севіль, аби підтримати свою землячку, взяли участь відомі кримські татари: Ахтем Сеітаблаєв, Ленур Іслямов, Рустем Скибін, Таміла Ташева, Аніфе Куртесеітова та муфтій України Саід Імагілов. Тож розголос був потужний.

Реєстрація на ці заходи відбувається на платформі Run Ukraine. А збір благодійних внесків – на єдиній в Україні благодійній платформі dobro.ua. Кожен може бачити свої результати: скільки його забіг назбирав благодійних коштів на цю хвилину. І через це у всіх учасників та їх вболівальників підключається ще один суто людський фактор – азарт.

Згідно з даними агентства Non Profits Source (США), учасники заходів більш охоче (на 35%) перераховують гроші, коли стежать, як кожен конкретний внесок допомагає організаторам підібратися ближче до заповітної суми.

Добрий біг - найкращий тімбілдинг

І є ще одна найпотужніша річ, якій дає нам біг — можливість бути разом. Не віртуально, а реально побачити та відчути, яка ми сила. Адже ми біжимо з нашими родинами, донорами, підопічними, друзями, партнерами, колегами. Біг стає потужним тімбілдингом не тільки для корпоративних учасників, а для нас усіх, бо перемогти рак можна тільки командою. Коли всі розуміють сенс та цінність того, що вони роблять.

Для корпоративних команд це гарна можливість без зайвих слів продемонструвати свою реальну, а не декларативну соціальну відповідальність, тим самим отримати щиру повагу від своїх співробітників.

«Біжимо на Дачу!»

Спільний забіг Kind Family Run «Біжимо на Дачу!», який відбувся в липні цього року, був для нас особливим. По-перше, він проходив на іншій платформі — http://kindchallenge.tilda.ws/kind-family-run.

KIND CHALLENGE – проект Тетяни Гриньової. Вона - charity runner (бігун за благодійність), яка у тому році пробігла 12 марафонів, що назбирав більше мільйона благодійних гривень. Як вона каже: «Кожен з нас може бути марафонцем в своїй справі. Допомагати - це просто і приємно, іноді для цього достатньо просто робити те, що у вас виходить найкраще». В неї найкраще виходить бігати за добро та збирати навколо цієї здорової та доброї звички завзятих бігунів, зокрема професійних. До кінця цього року Тетяна поставила собі мету зібрати 3 мільйони гривень благодійної допомоги онкохворим дітям.

По-друге, забіг Kind Family Run був присвячений винятково головному проекту фонду «Запорука» – центру «Дача», будівництво якого ми плануємо завершити вже цього року.

І по-третє, це був сімейний забіг. Адже ми завжди кажемо, що наша мета – допомога не тільки самій дитині, що хворіє на рак, а родині в цілому. Період лікування тривалий, нерідко потребує довгої розлуки мами з татом, — далеко не всім сім’ям вдається витримати такий іспит. Ось чому ми і прагнемо збудувати родинний простір, в якому всім знайдеться місце. «Дача» будується, щоб підтримати та зберегти такі сім’ї. Аби привернути увагу саме на цю проблему, ми й вирішили зробити забіг «Біжимо на Дачу!» сімейним.

Центр для онкохворих дітей «Дача» — це дім, де живуть онкохворі діти та їхні сім'ї з усієї України, які були змушені покинути свої домівки для лікування у Києві. Зараз це орендований будинок, який приймає лише половину тих, хто потребує допомоги. Саме тому фонд «Запорука» будує нову, більшу «Дачу» для 200 дітей на рік. За 12 років центру на «Дачі» жили та одужували понад 1000 онкохворих дітей з сім’ями.

Нашу мету відкрити двері «Дачі» вже цього року підтримали 401 учасник, з них 360 – бігли з нами на ВДНГ. Решта – онлайн (COVID-19 навчив нас, що так також можна). Серед них було 19 корпоративних команд, 38 дітей, які прийшли на забіг разом з батьками, а наймолодшому учаснику був 1 місяць. Серед команд були і наші переможці – батьки з дітьми, які перемогли рак.

Хоч забіг вже завершився, ми не закриваємо збір. Щоб допомогти «Дачі» відкритися якнайшвидше, можна переказати комфортну суму за посиланням вище.

Наталія Оніпко, засновниця та президентка фонду «Запорука»

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
43 476
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 008
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 903
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 653
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 412
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 177
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 431
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 145
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 743
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 244
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 879
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 340
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
10 062
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Акторка Катерина Кузнєцова розповіла подробиці стосунків з чоловіком-росіянином
0
Жінка помітила у садку "білку", але потім довелося викликати рятувальників через невідомого звіра
0
Рання діагностика раку: які обстеження слід пройти і як це зробити безкоштовно
0
Художник настільки якісно намалював картину з рибою, що його кіт оголосив на неї полювання
0
Повторення 2022 року не буде, а окупанти розганяють істерію серед українців, - ГУР (відео)
0
Чи можна повертатися на півдорозі додому: значення цього забобону
0
Є 20 сек: тільки люди з гострим зором знайдуть у парку шістьох диких тварин
0
Городники розповіли про користь гірчиці: всі шкідники повтікають
0
"Це легалізація війни". Легенда українського тенісу пояснив, чому росіян допустили на Олімпійські ігри
0
Фітнес-блогерку посадили на 11 років за ходіння по магазинах у "непристойному одязі"
0
Монета забезпечить місяць заможного життя: які 10 копійок можна дуже вигідно продати
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...