Високий рівень цукру в крові, також відомий як гіперглікемія, може бути викликаний цілою низкою факторів.
Стан може розвиватися без будь-яких симптомів, тому виявляють його часто випадково, під час планових медобстежень
Як правило, ознаки гіперглікемії починають з'являтися, коли рівень цукру в крові залишається високим протягом тривалого часу.
За словами фахівців, таким він вважається за показника понад 7 ммоль/л до їжі та понад 8,5 ммоль/л через дві години після їди.
Національна служба охорони здоров'я Великобританії (NHS) повідомляє, що на гіперглікемію у людей із діабетом може вказати:
- незвичайний біль у животі;
- нудота;
- Ненавмисна втрата ваги.
Крім того, часто виникає сильна спрага, сухість у роті, втома та помутніння зору.
"Симптоми гіперглікемії також можуть бути викликані невиявленим діабетом, тому зверніться до терапевта, якщо ви зіткнулися з подібними ознаками", - зазначили у NHS.
Гіперглікемія може бути небезпечною, якщо рівень цукру в крові стає дуже високим або залишається таким протягом тривалого часу.
Diabetes UK пояснили, що кількість глюкози в крові може підвищуватися і знижуватися протягом дня, але у людей з діабетом, ці зміни більш значущі і зазвичай відбуваються частіше.
Лікарі додали, що "випадкові та легкі епізоди", як правило, не є приводом для занепокоєння, оскільки в цьому випадку рівень цукру можна швидко привести до норми.
Але якщо це відбувається регулярно, може виникнути кетоацидоз.
Найнебезпечнішими наслідками цього стану є кома та смерть.