Вживання півчашки цієї ягоди щодня після 50 років забезпечує профілактику старечого недоумства. Такого висновку дійшли американські вчені з Університету Цинциннаті.
Вживання всього півчашки чорниці щодня після 50 років може забезпечити профілактику деменції, як показало дослідження американських учених, у якому взяли участь 33 дорослих з ожирінням. В усіх спостерігали помірне зниження пам'яті. Виявилося, що люди, які вживали ягоди впродовж трьох місяців значно поліпшили свою пам'ять, порівняно з тими, хто їх не споживав.
Дослідники припускають, що ягоди чорниці створюють захисну дію, оскільки містять антоціаніни - різновид флавоноїдів, що знижують рівень запалень. Але досить складно визначити, чи сама чорниця призводить до цього покращення, оскільки дослідження було спостережливим.
Крім того, у дослідженні взяли участь дуже мало людей для того, щоб дійти конкретних висновків. Всі добровольці мали переддіабет, тобто їх організм почав демонструвати резистентність до інсуліну. Це також один з найважливіших факторів ризику старечого недоумства. На період дослідження всі учасники припинили вживати ягоди та фрукти, а потім половині добровольцям видавали пакети з екстрактом чорниці в еквіваленті півчашки ягід на добу. Друга половина отримувала такі самі на вигляд пакетики для змішування з водою, в яких не було діючих речовин.