Цільнозернова вівсянка та інші види цільних зерен обов’язково повинні бути присутніми в раціоні людей віком після 50 років, вважають науковці.
Згідно з результатами дослідження, яке нещодавно було опубліковано виданням Journal of Nutrition, цільнозерновий овес є ідеальним продуктом для збереження стрункості після 50 років. Також вчені рекомендують вживати з цією метою інші цільнозернові крупи – особливо жінкам.
«У віці за п’ятдесят цільне зерно ідеально підходить для збереження здорової ваги, боротьби із зайвими кілограмами», – цитує дослідників Journal of Nutrition,
Автори роботи, фахівці Університету Тафтса, проаналізували дані більш ніж 3000 осіб, щоб з’ясувати, як впливало на їхній організм споживання цілісних зерен (вівса, бурого рису та інших), а також очищених рафінованих зерен (макарони, хліб їх білої муки). Вживання цих продуктів було співвіднесено з такими параметрами як розмір талії, цифри кров’яного тиску, рівень цукру в крові, рівень тригліцеридів і холестерину в крові.
Дані показали, що більш низьке споживання продуктів з рафінованих зерен асоціюється з меншою схильністю до випробуваних негативних змін вищеназваних параметрів з віком. Іншими словами, учасники дослідження, стаючи старшими, краще зберігали талію та здоровий артеріальний тиск, уникали підвищення холестерину, якщо їли менше продуктів із перероблених подрібнених зерен та борошна та більше – різноманітного цільного зерна.
«Результати свідчать, що вживання цільного зерна у складі здорового раціону ефективно допомагає зберігати стрункість і не повніти в міру старіння, а також підтримувати близькі до норми рівні цукру в крові та кров’яного тиску. У результаті це дає виражений ефект профілактики серцевих захворювань», – констатували експерти.
За їх словами, на відміну від оброблених, очищених зерен, цілісні зерна містять клітковину, яка надовго зберігає почуття ситості, а також антиоксиданти, магній, калій, що позитивно впливають на стан кровоносних судин та артеріальний тиск. Вчені радять вживати дві-три порції цільнозернових продуктів на день. Одна порція – це приблизно один шматок цільнозернового хліба, півчарки зерен.