U-News » Здоров'я » 100% ремісії. Що відомо про перші в світі ліки від раку
Всі новини

100% ремісії. Що відомо про перші в світі ліки від раку

Американські онкологи повідомили, що під час експерименту їм вдалося вилікувати 100% пацієнтів, які страждають від раку прямої кишки, за допомогою ін'єкцій, без проведення хірургічної операції, хімієтерапії або опромінення.

Суть методу в тому, щоб стимулювати імунітет розпізнавати і знищувати ракові клітини в організмі.

Хоча поки було проведено невелике випробування, яке торкнулося 12 осіб, його результати настільки багатообіцяючі, що вони були опубліковані в Медичному журналі Нової Англії і представлені на найбільшому в США зборах клінічних онкологів у червні 2022 року.

Розбиралися, що відомо про це лікування і чи означає Це, що можна говорити про прорив в боротьбі з онкологією.

Півроку уколів і рак зник
Саму терапію провели два роки тому. Зараз, через деякий час, медики з Memorial Sloan Kettering (MSK) в Нью-Йорку кажуть, що рак ні до одного з пацієнтів не повернувся. Подробицями дослідники поділилися на сайті онкоцентру.

Ідея імунотерапії - використовувати власну імунну систему організму в боротьбі з онкологією. Це не нововведення американської клініки, але її лікарі виявили, як найефективніше використовувати недавно зареєстрований в США і Європі препарат на основі антитіл. 

Такі препарати раніше вже використовували для лікування раку ендометрія (слизова оболонка матки) і меланоми (рак шкіри), а тут дослідники вперше спробували його застосувати для групи пацієнтів з раком кишківника. Після чого заявили, що це перший і поки єдиний випадок, коли випробування ліків від раку закінчилося 100% ремісією. Такої ефективності до цього не було ні в одного методу. 

Одна з дослідників, доктор Андреа Черчек пояснює, що ідея була в тому, щоб з'ясувати, які саме пацієнти отримують найбільшу користь від імунотерапії, щоб можна було відразу ж почати її.

З'ясувалося, що імунотерапія виявилася найбільш успішною в лікуванні підгрупи пацієнтів з раком товстої і прямої кишки, який дав метастази, тобто вже поширився на інші тканини. Пацієнти в цій підгрупі мали пухлини з специфічним генетичним складом (MMRd). Вважається, що від 5% до 10% всіх пацієнтів з раком прямої кишки мають пухлини MMRd. Цю вузьку групу і вирішили лікувати препаратом.

Особливість пухлини MMRd в тому, що ракові клітини включають гальмо в імунітеті - захисний механізм, який не дозволяє атакувати нормальні клітини. Це дозволяє пухлини "сховатися" і рости.

Звільнити імунну клітину від "гальма", дозволяючи їй розпізнавати і атакувати ракові клітини, може спеціальний імунотерапевтичний агент (інгібітор).

Для цього пацієнтам кожен три тижні вводили внутрішньовенно спеціальний інгібітор (препарату Достарлімаб або Jemperli, що є ще одним його назвою). 

Дослідження методу проводили в групі з 12 осіб з раком прямої кишки. Першою пацієнткою, яка прийняла нове лікування стала 38-річна Саша Рот (Sascha Roth). Вона згадує, що пів року брала участь у клінічних випробуваннях. А потім, коли вона збиралася в Нью-Йорк, де їй належало пройти кілька тижнів променевої терапії, їй подзвонили з онкологічного центру і сказали, що її останні аналізи не виявили ознак раку.

Пізніше ще у 11 осіб, які взяли участь в імунотерапії, підтвердили 100%-ву ремісію раку прямої кишки, коли число ракових клітин в організмі знизилося до невизначуваного рівня. У кожному випадку рак прямої кишки зник після імунотерапії, без стандартного лікування опроміненням, хірургічним втручанням або хімієтерапії.

Причому пухлини зменшувалися набагато швидше, ніж очікували дослідники. Медсестра Дженна Синополі, яка брала участь у проекті, розповіла, що у одного пацієнта вже після першого сеансу більше не було кровотечі і пройшов біль. А через три процедури він сказав: "Це неймовірно. Я знову відчуваю себе нормально".

Дослідники розповідають, що деякі хворі були приголомшені результатами.

"Один молодий чоловік і його сім'я просто сиділи в приголомшеному мовчанні, коли я сказала їм, що рак зник", — розповіла доктор Андреа Черчек. 

Тепер лікарі не будуть оперувати або опромінювати таких пацієнтів, а будуть просто стежити за будь-якими ознаками рецидиву. 

Спочатку навіть самі дослідники не очікували такого результату. Вони думали просто про те, щоб зменшити шкоди для здоров'я онкохворих. Стандартне лікування за допомогою хірургії, променевої терапії та хімієтерапії важко переноситься через розташування пухлини. Після втручання пацієнти можуть страждати від дисфункції кишківника і сечового міхура, нетримання сечі, безпліддя, сексуальної дисфункції і багато чого іншого.

Зазвичай пухлину зменшують за допомогою хімієтерапії, а потім оперують. Дослідники з клініки MSK припустили, що імунотерапія може аналогічним чином зменшити пухлину, але з'ясувалося, що у перших пацієнтів імунотерапія призвела до повного зникнення раку. 

Тепер онкологи з центру збираються продовжити дослідження, щоб з'ясувати, чи може цей метод допомогти при інших видах раку. Зараз в групу випробовуваних набирають пацієнтів з раком шлунка, простати і підшлункової залози.

Чи означає Це прорив у лікуванні раку?
Безсумнівно, це дуже надихаючі результати, але говорити про те, що тепер рак можна буде вилікувати за кілька місяців ін'єкцій ще рано.

По-перше, перші результати ще не підтверджені в подальших дослідженнях. Крім того, два роки занадто мало, щоб точно заявити, що пацієнта можна вважати вилікуваним завдяки прийому Достарлімабу.

Крім того, поки ефективність була підтверджена тільки у невеликої групи пацієнтів - тільки з раком кишківника і пухлиною зі специфічним генетичним складом (MMRd). Чи ефективна терапія щодо інших онкохворих - поки невідомо.

Так що найближчим часом нові ліки не зможе замінити використовувані підходи до лікування онкології, але це може бути проблиском в пошуках більш щадного і ефективного способу боротьби з раком.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
28 417
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
24 299
Каша на сніданок: з чим не можна поєднувати гречку, попередила лікарка
17 581
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
14 747
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
14 128
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
12 721
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
11 477
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
11 145
Високий холестерин: 4 основні продукти, які допоможуть знизити рівень
10 761
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
10 409
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
10 017
Трамп найняв помічницю, яка ходить за ним із принтером, щоб на ходу друкувати добрі новини
9 529
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
9 407
Перевірка двигуна під час купівлі авто: 5 речей, на які потрібно звернути увагу
0
Три причини, чому помідори тріскають: досвід городників
0
Нацполіція звільнила поліцейського, який зранку влаштував скандал у ресторані в Києві
0
Зобов’язали передати списки: ТЦК у Києві посилює “полювання” на ухилянтів
0
Як підготувати родзинки для паски: чи потрібно їх перед цим мити
0
Як "витягнути" людину у разі інсульту до приїзду швидкої допомоги: головні поради, які врятують не одне життя
0
Ще один аргумент на користь кави: нове дослідження показало, що цей напій подовжує життя м'язів
0
Двоє людей померли від хвороби, яка перетворює оленів на зомбі: чи є загроза епідемії
0
Відчайдушно хотів знайти пару: павич пів року бігав по селу в пошуках своєї партнерки
0
Які обмеження та штрафи для водіїв прописані у законопроекті про мобілізацію
0
Найнадійніші дизельні автомобілі: названо ТОП-3 моделі
0
Названо лайфхак для авто з господарським милом: корисний для кожного водія
0
Вплив однієї спеції на тривалість життя виявили вчені
0
Як приготувати домашній майонез за 1 хвилину

Саме час смакувати салатами з редиски, свіжою зеленню. Якщо ...

Чим посипати розсаду, щоб захистити її від хвороб: чудовий засіб

Весною дачники приділяють багато часу вирощуванню розсади. ...

Блогер Беспалов назвав ім'я чоловіка, який знущається над Камалією

Нещодавно у мережі поширились світлини, на яких нібито на ...