Кефір - це ферментований молочний напій, багатий на пробіотики та такі поживні речовини, як білок, кальцій, фосфор і вітамін B12. Незважаючи на його користь, кефір може викликати деякі побічні ефекти.
1. Проблеми з травленням
Надмірне споживання продуктів, багатих на пробіотики, в тому числі й кефіру, може викликати проблеми з травленням. Найчастіше — це гази, запори та нудота. У тяжких випадках можуть виникнути діарея, спазми шлунка, блювання, зміни смаку та втрата апетиту.
2. Підвищує рівень цукру у крові
Одна склянка (243 мл) нежирного молочного кефіру містить близько 12 г вуглеводів. Для більшості людей це не помітно. Але ті, хто дотримується низьковуглеводної дієти, повинні обмежити споживання кефіру. Також це стосується хворих на цукровий діабет. Для них кефір є не найкращим напоєм, адже він може спричинити підвищення цукру в крові.
3. Містить алкоголь
У кефірі алкоголю небагато, лише 0,5–2%. Але його наявність робить кефір небажаним для дітей, людей з індивідуальною нестерпністю або тих, хто уникає алкоголю.
Вчені нагадують, що кефір може стати корисним та смачним доповненням до збалансованого харчування. Для досягнення найкращих результатів бажано випивати його на день не більше трьох чашок та поєднувати з іншими ферментованими продуктами та напоями, щоб збільшити споживання пробіотиків.