Наукова група з іспанського університету Наварри з’ясувала, що їжа з високим ступенем обробки прискорює старіння клітин.
Хлібобулочні вироби та снеки, кукурудзяні пластівці з цукром, різні десерти, газовані напої, напівфабрикати і відновлені м’ясні продукти вважаються ультраобробленими. Ці продукти відрізняється містять багато консервантів і барвників, цукру, жиру і солі, але в них мало вітамінів і клітковини.
Дослідники відзначили, що вживання такої їжі зменшує кінцеві ділянки хромосом – теломери. Вони можуть скорочуватися з віком через природні процеси в організмі, але продукти з високим ступенем обробки прискорюють цей процес.
Вчені провели експеримент за участю 886 осіб у віці від 57 до 91 року. Вони проаналізували зв’язок між раціоном добровольців і довгою теломерів.