Інсульт є однією з головних причин смертності та інвалідності у світі. Причому удар може статися не лише у літніх людей, а й у молодих людей.
Інсульт часто буває спровокований аномально високим кров’яним тиском. Одним із факторів ризику є напій, точніше типи напоїв.
Так, згідно з масштабними генетичними дослідженнями, навіть слабке чи помірне вживання алкогольних напоїв підвищує кров’яний тиск та шанси отримати інсульт.
У науковому дослідженні взяли участь британські та китайські вчені, які спостерігали за 500 тис. осіб упродовж десяти років.
Статистика показала, що навіть склянка — дві вина, випиті за день, збільшують ризик виникнення інсульту більш ніж на третину.
За словами професора Девіда Шпігельхальтера з Кембриджського університету, одна-дві порції алкогольного напою на день можуть підвищити ризик інсульту на 10-15 відсотків. А ті, хто вживає чотири або більше порцій напоїв на день, можуть збільшити ризик на 35 відсотків.
Дослідження виходило з того, що один напій визначається як один маленький келих вина, пляшка пива або одна порція міцних напоїв.