Їжа з гострим смаком стимулює кровообіг. Завдяки активізації кровотоку відбувається приплив енергії, підвищується працездатність, тонус. Таким чином, тяга до гострого може виникати при порушеннях, тісно пов’язаних з ослабленням кровотоку.
Коли організм прагне гострого, він намагається активізувати рух крові по тілу.
Перевага страв з перцем може говорити про наявний атеросклероз.
Крім того, апетит на все гостре може виникати у тісному зв'язку з порушеннями у роботі щитоподібної залози. У разі недостатності гормонів, гіпотиреозу падає рівень енергії. Їжа з гострим смаком сприяє більш інтенсивному кровообігу, так організм рятується від млявості.
Пристрасть до гострого іноді виникає при депресії, оскільки гостра їжа провокує вироблення в організмі ендорфінів — гормонів радості.