У профілактиці підвищеного артеріального тиску, або гіпертонії, важливу роль відіграє дієта. Щоб запобігти цьому непомітному, але небезпечному захворюванню, лікарі радять у тому числі правильно харчуватися.
Дослідники з Університету Західної Австралії в Перті провели дослідження фруктових соків, багатих поліфенолами. Гранатовий сік виявився в числі напоїв, корисних в боротьбі з гіпертонією.
Вчені узагальнили інформацію восьми незалежних експериментів. Вони показали, що додавання в раціон гранатового соку зв'язується із спостережуваним зниженням артеріального тиску. За даними австралійських дослідників, систолічний тиск у учасників експериментів, які регулярно вживали гранатовий сік, в середньому знижувався на 4,96 мм рт. ст., а діастолічний - на 2,01 мм рт.ст. Вчені відзначають, що зміни тиску фіксувалися у людей, які пили за раз хоча б 240 мл соку.
Австралійські вчені рекомендують включати гранатовий сік в дієту, призначену для підтримки здоров'я серця, якщо для цього немає інших протипоказань. При цьому найкориснішим вважається натуральний сік без додавання цукру.