Лікар-онколог перерахував кілька олій для смаження, які вважаються найнебезпечнішими через те, що можуть спровокувати рак. Фахівець також зазначив, що смаження за допомогою олії вважається найнебезпечнішим способом приготування їжі.
Лікар запевнив, що найбезпечніший метод смаження – без олії взагалі. Це можна зробити на мангалі, аерогрилі, спеціальній сковороді. Однак у такий спосіб можна приготувати не всі.
Але біда в тому, що при високих температурах багато корисних рослинних олій перетворюються на шкідливі трансжири, які небезпечні тим, що наш організм не здатний їх розщеплювати і засвоювати. Тому вони накопичуються в організмі та стають джерелом захворювань: онкологічних, серцево-судинних, запальних, ендокринних тощо. За даними ВООЗ, трансжири щороку «вбивають» близько півмільйона людей у всьому світі.
Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, потрібно запам'ятати, за якої температури олія починає горіти. Це позначка, після якої вона перетворюється на канцерогени та трансжири. Чим більша температура димлення, тим менша небезпека.
Ільїн сказав, що нібито корисний холодний віджим під час смаження набагато небезпечніший за рафіновані рослинні олії. Вся причина у поліненасичених жирних кислотах Омега-3 та Омега-6, від яких залежить "корисність" олії. При нагріванні найшвидше починають горіти саме вони і перетворюватися на шкідливі речовини. Тому рафіновані олії, які складаються з насичених і мононенасичених жирів, краще використовувати під час смаження їжі. Вони починають горіти за температури, яку не можна досягти під час приготування на плиті.
Одна з найбезпечніших масел для смаження - це топлене, добре очищене вершкове масло. Його температура димлення становить 252 °C. На другому місці за невинністю стоїть рафінована кокосова олія – коптити вона починає на 232°C. Досліди вчених довели, що навіть через 8 годин смаження на 180 ° C ця олія не перероджується.
Наступною лікар називає звичну рафіновану соняшникову олію. Вона починає горіти після 232 градусів. Але неочищена нерафінована олія коптить дуже рано після досягнення 107 градусів.
Оливкову олію можна використовувати для приготування смажених страв, але тільки в тому випадку, якщо вона рафінована. Також підійдуть авокадо, мигдаль або фундук, гірчичне масло та рисові висівки.