Чайник важливо очищувати від накипу регулярно.
Користуватися чайником із накипом небезпечно для здоров'я у зв'язку з тим, що вода, яка в ньому кип'ятиться, стає дуже насиченою мінералами.
Накип у чайнику в основному складається із солей кальцію та магнію, що осідають при кип'ятінні твердої води.
Якщо насичену такими мінералами воду пити дуже часто і у великих кількостях, можуть виникнути проблеми зі здоров'ям.
Надлишки мінералів виводяться з організму органами-фільтрами, тобто нирками.
Якщо концентрація цих речовин є дуже високою, виникає ризик того, що нирки не впораються з виведенням.
Таким чином, частина мінеральних сполук відкладатиметься в цьому органі, сприяючи появі каменів.
Причому в тих випадках, коли є схильність до каменеутворення, воно відбувається набагато інтенсивніше.