Включення до раціону цього злака позитивно впливає на багато систем організму.
Лікарі та дієтологи давно визнали корисні властивості рису. До його складу входять речовини, які сприяють утворенню в шлунку захисної плівки, тому рис рекомендують включити до раціону людей, які страждають на гастрит і виразку шлунка, а також тим, у кого спостерігається підвищена кислотність. Також рекомендується вживати рис при діареї без ускладнень.
Експерти стверджують, що вживання в їжу висівок з рису дозволяє знизити ризик розвитку раку кишечнику.
Безліч корисних мінералів і вітамінів позитивно впливають на всі системи організму. У складі рису міститься клітковина, вітаміни РР, Е, D, кальцій, залізо, калій, фосфор, цинк, йод.
Особливе місце у складі рису займають вітаміни групи В, а саме:
- V1 (тіамін);
- В2 (рибофлавін);
- В9 (фолієва кислота).
Вітаміни групи В "відповідають" за коректну роботу нервової системи та позитивно впливають на якість волосся, шкіри та нігтів. Також вони сприяють переробці поживних речовин на енергію.
За активізацію роботи мозку в рисі "відповідає" лецитин, а кров'яний тиск допомагає нормалізувати гамма-аміномасляну кислоту.
Не варто забувати про низьку калорійність продукту. Він ідеально впишеться в раціон дівчат, які хочуть позбутися зайвих кілограмів.
Як і всі продукти, рис має протипоказання. Його вживання не принесе користі за наявності:
- алергічних реакцій;
- поєднання злаку з продуктами, у яких багато жиру;
- деякі сорти не рекомендується поєднувати з цитрусовими;
- за наявності вродженої схильності до запорів вживати рис варто з обережністю та в малих кількостях;
- людям з чутливим шлунком не можна їсти недоварений рис.
Нагадаємо, що після "зимової сплячки" організм відчуває нестачу вітамінів. Фахівці розповіли, які продукти варто негайно включити до свого щоденного раціону, щоб заповнити нестачу вітамінів і мінералів.