Наявність високого кров’яного тиску підвищує ризик виникнення багатьох захворювань. Хоча це часто здається безсимптомним, якщо його не лікувати, воно може стати небезпечним через додаткове навантаження на ваші органи, включаючи серце та мозок.
Одним із способів запобігання високому кров’яному тиску є дотримання здорової дієти, яка дозволяє уникнути деяких тригерів гіпертонії.
Широко відомо, що сіль є одним із винуватців високого кров’яного тиску. Це тому, що натрій змушує ваше тіло тримати зайву воду.
Потім вода чинить тиск на стінки кровоносних судин. Якщо їжа оброблена, у ній також може бути більше натрію, що робить її фактором ризику гіпертонії.
Сир та крекери – це два продукти, які можуть бути причиною високого кров’яного тиску. Вони містять натрій.
«Солені продукти та продукти з більш високим ступенем обробки містять більше натрію, що змушує організм утримувати рідину, чинячи більший тиск на кровоносні судини. Це призводить до підвищення артеріального тиску. Багато оброблені закуски, соуси і навіть деякі види хліба містять більше натрію, тому важливо читати етикетки, якщо ви хочете підтримувати здоровий кров’яний тиск», — каже лікар-терапевт Ірина Андрєєва.
Вживання надмірної кількості алкоголю (більше однієї порції на день для жінок та двох порцій на день для чоловіків) також може підвищити кров’яний тиск.
«Хоча всі продукти можуть бути включені до здорової дієти, ці конкретні продукти, як правило, містять більш високий рівень натрію і, як наслідок, можуть сприяти підвищенню артеріального тиску.
Лікар застерегла від надмірного вживання таких продуктів:
- Крекери високого ступеня переробки
- Сир
- Чіпси високого ступеня переробки
- Соуси та приправи
- Смажені продукти, приправлені сіллю
- Консервовані супи
- Заморожені страви
- Алкогольні напої