Вчені об'єднали результати 19 досліджень із 12 країн.
Хронічна хвороба нирок (ХХН) вражає близько 700 млн осіб у всьому світі і може призвести до смерті, тому вчені досліджують фактори, які можуть запобігти її виникненню та прогресуванню.
Вчені з Інституту глобальної охорони здоров'я Джорджа та Університету Нового Південного Уельсу з'ясували, що жирні кислоти омега-3 у морепродуктах знижують ризик розвитку хронічної хвороби нирок. Дослідження опубліковано у The BMJ.
Вчені об'єднали результати 19 досліджень із 12 країн, які проводилися до травня 2020 року. Загалом у аналіз включили дані 25,5 тис. людей віком від 49 до 77 років. Наявність хронічної хвороби нирок (ХХН) визначали за розрахунковою швидкістю клубочкової фільтрації (РСКФ). Протягом приблизно 11 років спостереження у 4944 учасників (19%) розвинулася ХХН.
Аналіз показав, що більш високі рівні ейкозапентаєнової, докозапентаєної та докозагексаєнової кислот були пов'язані зі зниженням ризику розвитку ХХН на 8-13%. Основним їх джерелом є морепродукти. При цьому рівень альфа-ліноленової кислоти, яка міститься в основному в рослинах (горіхах, насінні та листових зелених овочах), не впливав на ризик ХХН.
Автори дослідження зазначили, що їхні результати не доводять причинно-наслідкового зв'язку між омега-3 із морепродуктів та ризиком розвитку ХХН. Проте результати підтверджують поточні клінічні рекомендації щодо необхідності адекватного споживання морепродуктів та жирної риби.