U-News » Політика » Росія, яка розв’язала війну, головує в Радбезі ООН: як до цього ставляться у світі
Всі новини

Росія, яка розв’язала війну, головує в Радбезі ООН: як до цього ставляться у світі

Росія може використовувати посаду голови Радбезу ООН для поширення дезінформації. Про це заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд. 

Міжнародна громадськість і багато членів Ради безпеки, зокрема три її постійні члени — США, Велика Британія і Франція — стурбовані тим, що Росія цілий місяць визначатиме порядок денний Ради безпеки, інформує FREEДОМ.

Востаннє Москва обіймала посаду голови Радбезу ООН у лютому минулого року, коли російська армія почала повномасштабне вторгнення в Україну. За словами постійного представника США при ООН, законного способу перешкодити Росії головувати в Раді безпеки не існує.

Сам факт того, що Москва очолила Радбез ООН, викликав шквал критики в усьому світі. Уперше в історії Організації Об’єднаних Націй постійний член Ради безпеки головує в той час, коли його країна веде невиправдану війну проти іншої суверенної держави. При цьому Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт її президента Володимира Путіна.

“Це як першоквітневий жарт — але це відбувається за правилами ротації в Раді безпеки. Ми очікуємо, що Росія користуватиметься постом голови для поширення дезінформації та просування свого власного порядку денного щодо України. Ми будемо готові публічно вказати на їхнє лицемірство щоразу, коли вони спробують це зробити”, — сказала постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд у виступі на засіданні Ради безпеки ООН.

Сама ж Росія самоусуватися від виконання головування не має наміру, зокрема, якщо в Радбезі обговорюватимуть Україну, заявив на прес-конференції постпред РФ при ООН Василь Небензя. Річ у тім, що згідно зі статутом організації, голова Ради безпеки може відмовитися від своїх обов’язків під час розгляду якогось конкретного питання. У цьому разі його повноваження переходять до іншого члена Ради.

“На жаль, є новина абсурдна і деструктивна. Росія почала головувати в Раді безпеки ООН. Учора російська армія вбила ще одну українську дитину, п’ятимісячного хлопчика з Авдіївки на Донбасі. Один із сотень артилерійських обстрілів, які держава-терорист здійснює щодня. І при цьому Росія головує в Раді безпеки ООН. Складно уявити будь-що таке, що більше доводить повне банкрутство таких інститутів”, — так прокоментував те, що відбувається, президент України Володимир Зеленський.

Засідань щодо України РФ не планує, заявив посол Росії при ООН. Перше офіційне засідання Росія провела з питання звинувачення Москви в незаконній депортації та викраденні українських дітей. У ньому, за інформацією Небензі, мала брати участь й уповноважена при президентові РФ із прав дитини Марія Львова-Бєлова, якій також видав ордер на арешт Міжнародний кримінальний суд.

“Поки існує нинішній світовий порядок з ООН і Радою безпеки ніяких змін у правилах процедури не буде”, — заявив Небензя.

Однак, уже 5 квітня Росія зіткнулася з першим проявом опору серед держав-членів Радбезу ООН. Велика Британія заблокувала вебтрансляцію засідання Ради безпеки. При цьому британський посол при ООН відмовився бути присутнім у залі. По закінченню зустрічі відеозапису на сайті також не буде, зазначає The New York Times. Для трансляції потрібна згода всіх 15 членів Радбезу.

“Марія Львова-Бєлова, імовірно, несе відповідальність за військові злочини незаконної депортації українських дітей. Їй не повинна бути надана платформа ООН для поширення дезінформації. Якщо Марія Львова-Білова хоче дати звіт про свої дії, вона може зробити це в Гаазі”, — йдеться в повідомленні британської делегації при ООН у Twitter.

У Лондоні російське головування називають виключно символічним.

“Росія може визначати порядок денний Ради безпеки… але три інші члени ООН, Велика Британія, Франція і США, твердо стоять на боці України. Усі вони мають право вето”, — сказав науковий співробітник Королівського коледжу Лондона Майк Мартін в інтерв’ю Deutsche Welle.

Через дії Росії вся структура Радбезу ООН опинилася під загрозою, вважають експерти.

“Це вже абсурд просто в чистому вигляді, який показує абсолютно всім міжнародним акторам, суб’єктам міжнародного права, що дійсно Росія навмисне руйнує геопорядок і поводить себе як держава — терорист. Зараз ослабли міжнародні інституції, але насправді це тільки початок і це тригер до того, що вже дуже скоро ця безпекова система буде абсолютно інша, вже дієва, і яка справді вже буде як… Коли країни, розуміючи всі ризики й усю неефективність поточної роботи, передомовляться, ось ця конструкція вже буде справді ефективною”, — сказав політолог Олексій Буряченко.

Заступник постійного представника Великої Британії при ООН Джеймс Каріукі каже, що існує мало способів покарати будь-кого з п’яти постійних членів Організації Об’єднаних Націй, зокрема й Росію. Максимум, що можуть зробити члени ООН — ввести односторонні санкції проти Москви.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 569
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 057
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
18 118
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
18 053
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 067
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 764
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 143
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 333
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 088
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 022
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 768
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 343
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 838
"Таємний коханець" Олі Полякової потрапив у ДТП: що сталося з Владом Міцкевичем (ВІДЕО)
0
Повинен знати кожен: 10 речей, за які українських водіїв може оштрафувати поліція
0
Як швидко відремонтувати фари і заощадити кошти: лайфхак від механіка
0
Має знати кожен водій: що робити, якщо автомобіль не заводиться
0
Армія РФ штурмує Часів Яр: ГУР показало відео знищення колони російської бронетехніки
0
У РФ під удар потрапили аеродром і НПЗ: подробиці нічної атаки
0
Процедура з новим светром, яка попередить утворення на ньому катишків
0
Як очистити електричний чайник всередині та зовні: дієві поради
0
Невибагливі у догляді: які рослини посадити на дачі, аби менше працювати
0
Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"
0
Мережа вибухнула мемами у відповідь на перебої в роботі програми «Резерв+»
0
Водіям назвали п’ять ознак неякісного бензину: як не угробити двигун
0
Прикордонники показали, як відбили атаку росіян, які вдавали із себе ЗСУ у Вовчанську
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...