У раціоні багатьох людей рис є основним продуктом харчування. Набагато частіше вживається білий рис, а не коричневий, оскільки він довше зберігається і легше транспортується. Однак цей продукт менш поживний.
За інформацією Гарвардської медичної школи, білий рис здатний підвищити рівень цукру в крові і володіє таким же ефектом, як і столова ложка чистого цукру. Це зерно відноситься до продуктів високого ступеня переробки і при регулярному вживанні може збільшити ризик діабету.
Білий і коричневий рис – це не різні види зерна. Бурий колір йому надає лушпиння, або висівки, а білим продукт стає після процесу обробки, коли видаляється оболонка. Саме вона містить більшість поживних речовин, вказують медики.
Так, висівки рису містять кальцій, ненасичені жири, фосфор, вітаміни B1 і B3, білок і магній. Вони важливі для здоров’я зубів і кісток, серцево-судинної і нервової систем, а також для росту і нарощування м’язів. Фахівці попереджають, що разом з лушпинням з білого рису видаляються всі ці необхідні речовини.