Кандидат медичних наук та ендокринолог Ганна Шаргородська розповіла, які хвороби щитовидної залози виникають найчастіше та від яких продуктів варто відмовитися, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
Які хвороби щитовидної залози найбільш поширені
Серед таких захворювань щитовидної залози – аутоімунний тиреоїдит (АІТ) та гіпотиреоз. АІТ відноситься до хронічних ендокринних захворювань: при такому стані клітини власної імунної системи починають руйнувати щитовидну залозу.
При АІТ та інших хворобах щитовидки часто виникає дефіцит заліза, навіть якщо основні показники крові в нормі, тому стежити за своїм харчування потрібно завчасно. При різних захворюваннях підвищуються ризики утворення каменів у нирках та жовчному міхурі, сповільнюється метаболізм.
Які продукти погано впливають на щитовидну залозу
Лікар Ганна Шаргородська зазначає, що при порушеннях функцій щитовидки варто відмовитися від підсолоджувачів, мінімізувати вживання солодкого загалом, обмежити соєві продукти, а з круп – просо. Просо та соя містять фітоестрогени, які перешкоджають переведенню гормону щитовидної залози Т4 у Т3.
Також не варто зловживати молочними продуктами. Потрібно обмежити вживання продуктів з коров’ячого молока, глютен (клейковину): він міститься у пшениці, житі, вівсі, ячмені та інших злаках.
Що потрібно їсти, щоб підтримувати здоров’я щитовидки
Щитовидна залоза любить здорову їжу – рибу, рис, гречку, кіноа та інші безглютенові крупи, оливкову олію, ягоди темного кольору. Корисні для залози також овочі, особливо броколі, рукола та інші листові.