Харчовий желатин зустрічається в багатьох стравах, але більшість людей не знають про його корисні та шкідливі властивості. Ми вирішили це виправити.
Желатин виготовляють з кісток, хрящиків, шкіри, рогів та копит тварин. Тому в ньому міститься велика кількість колагену.
Крім білка, желатин містить пролін, лізин, глутамінову кислоту, аспаргінову кислоту, аланін та гліцин. Останній має заспокійливу дію і є енерготоніком.
Корисні властивості харчового желатину
- прискорює ріст кісток після ушкоджень;
- зміцнює волосся, зуби та нігтьові пластини;
- корисний при профілактиці інфаркту та зміцненні серцево-судинної системи;
- зменшує зморшки на шкірі;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- прискорює обмін речовин;
- покращує живлення клітин мозку;
- зміцнює м’язи.
Шкідливі властивості харчового желатину
Надмірне споживання желатину шкодить людям, які страждають через проблеми з тромбами. Також він збільшує появу солей, тому у тих, хто має проблеми з камінням у нирках, вживати його не варто.
Іноді харчовий желатин може спричиняти запори або геморой. Проте при помірному споживанні та за відсутності перерахованих вище проблем зі здоров’ям, желатин – корисний і необхідний продукт.