Помірне споживання алкоголю цілком може бути корисним – це підтверджують дані різних досліджень і спостережень з лікарської практики.
Діє як антикоагулянт. Багатьом вченим відомий такий факт: в країнах, де традиції культури харчування мають на увазі обов’язкове вживання червоного вина, спостерігається більш низька смертність від серцево-судинних захворювань. Багато наукові експерти впевнені, що це пов’язано зі здатністю червоного вина діяти як природний антикоагулянт з ефектом профілактики тромбоутворення. У свою чергу 13-річне дослідження вчених Гарвардського університету з участю 12 000 чоловіків-гіпертоніків показало: помірне присутність алкоголю в раціоні підвищує рівень «хорошого» холестерину, позитивно впливає на працездатність серця.
Любителі вина рідше студяться. Згідно з результатами дослідження американських та іспанських вчених, серед людей, які люблять побалувати себе келихом вина, знижений ризик застудитися. Підраховано, що для шанувальників червоного вина він зменшується на 60%, для тих, хто віддає перевагу білому, – на 88%. Фахівці вважають, що невеликі дози алкоголю надають стимулюючий вплив на імунітет.
Профілактика каменів у нирках. Наявні дані говорять, що пиво і вино знижують ймовірність постраждати від сечокам’яної хвороби на 41% і 31% відповідно.
Тренування мозку. Алкоголь як би дивно це не звучало, є «тренажером» для судин і клітин головного мозку, його помірне споживання підтримуючи вищу нервову діяльність на належному рівні. Відомий факт: серед людей, які випивають по келиху червоного вина в день, нижче ризик розвитку деменції та інших когнітивних порушень.
Захист від раку простати. Вчені, які проводили в США дослідження за участю понад 1500 чоловіків, встановили: споживання червоного вина уповільнює зростання ракових клітин простати у чоловіків, знижуючи ризик виникнення онкологічного захворювання цього органу.
Підтримка серця після інфаркту. Помірне вживання алкоголю корелює з меншим рівнем смертності серед перенесли інфаркт міокарда, та, особливо, смертності від серцево-судинних хвороб. За даними, опублікованими в European Heart Journal, чоловіки, які перенесли інфаркт і згодом вживали в день одну-дві порції алкогольних напоїв, ризикують померти на 14% менше, притому ризик смерті від серцево-судинних захворювань у них знижений на 42%.