Дієтолог Оксана Скиталінська вважає, що жінки відрізняються від чоловіків не лише зовнішньо. Жіночий організм більш пасивно відповідає на стресові ситуації, що виявляється більшою схильністю до депресивних станів.
А також він потребує конкретних продуктів для довготривалої краси і здоров’я.
Яким має бути раціон жінки: 7 порад дієтолога
Збалансованим
Важливо, щоб у раціоні були і білкові страви, і корисний жир, і багато різнокольорових рослинних продуктів.
Містити ферментовані продукти
Мова йде не лише про квашену капусту чи огірки, але й про яблучний/виноградний/бальзамічний оцет та в невеликій кількості ферментовані соєві продукти.
Вони багаті не лише живими корисними бактеріями і стимулюють їхній ріст у кишечнику. Наприклад, квашена капуста – це лактобактерії, йогурт – лактобактерії та біфідобактерії.
Соєві ферментовані продукти корисні жінкам після 45 років для профілактики раку молочної залози, однак споживати їх потрібно в помірних кількостях.
Неферментовані пребіотичні продукти
Вони стимулюють ріст корисних бактерій, зокрема, чай з ромашки, кореню топінамбура та цикорію. Ці продукти збільшують ріст 5 різновидів лактобактерій і тим самим продовжують довголіття.
Зернові
Із зернових найкорисніші оболонки, адже в них багато біологічно активних речовин, клітковини розчинної і нерозчинної, магнію, вітамінів групи В.
Бобові
На думку дієтолога, бобові – унікальний продукт. З одного боку – це рослинні білки, з іншого – розчинна (зв’язуюча шкідливі речовини в кишечнику) клітковина. Бобових багато не потрібно, у раціон варто додати лише одну столову ложку.
Продукти, які стимулюють утворення стовбурових клітин
Стовбурові клітини – це клітини-трансформери, які можуть перетворюватися в різні клітини нашого тіла і захищати його у разі потреби. З віком кількість стовбурових клітин стає значно меншою.
За словами дієтолога, какао на воді, чорний шоколад, чорний чай, чорні ягоди, темні сливи, а також зелений чай, зелене листя мають бути у раціоні жінки.
Каротиноїди
Найактивнішими каротиноїдами є лікопен з помідорів та бета-каротин з моркви і червоного перцю. Така їжа активує гени-супресори і створює несприятливі умови для розвитку багатьох видів раку, сповільнює ріст та поділ ракових клітин.