Лікарі не втомлюються повторювати, що контроль звичок і способу життя є одним з кращих видів профілактики раку.
Вони поділилися своєю експертною думкою про те, які звички небезпечні через свою здатність збільшувати схильність до захворювання на рак.
Зокрема, з появою раку експерти пов’язують надмірне споживання цукру.
Після проведених (на тваринах) експериментів вченими був зроблений висновок, що зловживання цукром в кілька разів збільшує ймовірність розвитку раку молочної залози.
Тим, хто не в змозі відмовитися від солодкого, вони рекомендують готувати десерти самостійно, а замість готових солодощів їсти фрукти і ягоди.
Ще одна небезпечна звичка – систематичне вживання гарячих напоїв і страв. Згідно з даними, опублікованими в “Міжнародному журналі онкології”, все гаряче дратує і пошкоджує стінки та слизові стравоходу, що збільшує ризик виникнення раку цього органу.
Також експерти попереджають, що для здоров’я вкрай небезпечна звичка вести активну діяльність ночами – особливо працювати. При такому графік роботи знижується захисний потенціал імунної системи, що підвищує ймовірність розвитку багатьох хвороб, включаючи ракові.
Малорухливість також визначена як небезпечний фактор. Як пояснюють фахівці, через сидячий спосіб життя клітинам бракує кисню, через що організм страждає так само, як і від викурювання більш пачки сигарет щодня.
Малорухливість і велика кількість солодкого в раціоні – дві обставини, що породжують третє: зайва вага. Експерти підкреслюють, що ожиріння запускає в організмі запалення, через якого пошкоджуються клітини і утворюються пухлини. З ним пов’язаний ризик появи цілого ряду онкозахворювань.
Крім того, багато самостійно “для профілактики” вживають різні БАДи і полівітаміни. Проте вчені констатують, що гіпервітаміноз організму також може призводити до раку.