U-News » Про все » Мешканці багатоквартирних будинків можуть зекономити до 50% вартості опалення: що для цього треба зробити
Всі новини

Мешканці багатоквартирних будинків можуть зекономити до 50% вартості опалення: що для цього треба зробити

Участь ОСББ в програмі “Енергодім” дасть змогу мешканцям багатоквартирних будинків досягати значної економії енергії. Зокрема цієї зими учасники програми можуть заощадити до 50% вартості опалення. Як це зробити?

Механізм фінансування максимально спрощений

Директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк повідомив, що наразі механізм Програми «Енергодім» максимально спрощений, розповідає Informator.

На першому етапі ОСББ разом і заявкою на участь має подати до Фонду витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будівлі та матеріали фотофіксації.

На другому етапі разом із заявкою про завершення робіт — копії актів приймання виконаних будівельних робіт, енергетичний сертифікат будівлі (виготовлений після реалізації заходів), звіт за результатами перевірки впровадження проєкту з фотофіксацією і паспорт обладнання.

“Фонд компенсує ОСББ, що приєдналися до Програми «Енергодім», 40% вартості проєктів (але не більше 2 млн грн), тому додаткова допомога, зокрема банківські кредити, а також міські програми, що фінансують частину витрат, надзвичайно важлива”, - сказав Єгор Фаренюк.

Як програма кредитується

Голова правління Банку "Глобус"  Сергій Мамедов повідомив, що партнерські угоди з кредитування програми «Енергодім» планується наразі укласти з місцевими адміністраціями Миколаєва, Вінниці, Івано-Франківська, Одеси, Рівного та інших міст. До кінця року - понад 8 таких угод

«Ефективність кредитування програми “Енергодім” великою мірою залежатиме від впровадження партнерських програм з відшкодування відсотків чи частини кредиту між Фондом енергоефективності, банком та органами місцевої влади», - сказав Мамедов.

Він нагадав, що учасники програми “Енергодім” мають змогу отримати беззаставний кредит без початкового внеску під 16% терміном на 5 років, а завдяки компенсаторним програмам позичальники зменшать свої витрати.

“ОСББ може отримати компенсацію до 70% витрат лише після проведення енергомодернізації. Навряд чи будь-яке об’єднання співвласників будинку має на балансі 2-3 млн грн вільних коштів, щоб самотужки провести енергомодернізацію, а вже потім розраховувати на компенсацію ⅔ витрат. Банківський кредит дає змогу почати роботи вже наступного дня після отримання коштів. А компенсаторні програми від органів місцевої влади спрямовані якраз на те, щоб суттєво зменшити відсоткове навантаження на позичальника”, — зазначив банкір.

Переваги для учасників програми «Енергодім»

Головною перевагою енергокредиту є те, що банк надає “живі” гроші на проведення необхідних робіт буквально з наступного дня після оформлення кредиту.

Крім того:

  • участь в програмі “Енергодім” передбачає можливість проведення найпростіших робіт: від утеплення фасадів до встановлення лічильників тепла, саме тому заявку на участь у програмі можуть подати буквально всі ОСББ, хто потребує енергомодернізації;
  • процедура подачі заявки на участь у програмі “Енергодім” стала значно простіше: на першому етапі ОСББ потрібно подати заявку, витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будинку з відповідними світлинами, що засвідчать стан теплового обладнання.
  • Подати заявку можна двома способами: а) звернувшись безпосередньо до банку-партнера, що дасть змогу одночасно подати заявку на кредит (ознайомитися з деталями можна тут); б) онлайн на сайті Фонду енергоефективності (більш детальна інформація за посиланням);
  • учасники програми “Енергодім” отримають компенсацію в розмірі до 70% від суми витрат на енергомодернізацію будинку, а економія витрат на опалення в осінньо-зимовий період може сягнути 50%;
  • участь у програмі “Енергодім” дає змогу поліпшити технічний і зовнішній стан будинку, покращити умови проживання тощо;
  • оформлення кредиту, як і отримання коштів на рахунок ОСББ, може відбутися буквально в день схвалення Фондом енергоефективності заявки ОСББ до участі в програмі;
  • у перспективі завдяки компенсаторним програмам від органів місцевої влади, ОСББ може розраховувати на часткову компенсацію відсотків або частини отриманого кредиту;
  • разом з кредитом, ОСББ отримає додаткові банківські послуги (можливість пільгового обслуговування за іншими проєктами банку, консультаційні послуги тощо).

Що відомо про Фонд і Глобус банк

ДУ «Фонд енергоефективності» — єдина в Україні державна установа, створена урядом для стимулювання і підтримки заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Наразі Фонд енергоефективності реалізує дві ініціативи.

  • Програму «Енергодім», головна мета якої — впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.
  • Програму «ВідновиДІМ», учасники якої отримують 100% компенсації за відновлення будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій.

Банк «Глобус» засновано у 2007 році. Станом на травень 2023 року регіональна мережа налічує 31 відділення. Всі відділення банку входять до об’єднаної мережі Power Banking, що дає змогу працювати за умов відсутності світла. Банк є акредитованим партнером низки державних програм: державної іпотечної програми “єОселя”, програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу “5-7-9”. У вересні 2023 року Банк став партнером ДУ “Фонду енергоефективності”.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
53 186
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
29 385
На які захворювання вказує постійне покашлювання
21 610
Співачка Марія Яремчук стала щасливою мамою: донька легендарного Назарія Яремчука народила сина
20 074
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
14 327
У російської телеведучої через ботокс потекло око
13 432
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
13 307
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
12 207
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 870
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 886
В Україні продають "маски жінки для ухилянтів": користувачі мережі не втрималися від жартів
9 102
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
9 071
Розстріляли рослини: у Кремлі після інавгурації Путіна відкрили вогонь по деревах (відео)
6 890
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Лушпиння цибулі та соснові гілки продовжать плодоношення огірків до заморозків
0
Топлес і з величезною сумкою: Кара Делевінь знялася в новій рекламі Stella McCartney
0
Штраф 340 гривень: де заборонили зупиняти автомобілі в Україні
0
Не тільки українців: росіяни пишуть нові списки для депортації маріупольців, - Андрющенко
0
З’явилися нові подробиці про флагманський позашляховик Galaxy Starship
0
Від них одні проблеми: експерт назвав 3 найгірших уживаних кросовери
0
"Вони тут потрібні більше, ніж там": Козловський висловився про артистів, які не воюють
0
Такий урожай зберете вперше: чим підживити полуницю під час цвітіння
0
Стеження дало плоди. Учені вперше зняли на відео, як рослини спілкуються між собою (відео)
0
Росія готується: ГУР попередило українців про небезпеку
0
Як голосувати у фіналі "Євробачення-2024": інструкція для України та інших країн
0
Україна вже не третя: букмекери різко оновили прогнози щодо переможця Євробачення
0
Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...

Чотири продукти, які жінкам варто включити в свій раціон

Дієтичні потреби чоловіків і жінок різняться, оскільки у ...

Ці рослини не можна приносити у дім, щоб не притягнути нещастя

Вважається, що прикрасити квартиру або здивувати винуватця ...